Europa

articolul anterior articolul urmator

Danemarca a început repatrierea refugiaţilor sirieni, spunând că situaţia din Siria e mult mai bună

8
15 Apr 2021 00:30:01
Autor: Emanuel Neuman
Copenhaga / FOTO JensPeter
Copenhaga / FOTO JensPeter

Danemarca a devenit prima ţară europeană care a revocat permisele de şedere ale unor refugiaţi sirieni, guvernul de la Copenhaga susţinând că unele părţi din Siria sunt sigure, iar refugiaţii se pot întoarce.

Cel puţin 189 de cetăţeni sirieni au fost refuzaţi de către autorităţile daneze în ultimele luni atunci când au aplicat pentru reînnoirea permiselor de şedere temporară. Guvernul de la Copenhaga îşi justifică decizia citând mai multe rapoarte care spun că situaţia din unele părţi ale Siriei s-a „îmbunătăţit considerabil”, scrie The Guardian.

În prezent, aproximativ 500 de persoane originare din Damasc şi din zonele adiacente sunt examinate de către autorităţile daneze. Situaţia a intrat în atenţia publică după ce Aya Abu-Daher, în vârstă de 19 ani, a impresionat telespectatorii unui post danez când a întrebat, la începutul acestei luni, cu ce a greşit pentru a fi trimisă înapoi în Siria.

Secretara generală a Consiliului Danez pentru Refugiaţi susţine că noile reguli ale guvernului pentru refugiaţii sirieni reprezintă „un mod de a-i trata lipsit de demnitate”.

„Lipsa luptelor dintr-o anumită zonă nu înseamnă că oamenii se pot întoarce în siguranţă. Nici ONU, nici alte ţări nu consideră Damascul ca fiind o zonă sigură”, a spus aceasta

După mai bine de un deceniu de lupte, Bashar al-Assad controlează cea mai mare parte a teritoriului sirian, iar luptele sunt concentrate în nordul ţării. Cu toate acestea, poliţia secretă a regimului îşi continuă activitatea.

Guvernul danez a ignorat până acum criticile aduse noilor politici de către ONU şi diferite organizaţii pentru protecţia refugiaţilor.

„Politica guvernului funcţionează şi nu voi ceda, nu se va întâmpla. Le-am spus clar refugiaţilor sirieni că permisul de şedere este unul temporar şi că poate fi revocat dacă nevoia de protecţie dispare”, a declarat pentru AFP ministrul danez pentru imigraţie, Mattias, Tesfaye.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Alexandru Preda
15.04.2021, 07:09:14

Foarte bine. Bravo lor. Asa ar trebui sa facă toate statele. Sa nu îngăduie minciuna veșnică a refugiaților Când ești refugiat de război musulman, te refugiezi în cea mai apropiata tara musulmana. Nu străbați mii sau zeci de mii de km sa alegi un loc civilizat căruia nu ii faci față și sa fii printre oameni cu alt mod de viata, cu alte religii etc

+10 (10 voturi)
defu gabi
15.04.2021, 09:15:45

Cum?! Nu mai sunt bineveniti cu milioanele "refugiatii" cu card bancar la purtator?! Inseamna ca fondurile de "asistat social" sunt cu adevarat pe drojdie cum se zvonea anul trecut...

+1 (1 vot)
Dr. No
15.04.2021, 08:02:30

Vor trece granița in Germania unde guvernul celui mai dezastruos cancelar de după război le va acorda azil.

+2 (6 voturi)
borris borris
15.04.2021, 08:59:39

Minunat. Sper ca la fel vor proceda si celelalte tari europene. Vacanta s-a terminat, acum trebuie sa va intoarceti si cu banii agonisiti in UE sa va reconstruiti tara.

+3 (3 voturi)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
15.04.2021, 09:45:10

Cine sa reconstruiasca? Astia care striga Alah-u-Akbar de 300 de ori pe zi? Cei care reconstruiesc acum au ramas in Siria si au trecut peste razboi si acum sufera de foame datorita unor sanctiuni....hai sa nu mai detaliez?

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările