Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cere Poloniei să suspende aplicarea reformei privind Curtea Supremă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Polonia trebuie să suspende imediat implementarea noii legi prin care unii judecători ai Curţii Supreme sunt nevoiţi să se retragă mai devreme din funcţii şi să îi reinstaleze pe cei care au plecat deja, a anunţat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), potrivit Reuters şi news.ro.

Decizia Curţii, dată în urma unei sesizări a Comisiei Europene (CE), este o lovitură pentru conservatorii aflaţi la putere la Varşovia.

„Polonia trebuie să suspende imediat implementarea legislaţiei naţionale privind micşorarea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme“, se arată într-un comunicat al CJUE.

„Ordinul vicepreşedintelui Curţii se va aplica cu efect retroactiv şi pentru judecătorii Curţii care au fost afectaţi de această lege“, se precizează în comunicat.

CE a sesizat la sfârşitul lui septembrie CJUE în legătură cu reforma sistemului judiciar din Polonia.

Bruxellesul consideră că reforma făcută de Partidul Dreptăţii şi Justiţiei (PiS), aflat la putere în Polonia, pune în discuţie independenţa sistemului judiciar. Guvernul polonez contestă această concluzie.

Sesizarea CJUE este a treia etapă a procedurii de infringement deschisă de CE împotriva Poloniei.

La 14 august, Executivul european a dat termen de o lună Varşoviei pentru a-şi adapta legislaţia la normele europene, în caz contrar fiind vizată de o plângere la CJUE.

Reforma cu privire la vârsta pensionării, care a intrat în vigoare la începutul lui iulie în Polonia, vizează 27 de magistraţi, între care şi preşedinta Curţii Malgorzata Gersdorf. Ea a refuzat să se pensioneze, invocând Constituţia, care stabileşte durata mandatului său la şase ani, adică până în 2020.

Potrivit Guvernului polonez, reforma vizează să îmbunătăţească aparatul judiciar şi să elimine sechele ale regimului comunist.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite