Europa

articolul anterior articolul urmator

Curtea Penală Internaţională a trimis în Ucraina peste 40 de criminalişti şi anchetatori

2
17 May 2022 19:24:27
Autor: News.ro
Groapă comună la Bucea FOTO Getty Images
Groapă comună la Bucea FOTO Getty Images

Curtea Penală Internaţională (CPI) a trimis în Ucraina „cea mai mare desfăşurare pe teren din istorie”, formată dintr-o echipă de 42 de criminalişti şi anchetatori, a declarat procurorul CPI, Karim Khan, potrivit CNN.

„Pot confirma că astăzi (n.r. marţi), biroul meu a desfăşurat o echipă de 42 de anchetatori, experţi criminalişti şi personal de sprijin în Ucraina cu scopul de a avansa investigaţiile noastre cu privire la crimele care intră în jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale”, a declarat Karim Khan. El a adăugat că echipa are şi rolul de a oferi sprijin autorităţilor naţionale ucrainene, reprezentând ”cea mai mare desfăşurare de forţe pe teren de la înfiinţarea CPI”.
 
Un „număr semnificativ” de experţi naţionali olandezi va sprijini această misiune, a mai menţionat el.
 
Khan a spus că echipa va putea „să adune mai multe mărturii, să sprijine identificarea probelor criminalistice şi digitale relevante şi să se asigure că informaţiile şi probele sunt colectate într-un mod care să le întărească admisibilitatea în procedurile viitoare în faţa CPI”.
 
De asemenea, la faţa locului va fi desfăşurată şi o echipă de experţi criminalistii francezi în vederea „identificării rămăşiţelor, analizei balstice, depozitării şi conservării probelor criminalistice”.
 
Khan a mai subliniat că CPI va colabora şi cu alte echipe desfăşurate de alte state în Ucraina cu scopul de „a consolida coordonarea între toţi actorii implicaţi”.
 
Procurorul CPI a mai spus că „acum mai mult ca niciodată trebuie să arătăm legea în acţiune”, adăugând că „este esenţial să le demonstrăm supravieţuitorilor şi familiilor victimelor că dreptul internaţional este relevant în contextul experienţei lor”.
 
Curtea Penală Internaţională a deschis oficial o anchetă asupra situaţiei din Ucraina pe 2 martie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

The old warrior
17.05.2022, 19:46:15

Moaaaam , sa vezi ce-i sparge la mecla si Curtea Penala Internationala pe rusnaci... Cata parnaie le da ...

Necula Mario
18.05.2022, 02:02:30

In sfarsit...dupa 3 luni de atrocitati comise de orci... Putin, Pescov , Lavrov , Zaharova , Soigu , Kadirov si toti criminalii de razboi , nu numai asa zisii soldati orci. TOTI sa fie defilati prin Curtile si Tribunalele Internationale... Si ptr. ca suntem la subiect : sa se dizolve cloaca de ONU , unde nazistii rusi si maoistii au drept de veto...

-11 (11 voturi)
Modifică Setările