articolul anterior articolul urmator

Dan Dungaciu, Petrişor Peiu: Proiectul de Centenar al României – Ungaria lider regional

42
14 Feb 2018 09:07:00
Autor: Redacţia Adevărul

42 Comentarii

dorin valeriu domuta
14.02.2018, 09:45:19

Articolul are meritul de a atrage atentia opiniei publice din Romania asupra unor probleme pe care - de ce oare, ce-o fi de ascuns ? - guvernul roman nu le-a facut publice. Pe de alta parte, unele afirmatii sunt discutabile. Nu cred ca definitia data Hinterland-ului este in totalitate corecta. Initial cuvantul desemna teritoriul din jurul cetatii, aparat de catre aceasta si care-i furniza produsele necesare. Cam ce intelegeau turcii prin Raia. Este evident ca din punct de vedere sentimental si cultural Budapesta va ramane un centru de atractie pentru toti ungurii din Bazinul Carpatic.Economic si chiar - in mare masura - politic lucrul e insa practic imposibil, desi Orban se straduieste. In privinta proiectului BRUA, uitandu-ne pe o harta putem observa ca distributia gazelor catra Croatia, Slovacia si Ucraina pare mai facila dinspre Ungaria. Atata doar ca mutarea operatorului ar trebui negociata si nu stabilita unilateral la Budapesta. Si probabil ca s-a negociat, pe undeva. Si-apoi, ce importanta are pentru noi de unde se ramifica ? Robinetul e tot la noi, noi stabilim cotele, pretul, ritmul furnizarii. Daca vrem si daca stim ! Ramane "secretomania" guvernului roman. Dar OPOZITIA din Parlament ce pazeste ? De la vizita lui Szijjarto si declaratiile lui Orban au trecut doua saptamani. Si?

+3 (11 voturi)
Carmic
14.02.2018, 09:50:45

Romania oricum este bucuroasa ca va incasa redevente pentru ca pana acum vindea pielea ursului din padure. Romgaz nu avea capacitatea sa exploateze gazele din perimetrul Neptun. Castigarea acelor perimetre prin arbitraj international oricum este o mare victorie a Romaniei consolidata acum prin extragerea gazului si vinderea lui. Prezenta companiilor americane si europene consolideaza seriozitatea acestei exploatari. Oricum noi luam doar redevente dar e bine ca s-au gasit cumparatori pentru gaz, in speta ungurii. Rusia se bate sa vanda gaz in Europa, la toata lumea si noi ne plangem ca am gasit client? Ce faceam noi cu atata gaz?, ca industrie energofaga nu prea mai avem iar asta este bine. Nu stim care va fi contextul in viitor, nu cunoastem planurile Rusiei, Sa nu credem ca daca lasam gazul acolo in adanc va fi pastrat pentru noi romanii! Cu cat mai multe interese vest-est europene in acest domeniu, cu atat mai bine!

0 (14 voturi)
mitrut
14.02.2018, 09:52:05

Ca maine Dragnea va vinde si Ardealul ungurilor!!!

+6 (12 voturi)
Lucifer
14.02.2018, 10:21:51

1. În viziunea autorilor guvernul României a trădat interesele economice ale României prin cel puţin agentul Hungariei numit Tăriceanu, în cârdăşie cu PSD. Insinuarea autorilor este corectă, mai ales dacă trebuie răspuns la întrebarea: DE CE guvernul României nu face publice acordurile cu Hungaria? 2. Nu cred că Hungaria "joacă" de capul ei, este prea slabă pentru un război aşa de mare. Ca părere, Hungaria este împinsă la înaintare pe filiera Germania-Austria în ideea unei organizări a unui "hinterland" german în Europa Centrală( pe baza ţărilor din fostul imperiu habsburgic). Să nu uităm atenţia deosebită a Austriei pentru România( dar şi alte state din Balcani), respectiv sistemul bancar( BCR, Reifeissen), al resurselor energetice(Petrom) sau al exploatării lemnoase. Astfel acţiunea Germania-Austria-Hungaria are conotaţii nu numai economice dar şi politice, pericolul unei anexări politice a Transilvaniei nu trebuie neglijat 3. România trebuie să aibă propriul program economic şi de perspectivă, analiza Academiei Române ar trebui adoptată de toate partidele politice româneşti ca Program de Ţară. Oare, va încerca KWI să facă asta? 4. Dar DE CE a trădat PSD+ALDE interesele fundamentale ale României? Ar trebui ca instituţiile statului român(SRI, SIE) să dea explicaţii. Sau au trădat şi ele?

+7 (15 voturi)
Ghita Bizonu'
14.02.2018, 10:22:01

Cam multe bocetet ptr bitat Austrie... Caci asat este intelesul articoluui - Ungaria fratieste Austria decim sa luam atitudine! Atitudine ar fi sa zicem gafzele este ale noastre dioscutai cu nou nu Buda sau Becs!

-3 (5 voturi)