Cum se radicalizează o tânără din Occident. O poveste despre apropierea şi salvarea de Statul Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maissa, în Bruxelles, cu puţin timp înainte de a renunţa la „surorile“ din Statul Islamic FOTO The Guardian
Maissa, în Bruxelles, cu puţin timp înainte de a renunţa la „surorile“ din Statul Islamic FOTO The Guardian

Eventuala radicalizare a unor tineri musulmani din Occident este în prezent una dintre cele mai îngrijorătoare probleme sociale. Cazul tinerei belgience Maissa, născută acum 18 ani într-o familie de musulmani moderaţi, are toate ingredientele necesare pentru a fi prezentat ca exemplu despre cum are loc procesul de radicalizare şi apropiere de mişcările extremiste. Maissa a avut, din fericire, şansa de a se salva la timp, spre deosebire de alţii.

Bunicii tinerei Maissa sunt originari din Maroc. Ei au sosit la Bruxelles în urmă cu 50 de ani cu scopul de a începe o viaţă nouă în Europa. De-a lungul timpului, ei au reuşit să-şi asigure un trai prosper, ceea ce s-a reflectat asupra copiilor şi nepoţilor.

Maissa vorbeşte patru limbi: franceza, flamanda, araba şi engleza. Ea a avut note bune la şcoală şi a fost înconjurată de mulţi amici.

În viaţa ei totul a decurs firesc până într-o zi când a postat pe o reţea de socializare o fotografie în care apărea într-o ţinută specifică femeii musulmane pentru a-şi ascunde cele câteva kilograme luate în plus. O musulmancă necunoscută apropiată de vârsta ei i-a lăudat iniţiativa, ceea ce a fost suficient ca cele două tinere să înceapă să comunice, apoi să iasă împreună. Între timp, ea a renunţat la blugi pentru djellaba şi la muzica rap pe care o adora, iar noua amică a prezenta-o şi altor tinere, printre care şi una care se lăuda că întreţine legături cu extremişti din Siria şi că îşi vizitează uneori soţul, care s-ar fi alăturat reţelei extremiste Statul Islamic (SI).

Ulterior, noile amice i-au dat un telefon mobil ieftin şi i-au interzis să-l arate cuiva. Ea primea pe acest telefon mesaje cu data şi locul următoarei întâlniri. Apoi, Maissa a aflat într-o zi că un prieten a fost ucis în Siria. Atunci, „surorile“, care recrutau pentru SI, au început să pună presiuni pe ea să se alăture extremiştilor din cadrul SI. „Trebuie să pleci în Siria şi să îţi faci datoria“, insistau ele.

Primăvara trecută fetele i-au spus Maissei că pleacă în Siria şi că poate veni cu ele chiar dacă nu are paşaport, deoarece trecerea frontierei „nu este o problemă“. Deşi se simţea tulburată, Maissa şi-a întrebat mama unde îi este paşaportul. Părinţii au observat că ceva nu este în regulă şi i-au ascuns actul de identitate. Confuză, tânăra i-a cerut conducătoarei grupului să o mai aştepte puţin, dar aceasta a refuzat, după care a ameninţat-o cu consecinţe grave pentru ea şi familia sa. Înspăimântată, Maissa a decis să rupă orice legătură cu grupul de „surori“ şi a aruncat telefonul secret între şinele metroului. După şapte luni, ea poartă din nou blugi, îşi vopseşte unghiile şi îşi acoperă capul cu hijab în culori vii. Ea visează să se stabilească la Londra şi să-şi găsească un loc de muncă în industria muzicală, relatează The Guardian.

Potrivit cotidianului britanic, experienţa tinerei din Belgia este un exemplu tipic despre modul în care tineri musulmani din Occident ajung în mrejele Statului Islamic.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite