Cum se vede strălucitoarea ascensiune a Papei Francisc din chilia lui Benedict

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc şi predecesorul său, Benedict FOTO Reuters
Papa Francisc şi predecesorul său, Benedict FOTO Reuters

Numele său este încă Benedict, la 15 luni după ce a renunţat la scaunul de la Vatican. Zilele acestea, este un autoclaustrato, veştmintele îi sunt încă albe şi locuieşte la Mater Ecclesiae, o mânăstire care se află nu departe de căminul succesorului său, Francisc.

Într-un material publicat în ediţia electronică a revistei „The Atlantic“, Paul Ellie descrie, detaliat, o situaţie inedită în istoria catolicismului: în 600 de ani, primul fost Papă încă în viaţă „coabitează“ cu succesorul său. Acum, Benedict asistă la o revoluţie a catolicismului, pe care, cât timp a fost în fruntea Bisericii, a încercat să o frâneze.  

Francisc versus Benedict

La cei 88 de ani ai săi, Benedict locuieşte la Mater Ecclesiae, unde este ajutat, în măruntele treburi casnice, de către patru femei şi de secretarul său. Îşi petrece timpul în compania cărţilor sale şi a unui pian. De aici, priveşte către Francisc, se roagă pentru el şi, mai ales, păstrează tăcerea – un lucru dificil pentru cineva care şi-a petrecut viaţa încercând să definească relaţia dintre om şi Dumnezeu, dintre adevăr şi minciună.

Se trezeşte la 5.30, cu jumătate de oră mai târziu decât în perioada în care era Papă, începe ziua cu rugăciune şi apoi îmbracă veştmintele albe. La ora 6, într-o capelă, începe să ţină slujba pentru cele patru menajere. Se întoarce acasă, citeşte ziarele, redactează una sau două scrisori.

 În fiecare miercuri, ziua dedicată audienţelor, Francisc începe dimineaţa cu rugăciune. După un mic dejun frugal, merge la biroul său, nu departe de apartamentele papale, în prezent nelocuite. Spre seară, sute de mii de pelerini se adună în Piaţa Sf. Petru, de trei ori mai mulţi decât cei care se strângeau pentru a-l vedea pe Benedict. Papa Francisc zâmbeşte, salută, îi îmbrăţişează pe unii, după care se îndreaptă către ceremonie.

Cei doi lideri ai Bisericii Catolice se află, în mod cert, pe poziţii diferite: unul dintre ei a încercat toată viaţa să întemeieze credinţa pe o doctrină strictă, iar acum trebuie să accepte flexibilitatea impusă de cel căruia i-a predat ştafeta.

În luna februarie a acestui an, Francisc l-a invitat pe Benedict la o slujbă pentru numirea noilor cardinali, pentru că, aşa cum au decis de comun acord, ar fi bine ca fostul Papă să se implice în viaţa Bisericii. Benedict a onorat invitaţia, însă nu a făcut declaraţii publice.

La Vatican, unii îl compătimesc pe Benedict, pentru că a condus Biserica precedat de Ioan Paul al II-lea şi, acum, este urmat de Francisc. Între cei doi, Benedict apare drept nepopular şi rigid.

„Poţi ieşi, dacă vrei“

Într-o după-amiază, nu cu mult timp în urmă, Benedict a primit un vizitator. Era Francisc. S-au îmbrăţişat, au îngenuncheat împreună în capelă, după care au vorbit.

„Acum sunt un claustrato“,a  spus Benedict, iar Francisc i-a răspuns: „Dar poţi ieşi, dacă vrei“.

Biroul de presă de la Vatican a dat publicităţii fotografii care reprezentau întâlnirea dintre cei doi, pentru a arăta că se înţeleg, însă efectul nu a fost cel scontat: s-a demonstrat că astfel de întâlniri reprezintă adevărate evenimente.

Unii catolici, cei care se opun metodelor lui Francisc, îl privesc pe Benedict acum ca pe un apărător al valorilor tradiţionale. Timp de 35 de ani, catolicii progresişti s-au simţit nedreptăţiţi. Acum, este rândul tradiţionaliştilor.

Papa Ioan Paul al II-lea şi Benedict au condus Biserica timp de 35 de ani. S-au opus curentelor moderne, mişcărilor în favoarea drepturilor femeilor, drepturilor acordate homosexualilor, libertăţii religioase. Au numit cardinali care să le aleagă succesorii şi părea că metodele funcţionează, până ce Francisc a fost ales să preia conducerea, iar stilul său personal a schimbat însăşi faţa Bisericii.

La 27 aprilie, Ioan Paul al II-lea va fi canonizat.

Milioane de oameni se vor îndrepta către Roma pentru a asista la un moment emoţionant şi spectaculos deopotrivă, cu atât mai mult cu cât atât Francisc, cât şi Benedict sunt aşteptaţi să ţină slujba împreună.

Citeşte şi:

Papa Francisc, un reformator al Bisericii Catolice

Suveranul Pontif este o personalitate publică ale cărei decizii şi apariţii au surprins de foarte multe ori atât pe reprezentanţii Bisericii Catolice, dar şi pe oamenii de rând, dorinţa sa de a schimba modul de acţiune al instituţiei pe care o conduce fiind primită cu căldură de o parte a credincioşilor şi liderilor religioşi, dar privită cu suspiciune de alţii.

14 motive pentru care Papa Francisc a fost omul anului

În luna martie Papa Francisc a fost ales noul Pontif de la Vatican. Un fost episcop din Argentina, Francisc şi-a ales numele unui sfânt care a ajutat săracii. Anul 2013 a fost anul Papei Francisc, care a impresionat oamenii prin declaraţiile sale controversate şi prin acţiunile induioşătoare.

Papa Francisc a cerut „iertare“ pentru abuzurile preoţilor pedofili

Papa Francisc a cerut "iertare", vineri, în numele Bisericii Catolice, pentru "traumele" provocate de preoţii pedofili, anunţă Vaticanul, citat de AFP.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite