Europa

articolul anterior articolul urmator

Danemarca, prima ţară care a introdus certificatul de vaccinare anti-COVID, renunţă la necesitatea sa în restaurante, săli de sport şi coafor

6
2 Sep 2021 15:42:58
Autor: Cristina Morozan
Ţara cu 5,8 milioane de locuitori a vaccinat până acum pe deplin peste 75% din persoanele cu vârsta de 12 ani şi peste. Foto unsplash
Ţara cu 5,8 milioane de locuitori a vaccinat până acum pe deplin peste 75% din persoanele cu vârsta de 12 ani şi peste. Foto unsplash

Danemarca, prima ţară care a introdus certificatul de vaccinare anti-COVID, a renunţat la utilizarea sa pentru acces în restaurante, săli de sport şi coafor. Măsură se datorează ratei de vaccinare crescute din această ţară. Decizia a fost luată cu câteva zile înainte de ridicarea tuturor restricţiilor, măsură anunţată pentru 10 septembrie.

Certificatul de vaccinare anti-COVID nu mai este obligatoriu în Danemarca începând cu 1 septembrie, conform Euronews.
   
Acest lucru se datorează faptului că guvernul a exclus extinderea statutului COVID-19 ca „boală critică”, a declarat vineri ministerul sănătăţii într-o declaraţie, 
 
"Epidemia este sub control, avem rate record de vaccinare. Prin urmare, pe 10 septembrie putem renunţa la unele dintre regulile speciale pe care a trebuit să le introducem în lupta împotriva COVID-19", a declarat ministrul sănătăţii Magnus Heunicke. 
 
"Dar, nu suntem în afara epidemiei. Şi guvernul nu va ezita să acţioneze rapid dacă pandemia ameninţă din nou funcţiile esenţiale ale societăţii noastre", a adăugat el. 
 
La începutul acestei luni, s-a renunţat şi la cerinţa de a purta masca în transportul transportului public, ultimul loc în care era încă obligatorie.
 
"Populaţia daneză a acceptat imunizarea într-o măsură foarte mare. Am avut un program de testare semnificativ şi am avut şi restricţii care au păstrat pandemiea oarecum sub control", a declarat Flemming Konradsen, expert în sănătate publică la Universitatea din Copenhaga.
 
Ţara cu 5,8 milioane de locuitori a vaccinat până acum pe deplin peste 75% din persoanele cu vârsta de 12 ani şi peste. 

86% dintre copii cu vârsta peste 12 ani au primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID, iar guvernul îşi propune ca, până la 1 octombrie, 90% dintre aceştia să fie imunizaţi.

Autorităţile daneze au fost primele din Europa care, în aprilie, au introdus permisul de sănătate COVID - atestând că titularul a fost fie vaccinat, recent testat negativ, fie recuperat de boală - ca o modalitate de a redeschide încet economia, după luni de carantină. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Davide Isa
2.09.2021, 15:55:14

Mi se pare de bun simt...

-10 (14 voturi)
Coronavirus Noul
2.09.2021, 16:57:15

În sfârșit va pot da un plus. E chiar de bun simt ce au făcut danezii: s-au vaccinat peste 75% dintre ei. Intr-un fel putem fi și noi mândri de reușita lor, pentru ca lla-am vândut 500 000 de doze.

+9 (13 voturi)
Davide Isa
3.09.2021, 08:47:54

Desigur, este alegerea lor sa se "vaccineze", dupa cum este alegerea celor 25% sa nu se "vaccineze". Problema este ca procentul de 75% al celor "vaccinati" este IRELEVANT, din moment ce tari ca Israelul nu renunta la restrictii si declara ca rata infectiilor este la fel de mare (=ca "vaccinul" este ineficient).

-9 (9 voturi)
nihil sine deo
2.09.2021, 16:56:10

ziharidzii de la hadevaru foaia au pus aceeasi poza la harticolu asta si la ala despre cluj,ioi.Amarati mai sunteti ba

-11 (13 voturi)
GRIGORIU Grieg
2.09.2021, 19:49:17

Si eu sustin ca Romania ar trebui sa relaxeze restrictiile total cand ajungem la o rata de vaccinare de 75%

+11 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările