Europa

articolul anterior articolul urmator

Cum stă în sondaje „Slujitorul poporului“, partidul noului preşedinte al Ucrainei

0
22 May 2019 14:24:19
Autor: Viorica Marin
Noul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski
Noul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski

Un sondaj privind intenţia de vota ucrainenilor la parlamentare arată că 90% dintre cetăţeni ar participa la alegeri legislative anticipate. Astfel, potrivit agenţiei Rating, 43,8% dintre cei chestionaţi ar vota partidul "Servitorul Poporului", formaţiunea politică neparlamentară care l-a susţinut pe Volodimir Zelenski în alegerile prezidenţiale.

 
Partidul pro-rus "Platforma Opoziţiei - Pentru Viaţă" ar fi votată de 10,5% din electorat, "Blocul lui Petro Poroşenko - Solidaritatea" ar fi susţinut la alegeri de 8,8% din ucraineni, iar partidul "Batkivşcina" al ex-premierului Iulia Timoşenko ar fi votat de 7,3% dintre respondenţi. Pe locul cinci în sondaj se află partidul "Forţă şi Onoare" (5,1%), urmat de noul partid neparlamentar Holos, al solistului Sviatoslav Vakarciuk (4,6%), Partidul Radical (3,3%) şi formaţiunea pro-rusă "Blocul Opoziţiei" (3,2%).
 
Amintim că noul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat, marţi seară, decretul de dizolvare a Radei Supreme şi de convocare a alegerilor parlamentare anticipate pe 21 iulie 2019. Astfel, Parlamentul de la Kiev urmează să se reunească în şedinţă extraordinară, pentru a modifica legea electorală, în urma unei solicitări făcute în acest sens de către preşedintele Zelenski. 
 
Noul preşedinte de la Kiev şi-a motivat decizia de a semna decretul de dizolvare a Radei Supreme susţinând că "şeful statului are dreptul să dizolve parlamentul dacă, în termen de o lună, deputaţii nu reuşesc să formeze o coaliţie majoritară". De altfel, Volodimir Zelenski şi-a anunţat intenţia de a dizolva parlamentul încă pe 20 mai, în discursul susţinut la ceremonia de învestire a sa în funcţia de preşedinte, argumentând că actuala legislatură nu mai reprezintă voinţa alegătorilor.
 
Marţi, Volodimir Zelenski a propus modificarea legislaţiei electorale privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare, după o serie de consultări pe această temă cu liderii grupurilor parlamentare din Rada Supremă. Potrivit unui deputat prezent la aceste consultări, primul amendament propus de Zelenski a fost eliminarea sistemului electoral majoritar, pe baza căruia au fost aleşi jumătate dintre deputaţii actualei legislaturi ucrainene. "Al doilea amendament vizează reducerea pragului electoral pentru alegerile parlamentare la 3%" - a explicat deputatul. În Ucraina, pragul electoral pentru alegerile parlamentare este de 5%.
 
 Dizolvarea Radei, contestată la Curtea Constituţională
 
Preşedintele Radei Supreme de la Kiev, Andri Parubi, a confirmat, miercuri, că decizia noului preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, de a dizolva Parlamentul şi de a convoca alegeri legislative anticipate va fi contestată la Curtea Constituţională.
 
Potrivit ziarului Korrespondent, Parubi a răspuns afirmativ atunci când a fost întrebat, într-un comentariu pe Facebook, dacă decizia lui Zelenski de a dizolva Parlamentul va fi atacată la Curtea Constituţională a Ucrainei. Între timp, liderul Partidului Radical din Ucraina, Oleg Liaşko, a început să strângă semnături în rândul deputaţilor pentru a putea cere Curţii Constituţionale să examineze decizia preşedintelui Zelenski. 
 
În opinia deputatului, decizia lui Volodimir Zelenski este "neconstituţională şi ilegală". În plus, Liaşko a afirmat că această decizie a lui Zelenski poate fi comparată cu o hotărâre similară a fostului preşedinte Viktor Ianukovici. "Zelenski procedează la fel ca Ianukovici, care, în 2010, după alegeri, prin judecătorii corupţi ai Curţii Constituţionale, a modificat Constituţia" - a acuzat liderul radicalilor ucraineni.
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii