Europa

articolul anterior articolul urmator

David Cameron l-a acuzat pe actualul premier britanic Boris Johnson că s-a comportat „îngrozitor” în timpul campaniei referendumului pentru Brexit

3
14 Sep 2019 20:13:10
Autor: Ştefana Radu
David Cameron FOTO EPA-EFE
David Cameron FOTO EPA-EFE

David Cameron i-a acuzat pe actualul prim-ministru britanic Boris Johnson şi pe conservatorul Michael Gove că s-au comportat „îngrozitor” în timpul campaniei pentru referendumul privind Brexitul, relatează BBC News.

Într-un interviu pentru Times, înainte de lansarea memoriilor sale, fostul premier conservator i-a atacat pe unii dintre colegii săi care au susţinut ieşirea Marii Britanii din UE, pentru că „au terfelit guvernul”.

Cameron a spus că rezultatul din 2016 l-a lăsat „extrem de deprimat” şi ştia că „unii oameni nu mă vor ierta niciodată”.

El a mai precizat că un alt referendum nu ar trebui scos din discuţie „pentru că suntem blocaţi”.
Cameron a criticat strategia lui Boris Johnson privitoare la Brexit, inclusiv decizia premierului de a suspenda Parlamentul înainte de termenul-limită pentru Brexit de 31 octombrie.

Prim-ministrul a spus că suspendarea – sau prorograrea – este o acţiune normală a unui nou guvern, pentru a-şi prezenta noile politici într-un Discurs al Reginei şi că blocarea unui Brexit fără acord ar zădărnici negocierile lui cu Uniunea Europeană.

Cameron este cel care a cerut referendumul din 2016, după ce l-a promis în manifestul electoral al Partidului Conservator cu un an înainte.

El a susţinut campania de rămânere în UE, dar a pierdut votul cu 52% la 48% şi a anunţat la câteva ore distanţă că se retrage din funcţia de prim-ministru.

În interviul său pentru Times, Cameron – care a fost premier al Marii Britanii între 2010 şi 2016 – a spus că colegii săi conservatori Johnson, Gove, Penny Mordaunt şi Priti Patel au „lăsat adevărul acasă” în campania referendumului, în special atunci când a venit vorba despre imigraţie.

În ciuda faptului că este îngrijorat de consecinţele referendumului şi a faptului că acceptă să fie învinovăţit pentru unele dintre ele, Cameron nu consideră că a greşit atunci când l-a organizat. În schimb, el îşi menţine ideea că votul era „inevitabil” şi că părerile privind apartenenţa la UE trebuiau clarificate.

După ani de tăcere, întoarcerea lui Cameron în spaţiul public ar putea să-i dăuneze lui Johnson. El critică vehement rolul pe care actualul premier l-a avut în campania de ieşire a Regatului din UE, scriind în carea sa că el şi colegul său de campanie pro-Brexit s-au comportat „îngrozitor”.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Ianculescu Dupont Nathalie
14.09.2019, 21:12:24

David Cameron un faux conservateur

-2 (4 voturi)
Utilizator Adevărul
15.09.2019, 08:35:43

Comentariu considerat abuziv.

ana_
15.09.2019, 20:08:46

Politicieni fricoși, care vor să aibă avantajele funcției publice, dar o iau la fugă din fața măsurilor nepopulare și imperios necesare (și la ei și la noi). Abia îndrăznesc să vorbească de referendum și nici picați cu ceară nu dau detalii despre întrebări, care-s foarte importante, dacă vor să iasă din oribilul blocaj în care se zbat.

Modifică Setările