Cutremurul din Marea Egee: cel puţin 26 de morţi şi peste 800 de răniţi. Salvatorii caută supravieţuitori printre dărâmături. „Am impresia că a durat zece minute”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE / Demiroren News Agency
FOTO EPA-EFE / Demiroren News Agency

Salvatori încercau sâmbătă să găsească supravieţuitori în dărâmăturile imobilelor surpate în vestul Turciei, în urma cutremurului care s-a soldat cu cel puţin 26 de morţi şi peste 800 de răniţi în această ţară şi în Grecia vecină, relatează AFP.

La Bayrakli, în provincia Izmir, echipe de salvatori cu câini special antrenaţi încercau să-şi croiască drum printre grinzi contorsionate şi blocuri de beton care au mai rămas dintr-un bloc de locuinţe cu şapte etaje, cerând uneori să se facă tăcere, pentru a localiza eventuali supravieţuitori, potrivit unei corespondente AFP.

Cutremurul, a cărui intensitate a fost evaluată la 7 grade pe scala Richter de Institutul american de geofizică USGS, a avut loc vineri, cu puţin înainte de ora 12.00 GMT (14.00, ora României), în Marea Egee, la sud-vest de al treilea cel mai mare oraş din Turcia şi în apropiere de Insula greacă Samos.

Seismul a fost atât de puternic încât a fost resimţit până la Istanbul şi Atena şi a cauzat un ”minitsunami” care a inundat străzi la Seferihisar, un oraş turc situat în apropiere de epicentru, şi care a măturat coastele Insulei Samos.

Gökhan Kan, un livrator în vârstă de 32 de ani, se afla pe motocicletă atunci când a avut loc cutremurul. ”Eram îngrozit, însă pentru soţia şi fiul meu (...). Mi-am spus «nu se va mai termina niciodată». Am impresia că a durat zece minute”, a declarat el.

Picamăr

În Turcia, 24 de persoane au murit, iar alte 804 au fost rănite, potrivit Agenţiei guvernamentale pentru situaţii de catastrofă (AFAD).

În Grecia, doi adolescenţi au murit pe Insula Samos, în urma surpării unui zid, potrivit televiziunii publice ERT. Este vorba despre ”doielevi tineri” în vârstă de 15 şi 17 ani, care au murit la Vathy, portul de pe Insula Samos. Potrivit postului de radioSkai, ei se întorceau acasă, de la şcoală, în momentul dramei. Alte nouă persoane au fost rănite şi s-au înregistrate pagube materiale.

Însă coasta turcă la Marea Egee, dens populată, a fost cea mai dur afectată. Salvatorii s-au angajat într-o cursă contracronometru pentru a salva supravieţuitori dintre dărămâturi.

Potrivit AFAD, 17 imobile s-au surpat sau au fost puternic avariate.

La Bayrakli, salvatori ridicau porţiuni de ziduri cu ajutorul unor macarale şi îndepărtau moloz într-un zgomot continuu de picamăr.

După ce au reuşit să contacteze telefonic o fată prinsă între dărâmături, ei încercau să obţină indicaţii care să le permită să o găsească şi totodată să o liniştească, potrivit unor imagini difuzate de postul public TRT.

”Nu te îngrijora, ajungem! Voi închide pentru a-şi economisi bateria (telefonului). Scade intensitatea luminozităţăiiecranului şi stai calmă”, a sfătuit-o rudă, supervizată de un salvator.

Rude ale unor persoane date dispărute aşteptau în apropiere de dărâmături, în speranţa unei veşti bune.

Municipalitatea a ridicat corturi într-un mic parc din apropiere, pentru a-iprimi pe sinistraţi. Moscheile şi-au deschis de asemenea uşile pentru  a-i primi pe supravieţuitori.

Mai multe spitale din Izmir, blocate din cauza pandemiei covid-19, au transferat pacienţi către alte instituţii, pentru a putea primi victimele seismului.

Cutremurul a fost resimţit la Istanbul, capitala economică a ţării, dar nu s-au înregistrat pagube.

„Vecini solidari”

Ankara şi Atena şi-au lăsat de o parte tensiunile diplomatice şi s-au angajat să se ajute reciproc în caz de nevoie, într-o discuţie la telefon între preşedintele turc RecepTayyip Erdogan şi premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

”În aceste momente, popoarele noastre au nevoie să facă front comun, indiferent de diferenţele noastre”, a scris pe Twitter Mitsotakis.

”Faptul că cei doi vecini sunt solidari în această perioadă dificilă are mai multă valoare într-o mulţime de lucruri”, i-a răspuns Erdogan pe reţeaua de socializare.

Acest apel la solidaritate aminteşte ajutorul oferit de Grecia Turciei după un cutremur sângeros în 1999, un gest care a permis o ”încălzire” a relaţiilor între cele două ţări aflate în criză atunci. Experţi au evocat la acea vreme o ”diplomaţie a seismului”.

Franţa s-a alăturat şi le-a propus vineri o asistenţă Atenei şi Ankarei, în contextul în care se află în plină criză cu Turcia în numeroase subiecte diplomatice şi geopolitice.

Turcia şi Grecia se află în cea mai activă zonă seismică din lume.

În 1999, un seism de magnitudinea 7,4 a afectat nord-vestul Turciei, unde a ucis peste 17.000 de oameni, inclusiv 1.000 la Istanbul.

În ianuarie, un cutremur de magnitudinea 6,7 s-a soldat cu aproximativ 40 de morţi în provincia Elazig (est).

În Grecia, ultimul cutremur sângeros, de magnitudinea 6,7 a avut loc pe Insula Kos, în apropiere de Samos, în arhipelagul Dodecanez, la Marea Egee, în iulie 2017, soldat cu doi morţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite