Cum va arăta „armata lui Macron“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Franţei a readus în discuţie ideea creării unei armate europene, văzând-o necesară în faţa unei Rusii ameninţătoare şi în contextul dezangajării militare a Statelor Unite de pe bătrânul continent.

Emmanuel Macron a pledat marţi, la Europe 1, pentru o Europă capabilă să se apere singură. În opinia preşedintelui francez, bătrânul continent este pândit de două pericole. Un pericol îl reprezintă Rusia, „care a arătat că poate fi ameninţătoare“. Al doilea pericol rezultă din dezangajarea Statelor Unite conduse de Donald Trump din apărarea Europei. „Cine este principala victimă?“, s-a întrebat liderul de la Élysée, răspunzând apoi: „Europa şi securitatea sa“. Ţinând cont de aceste aspecte, el a propus înfiinţarea unei „adevărate armate europene“.

Discuţia legată de consolidarea apărării europene este mai veche. Însă, odată cu instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, a luat o formă nouă. Cancelarul german Angela Merkel a avertizat că Europa nu mai poate conta pe Statele Unite, mai ales în domeniul apărării, în timp ce Emmanuel Macron a făcut apel, într-un discurs la Sorbona, în septembrie anul trecut, la înfiinţarea unei forţe comune de intervenţie la nivel european până în 2020.

„Mesajul lui Macron, transmis în ziua alegerilor americane de la mijloc de mandat şi cu câteva zile înainte de venirea lui Trump la Paris, pentru 11 noiembrie, este foarte clar, şi anume că Europa trebuie să-şi ia destinul în mâini“, comentează pentru „Le Parisien“ Jean-Pierre Maulny, director adjunct la Institutul de relaţii internaţionale şi strategice (IRIS) şi expert în chestiuni de apărare.

Un comandament european

Pe plan operaţional, armata europeanpă ar putea funcţiona în baza NATO, scrie „Le Parisien“, citând experţi în domeniu. Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, care reuneşte Statele Unite, Canada şi numeroase ţări europene, este capabilă să trimită soldaţi din ţări diferite în operaţiuni externe diferite. Dar ar mai fi necesară crearea unui comandament european, adică un fel de stat major comun.

Potrivit lui Yves Boyer, cercetător asociat la Fundaţia pentru cercetare strategică şi expert în securitate europeană, statele din cadrul acestui comandament vor trebui să se echipeze cu materiale de care nu dispun în prezent şi să urmeze aceleaşi regulamente militare.

„Nu toate ţările europene vor fi obligate să participe (la misiuni, n. red.) de fiecare dată. Vedem misiuni NATO cu participarea a numai câtorva ţări din organizaţie, de exemplu în Afganistan“, precizează Jean-Pierre Maulny.

Un buget insuficient

Dincolo de structură, strategii şi disciplină, o armată europeană necesită în primul rând bani. Cu un buget militar de aproximativ 36 de miliarde de euro pentru 2019, adică 1,8% din PIB, Franţa este ţara din UE care alocă cei mai mulţi bani apărării.

Pentru perioada 2021-2027, Comisia Europeană propune 20 de miliarde de euro apărării. Din această sumă, 13 miliarde vor fi direcţionate către Fondul European al Apărării, care va permite totodată dezvoltarea de noi arme, între care un avion de vânătoare franco-german, şi coordonarea strategiilor militare între statele europene.

Pe lângă bugetul insuficient, decizia Belgiei de a cumpăra avioane de vânătoare americane F-35, în detrimentul francezelor Rafale, arată că drumul spre „o adevărată armată europeană“ este destul de lung, conchide „Le Parisien“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite