Europa

articolul anterior articolul urmator

Cutremurul din Grecia are zeci de replici, unele cu magnitudine 4,9, dar nu este exclusă una care poate ajunge la 6. De ce sunt catastrofale seismele de suprafaţă

1
30 Oct 2020 17:16:58
Autor: Valentin Bolocan
Cutremurul iniţial are zeci de replici FOTO: EMSC
Cutremurul iniţial are zeci de replici FOTO: EMSC

Puternicul seism din Grecia care a avut loc în această dimineaţă în insula greacă Samos şi care a provocat serioase distrugeri în oraşul turc Izmir, a avut peste 35 replici puternice, cu o magnitudine peste 3, menţinând astfel panica în cei care locuiesc în zonele afectare.

Din aceste replici, cel puţin 15 au avut o magnitudine de peste 4, iar două dintre ele au atins o scară de 4,6 sau chiar şi 4,9. Mai mult, conform datelor Centrului Seismologic European-Mediteranean (EMSC), aceste replici continuă să se înregistreze cu o frecvenţă destul de mare, iar experţii susţin că este posibil să aibă loc chiar şi un astfel de cutremur cu o magnitudine de 5,5-6 sau chiar puţin peste. 
 

Periculoasele seisme de suprafaţă

Experţii mai arată că, la fel ca seismul principal, toate aceste replici au avut epicentrele la adâncimi mici din punct de vedere seismologic, cuprinse între între 5 şi 16 kilometri, dar au existat şi două astfel de cutremure care s-au produs la numai 1 kilometru adâncime. Specialiştii susţin că aceste cutremure de mică adâncime sunt foarte periculoase pentru că energia produsă de seism este disipată pe suprafeţe mici de teren, iar construcţiile de la suprafaţa sunt profund, uneori catastrofal, afectate. Practic, energia produsă de seism merge spre suprafaţă după modelul unui con inversat, cu baza în sus. Cu cât adâncimea seismului este mai mică cu atât baza conului aflată la suprafaţă are o arie mai mică. Cum toată energia seismului se consumă pe respectiva arie, distrugerile sunt catastrofale.
 
Reamintim că, un cutremur puternic, de 6,6 pe scala Richter, a avut loc vineri în largul Insulei Samos, la Marea Egee, şi a fost resimţit până în capitala greacă, situată la aproximativ 300 de kilometri distanţă, anunţă Institutul Geodinamic al Observatorului din Atena, relatează Ekaterimeni.
 
Cutremurul a avut loc la ora locală 13.51 (şi ora României), la 19 kilometri nord-vest de insulă, la o adâncime de 10 kilometri, potrivit Observatorului. Presa locală din Samos scrie că imobile şi drumuri au fost avariate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Online Socrates
30.10.2020, 20:20:30

Sa fi avut loc miscari de trupe atat de importante incat s-au deplasat si placile tectonice ? Sau s-o fi agitat Sultanul prea mult in ultima vreme si a dat-o in rezonanta?

Modifică Setările