Europa

articolul anterior articolul urmator

Cursa de şoareci din Balcanii de Vest? Redeschisă şi mortală

28
14 Dec 2021 10:14:43
Cristian Unteanu
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Este lângă noi. S-a deschis. Este activată la potenţial maxim şi poate provoca oricând un dezastru prin contaminare progresivă a nu se ştie câte din fostele regiuni componente ale fostei Iugoslave devenite odată tot atâtea părţi combatante într-un teribil război civil.

Antrenând implicarea directă a forţelor NATO, mai apoi garante, alături de cele ale UE, ale procesului de pace şi respectării înţelegerilor internaţionale care au dus la actuala împărţire statală.

Momentul care a reprezentat chintesenţa eforturilor locale şi internaţionale de impunere a unei soluţii paşnice a fost Acordul de la Dayton semnat în 1995 de reprezentanţii Bosniei şi Herţegovinei, Croaţiei şi Iugoslaviei (care, în acel moment, avea în componenţă Serbia şi Muntenegru). Acordul a fost semnat de preşedinţii Slobodan Milosevici, Alija Iserbergovici şi Franjo Tudjman (foto, de la stânga la dreapta)

Se anunţa recunoaşterea Bosniei-Herţegovina drept un stat compus din două entităţi, Federaţia bosniacă şi Herţegovina, în principal compuse din musulmani bosniaci şi o majoritate croată şi, de cealaltă parte, Republica Srpska, compusă majoritar din sârbi. Era stabilită şi formula de conducere, o entitate trilaterală care reprezintă şi acum cele trei grupe majoritare de populaţie: bosniacii, croaţii şi sârbii. La început, forţele NATO au primit responsabilitatea de menţinere a păcii, apoi forţele UE au preluat răspunderea asigurării stabilităţii în Bosnia-Herţegovina (BiH) şi, în termenii Acordului, a fost creată poziţia de Înalt Reprezentant pentru BiH gerată de OSCE. Iar Uniunea Europeană a investit eforturi absolut considerabile, aveţi aici portal special destinat iniţiativelor politice, economice şi de securitate al UE în Balcanii de Vest.

În luna octombrie a acestui an, Milorad Dodik, reprezentantul sârbilor în trilaterala de conducere a BiH a spus că Republica Srbska se va retrage din principalele instituţii ale BiH, asta incluzând armata, organismele de securitate, sistemul judiciar şi cel fiscal. Intenţia anunţată s-a transformat în realitate pe 10 decembrie prin votul din adunarea legislativă a Republicii Srbska care a consfinţit demararea procesului respectiv.

Milorad Dodik vorbind în cadrul sesiunii speciale organizate în de Parlamentul de la Banja-Luka, Bosnia, vineri 10 decembrie 2021

În luna noiembrie, Christian Schmidt, actualul Înalt Reprezentant, a publicat un Raport extrem de critic la adresa lui Dodik, acuzându-l de promovarea de politici secesioniste şi de subminare a Acordului de la Dayton. A mai precizat şi că BiH se confruntă cu cea mai mare primejdie existenţială de la finele Războiului Bosniac în 1995.

Am primit raportul extensiv privind BiH pus la dispoziţia membrilor Parlamentului britanic care va dezbate pe 16 decembrie situaţia din regiune, în paralel cu analizele care au loc acum în instituţiile europene şi la Washington, toată lumea devenind conştientă că s-a redeschis cursa de şoareci şi realizând potenţialul său mortal, local şi posibilă contaminare regională. Citiţi vă rog raportul şi vă veţi aduce aminte de tragedia enormă reprezentată de războiul din 1992-1995, cel mai sângeros înregistrat în Europa după finele celui de-al Doilea Război Mondial şi care a provocat peste 100.000 de victime şi generând o migraţie necontrolată care a afectat milioane de persoane.

Acesta este contextul în care, la deschiderea cursei de şoareci de care vorbeam, cu care Dodik spune că puţin îi pasă de sancţiunile care deja au început să curgă din partea americanilor şi europenilor, adăugând că exact acest lucru îi va aduce pe sârbii săi mai aproape de „prietenii lor adevăraţi”, referindu-se din nou în mod direct la legăturile sale personale, de altfel de numeroase ori invocate public, cu preşedintele Vladimir Putin.

Pe de altă parte, un semnal foarte interesant vine din partea europenilor, cea mai importantă fiind o declaraţie care vine din parte Grupului Verzilor din PE care anunţă că Uniunea Europeană poate reacţiona militar dacă se continuă încercarea de anulare a deciziilor din Acordului de la Dayton, în acest caz fiind posibilă trimiterea în zonă a unui contingent de 6000 de militari. Reprezentanţii grupului Verzi/EFE din Parlamentul European au sosit în Bosnia la finele săptămânii trecute şi au au transmis că PE nu va rămâne „doar un observator al crizei din BiH”: Thomas Woltz, un europarlamentar care a fost la Sarajevo împreună cu Romeo Franz, reprezentatul preşedintelui comisiei PE pentru cooperarea cu BiH şi Kosovo a afirmat pentru N1 că „avem garanţii din partea generalilor (din UE, n.n) că, în mai puţin de 24 de ore, pot deplasa aici 6000 de soldaţi”.

Posibil? Teoretic da, în cazul în care OSCE va solicita oficial acest lucru. Aveţi aici cel mai recent şi cel mai plin de îngrijorări şi semnale foarte serioase document emis de preşedinta în exerciţiu a OSCE şi de secretarul general al organizaţiei privind situaţia din BiH. Se vorbeşte acolo despre paşii făcuţi de reprezentanţii Republicii Srbska „care escaladează tensiunea şi sunt împotriva a ceea ce s-a realizat în aceşti ultimi 25 de ani... punând în primejdie ordinea constituţională, pacea şi stabilitatea din ţară şi din întreaga regiune”. Şi dacă asta este evaluarea, mai sunt foarte puţini paşi de făcut până când să apară o cerere oficială de intervenţie militară din partea forţei de reacţie rapidă a UE sau, aşa cum cer deja mai multe voci din partea musulmană a Bosniei-Herţegovina, chiar o redesfăşurare a unor contingente NATO.

Chiar dacă Dodik multiplică acum un cu totul nou tip de mesaj, jurându-se că răspunsul celor din Republica Srbska nu va fi nicidecum unul militar, asta nu poate fi nicidecum o garanţie care să poată fi luată în serios. Am fost în zonă în perioada războiului şi ştiu foarte bine că ororile genocidului petrecut atunci nu pot fi şterse din memoriile individuale şi colective. Poate să existe dorinţa fermă de a le acoperi cu beneficiile unei existenţe paşnice şi de pedepsire exemplară a vinovaţilor, aşa cum se întâmpla la Haga, dar memoriile acelea sunt stafii care pot fi rechemate oricând să anime dorinţele de răzbunare.

Trăiesc încă martorii direcţi ai atrocităţilor, fiecare familie de zonă, indiferent de comunitatea etnică, are propria sa poveste de imensă durere legată de rudele dispărute fără urmă, torturate în moduri inimaginabile, aruncate în gropi comune şi neidentificabile nici acum. De aici temerea tuturor că istoria se poate oricând repeta şi că, în actualele condiţii de tensiuni internaţionale, poate exista posibilitatea unei implicări directe a Rusiei care să răspundă unei cereri de ajutor din partea oficialilor din Republica Srbska, eventual susţinuţi de Republica Serbia, deocamdată însă extrem de prudentă în afirmaţii războinice. În schimb, Dodik a anunţat ieri că începe imediat lucrările unui mare proiect strategic în domeniul energetic, construcţia unei interconexiuni pentru transportul de gaze naturale din Serbia, continuare a conductei ruseşti TurkStream precum şi construcţia a două centrale electrice în regiune.

Desigur, analiza greutăţile economice cu care se confruntă Europa. Totuşi, avertismentul sună mai larg şi cine ştie exact oare care sunt acele ţări care urmează să dispară? Şantaj energetic pe faţă la mâna a doua, vorbind în numele altcuiva şi profeţind deschiderea unui front vechi/nou în Balcanii de Vest?  În condiţiile astea, orice dezvoltare viitoare este posibilă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

echi
14.12.2021, 10:37:35

Sarbii mizeaza pe mana rusilor, a fratilor slavi, uitand ca au mai pierdut odata pe cartea aia! Rusia agita apele si foloseste santajul energetic, sperand sa obtina o relaxare a sanctiunilor care-i sufoca! Balcanii stau pe un butoi de pulbere asteptand ca Kremlinul sa aduca scanteia si om vedea ce iese! Rusia uita ca cine ridica sabia , de sabie va pieri....

+5 (13 voturi)
Lucifer
14.12.2021, 10:46:23

Adevărul este că în Europa sunt prea multe ţări care nu ar trebui să existe, iar această Bosnia+Herzegovina este una dintre ele. Mai mult, ţările au rămas cu graniţele fixate din timpul WW1( ca această Bosnia, dar şi Orientul Mijlociu, etc) sau după WW2, dar de atunci s-au schimbat multe şi graniţele nu mai exprimă realitatea din teren. Ar trebui un mecanism mai simplu de corijare a graniţelor, nu neapărat prin forţă( de ex. prin referendum). În problema Iugoslaviei, Serbia a fost perdantul principal, pierzând populaţii şi teritorii( Kosovo). Este normal ca acum să-şi dorească să facă " Serbia Mare"( ca şi Hungaria Mare, România Mare, Rusia Mare, etc....). UE+SUA ar face bine să-i lase în pace pe foştii iugoslavi, eu cred că le-a venit mintea la cap. Pe de altă parte, situaţia trebuie rezolvată. România ar face bine să stea departe de "viesparul iugoslav", mai ales că nu are cine ştie ce interese acolo.

+6 (6 voturi)
Cioc
14.12.2021, 11:03:40

"Adevărul este că în Europa sunt prea multe ţări care nu ar trebui să existe, iar această Bosnia+Herzegovina este una dintre ele:" "Regatul Bosniei (în bosniacă Kraljevina Bosna / Краљевина Босна) a fost un regat medieval slavic de sud, provenit din Banatul Bosniei (1154-1377). Bosnia s-a bucurat de independență de facto în secolele 13 și 14 în ciuda faptului că fusese parte a Teritoriilor Coroanei Maghiare. Teritoriul dificil, accidentat pe care îl avea cât și izolarea a permis bosniacilor să persiste între cei doi vecini puternici pe care îi avea, Regatul Ungariei și Serbia, reușind să evite să fie cucerită de ambele. Câțiva conducători experimentați au reușit să facă din Bosnia o putere regională în secolul al 14-lea. După 1290, Bosnia s-a bucurat de independența de facto față de Ungaria și a cucerit părți semnificative de teritoriu, în Dalmația în defavoarea Serbiei. Regele Tvrtko I (r. 1353-91) a cucerit porțiuni din Serbia de vest și o bună parte din coasta mării Adriatice, la sud de râul Neretva (în ultimii ani a domniei sale), Bosnia devenind în scurt timp cel mai puternic stat din peninsula Balcani. Cu toate acestea, fragmentarea feudală rămânea puternică în Bosnia, iar după moartea sa, țara și-a pierdut relevanța. Imperiul Otoman a anexat porțiuni din estul Bosniei în anii 1440 și 1450 și a avansat mai departe, cu scopul de a cuceri Herțegovina până la ultima cetate a acesteia, care a căzut în 1481. Daca evrei stiau facut stat nou dupa ...2000 de ani, de ce n-ar putea s-o faca Bosnia?

-1 (3 voturi)
Stefan din Nord
14.12.2021, 11:38:42

Foc la rasarit de noi, ,foc la sud-vest de noi . Si toate astea din cauza ortodocsilor sarbi si rusi mari amatori de razboaie

-1 (7 voturi)
Stengaru Cosmin
14.12.2021, 11:45:06

Intr-un alt articol recent , pe aceasta tema : "Milorad Dodik aprinde fitilul butoiului cu pulbere din Balcani. Parlamentul sârbilor din Bosnia a lansat o periculoasă procedură de secesiune " 11 decembrie 2021, 10:33 de Viorica Marin se spunea mai clar lucrurilor pe nume , care-i problema reala . „Bosnia se îndreaptă într-o direcţie asupra căreia nu am convenit prin semnarea Acordului de pace de la Dayton”, a declarat Milorad Dodik, Milorad Dodik spune că sunt în total 140 de decizii de transfer de competenţe de la entităţi (locale) către guvernul central şi că vrea să ia totul înapoi." D-l Unteanu ​o scalda .... jenant ! ........" Si maimuta invelea ciocolata " Pe model UE , al functionarimii de la Bruxel ... centrul isi tot extinde competentele . Si culmea , ei propovaduiesc descentralizarea , dar controlata de ei . La fel ca si despre independenta justitiei ... "sa fie libera , dar sa o controlam noi" . Probabil este timpul ca acestui tip de politica sa i se puna frana . Altfel ne trezim cu teorii despre ..... "ordinea lumii bazata pe reguli" , reguli niciodata discutate , negociate , asumate in tratate , conventii internationale .

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (28)

Modifică Setările