Europa

articolul anterior articolul urmator

David Frost: Uniunea Europeană ar trebui să renunţe la reaua credinţă şi să construiască o relaţie bună cu Marea Britanie

25
8 Mar 2021 07:52:07
Autor: News.ro
David Frost FOTO Twitter / David Frost
David Frost FOTO Twitter / David Frost

Uniunea Europeană ar trebui să renunţe la reaua credinţă şi să construiască o relaţie bună cu Marea Britanie, de pe poziţii de egalitate suverană, a declarat duminică David Frost, principalul consilier în relaţia cu UE, el promiţând să apere interesele ţării sale, transmite Reuters.

Într-un articol în Sunday Telegraph, Frost a apărat din nou măsura unilaterală a Marii Britanii de a facilita comerţul post-Brexit cu Irlanda de Nord, faţă de care UE a promis că va începe o acţiune legală din cauza încălcării termenilor acordului pentru Brexit.

De la ieşirea Marii Britanii din UE anul trecut, relaţiile dintre cele două părţi s-au înrăutăţit, ambele părşi acuzându-se reciproc că acţionează cu rea credinţă în legătură cu o parte a acordului comercial, care se referă la circulaţia bunurilor către Irlanda de Nord.

Prim-ministrul Boris Johnson, care a încercat să păstreze distanţa faţă de această dispută, a declarat că Marea Britanie şi UE vor rezolva ceea ce el a descris ca fiind „problemele tehnice”, spunând că astfel de probleme apar ”în primele etape ale noii noastre relaţii”.

Frost, care a condus negocierile Marii Britanii pentru a asigura un acord comercial cu blocul comunitar, a fost numit la începutul acestui an ministru şi principalul om de legătură al lui Johnson pentru legăturile viitoare cu UE şi pare să adopte o abordare mai fermă.

„Sper că vor renunţa la oriceresentimente faţă de noi din cauza plecării noastre şi, în schimb, vor construi o relaţie de prietenie, între egali suverani”, a scris Frsot într-un articol de opinie.

„Pentru asta voi lucra, acţionând în mod constructiv atunci când se va putea, apărând interesele noastre atunci când trebuie - ca ţară suverană în control deplin asupra propriului nostru destin”.

UE a negat sugestiile unor susţinători de de marcă ai Brexitului că doreşte răul pentru Marea Britanie după Brexit, spunând că se aşteaptă doar ca Londra să respecte condiţiile acordului de divorţ.

Frost a apărat din nou extinderea de către guvernul britanic a unei perioade de graţie pentru verificarea anumitor produse alimentare importate de comercianţii cu amănuntul în Irlanda de Nord ca fiind „legală şi conformă cu implementarea progresivă şi cu bună credinţă” a unei părţi a acordului comercial post-Brexit numit protocolul pentru Irlanda de Nord.

Dar el a adăugat: „Fără această ameninţare de perturbare, putem continua discuţiile noastre cu UE pentru a rezolva în mod constructiv dificultăţile care decurg din protocol - şi ne propunem să facem acest lucru”.

Viitorul Irlandei de Nord a fost puternic contestat în timpul negocierilor privind Brexitul. În cele din urmă, Londra a fost de acord să lase provincia guvernată de Marea Britanie aliniată la piaţa unică a UE pentru bunuri, pentru a evita crearea unei graniţe dure între Irlanda de Nord şi Irlanda, membră a UE, temându-se că ar putea fi în detrimentul acordului de pace din 1998 care a pus capăt deceniilor de conflicte din provincie.

Acest lucru a necesitat verificarea unor bunuri care sosesc în Irlanda de Nord din alte părţi ale Regatului Unit, despre care unele întreprinderi spun că a îngreunat aprovizionarea.

Pentru a aborda această problemă, guvernul britanic a prelungit perioada de graţie pentru unele controale până la 1 octombrie.

UE contestă faptul că prelungirea perioadei de graţie a fost în conformitate cu acordul, spunând că Londra ar trebui să onoreze ceea ce a semnat. Uniunea a promis să iniţieze acţiuni în justiţie sau o aşa-numită „procedură de încălcare a dreptului comunitar” împotriva Marii Britanii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

Temistocle Atenianul
8.03.2021, 08:42:46

Mare mai poate fi nesimtirea dincolo de Canalul Manecii! Tot ce le mai lipseste sunt pretentiile imperiale, acestor oameni care au pierdut contactul cu realitatea. Marea Britanie devine din ce in ce mai mica ...

+1 (11 voturi)
Ion Ionescu
8.03.2021, 09:32:11

(Daca ati mai citit postarea atunci, vă rog să o ignorati) In cartea ‚BIBLIA DEZGROPATĂ’, savantii israelieni ISRAEL FINKELSTEIN și NEIL ASHER SILBERMAN au stabilit că biblia evreilor (Tora) este falsă, atât faptele descrise cât și personajele principale Noe, Moise, Avram etc sunt fictive. Cei doi savanți israelieni dovedesc cu probe certe (prezentate pe larg în carte) că (citez): „-Israelienii NU au fost niciodată în Egipt, NU au rătăcit prin deșert, NU au cucerit țara [Canaan] într-o campanie militară și NU au lăsat-o moștenire celor douăsprezece triburi ale lui Israel. Prin urmare Exodul NU a existat. -Regatul unit al lui David și Solomon, descris fals în Tora ca fiind putere regională, era cel mult un MIC regat tribal. -Ierusalimul a fost doar un mic oraș de văcari, fără importantă economică, culturală sau militară și NU capitala glorioasă a unui imperiu.” Vă rog să rețineți că mesajul cărții celor doi savanți israelieni nu contestă existența lui Dumnezeu (nu e un mesaj ateu), nu este unul anti-creștin (Cuvântul Noului Testament fiind neatins) și nici antisemit (cei doi autori sunt iubiți și idolatrizați în Israel, deoarece marea majoritate a israelienilor este educată, inteligentă și iubitoare de adevăruri științifice). *** Cartea poate fi comandată si din România (doar în limba engleza), la preturi începând cu 60 lei. Link Wikipedia ro.wikipedia.org/wiki/Biblia_dezgropată

-12 (12 voturi)
mache
8.03.2021, 09:33:49

UK a fost obisnuita sa obtina orice a dorit pe vremea cand era membra. A crezut ca merge asa si dupa ce iese. Boris a fost cel care a acceptat ca Irlanda de Nord sa ramna parte a UE. Acum s-a speriat ca firmele englezesti nu mai pot vinde acolo. Pai asta o intelegea oricine din momentul in care a semnat tratatul. Teresa May de aia a demisionat ca n-a acceptat chestia asta. Indiferent ce vor face firmele englezesti vor pierde clientii din Irlanda de Nord atata vreme cat exista vama si controale. Nu au cum sa extinda la infinit perioada de tranzitie.

+4 (8 voturi)
Conductoru'
8.03.2021, 09:55:13

UK culege roadele actiunilor sale. Acestea vor fi multe, si neplacute, dar perfidul Albion este obisnuit, reactia lor va fi puternica si dura. In ceea ce-l priveste pe Frost eu as rescrie declaratia sa astfel: "UK ar trebui să renunţe la reaua credinţă şi să construiască o relaţie bună cu EU, de pe poziţii de egalitate..."

+3 (5 voturi)
Lucifer
8.03.2021, 10:02:40

Europa de Vest, în speţă Germania şi Franţa, au declarat război( deocamdată numai economic şi diplomatic...) SUA+UK. UK a înţeles asta şi a ieşit din UE, SUA nu a înţeles încă, dar Biden va înţelege în curând.

-12 (18 voturi)

Vezi toate comentariile (25)

Modifică Setările