Europa

articolul anterior articolul urmator

De ce armata Ucrainei mai foloseşte o mitralieră veche de 100 de ani? VIDEO

19
17 May 2022 10:52:50
Autor: Viorica Marin

Forţele ucrainiene luptă împotriva invadatorilor ruşi cu un model de  mitralieră care au intrat în serviciu când Ucraina făcea parte din Imperiu Rus condus de un ţar.

Mitraliera Maxim M1910 cântăreşte 68 de kilograme şi are un scut blindat fixat pe un suport distinctiv pe două roţi care permite tractarea sa de către un vehicul sau manevrat de echipajul de armă.  A fost introdusă pe câmpurile de luptă în 1910, fiind o versiune de fabricaţie rusească a primei mitraliere cu adevărat automată, brevetată în 1883 de inventatorul americano-britanic Hiram Maxim. Un singur soldat cu degetul pe trăgaci putea dezlănţui o rafală mortală de gloanţe. Acest lucru a devenit posibil şi datorită mecanismului de răcire cu apă care permite să celor care mânuiesc mitraliera să continue să tragă pentru perioade lungi de timp.

Armelor moderne le lipseşte răcirea cu apă. Tragerea continuă chiar şi pentru un minut poate duce la deformarea ţevii sau la scăparea acesteia de sub control atunci când mitraliera trage gloanţe fără ca operatorul să apese pe trăgaci. Un soldat ucrainean a spus că M1910 era foarte precisă la o rază de un kilometru, eficientă la trei kilometri şi că nu ar schimba-o pentru o armă mai modernă. Unele M1910 au fost chiar modernizate, pe reţelele social media apărând imagini care arată mitralierele de epocă cu dispozitive de ţintire electronice moderne sau folosite pentru „personalizarea” unor maşini.

Variante ale mitralierei create de Hiram Maxim s-au dovedit a fi o unealtă eficientă de măcel şi teroare în perioada de glorie a imperialismului de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX, permiţând decimarea rapidă a unor forţe inamice.

Mitralierele medii moderne care trag cu aceeaşi muniţie de 7,62 mm ca şi M1910 sunt mult mai uşoare şi mai portabile, actualul PKM rusesc, de exemplu, cântărind mai puţin de o cincime decât arma ce datează din urmă cu mai bine de un secol.

În 2016, ministrul ucrainean al Apărării a confirmat că a autorizat eliberarea unor M1910 din stocurile guvernamentale (pistolul Maxim nu este o ediţie standard, dar disponibilă la cerere, aşa cum au făcut unele unităţi de apărare teritorială). Un audit din 2012 a arătat că Ucraina avea în depozit 35.000 de arme, toate fabricate între 1920 şi 1950.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

AltGr PrtScr
17.05.2022, 11:17:25

Acum e clar de ce câștigă ucraina războiul en fanfare. Defilează cu mitralierele astea! Ce nevoia are ea de donbas, victorioasă să se scrie că e! Slava!

+3 (5 voturi)
Gabor televizor
17.05.2022, 11:28:16

"De ce armata Ucrainei mai foloseşte o mitralieră veche de 100 de ani?"...ăăăăă....păăăi..de aia..de fapt..fiindcă nenea din poză nu are bornău' destul de dezvoltat...dacă o avea mai dezvoltată..avea Negev sau Tavor....sau tocuri înalte..sau haine de latex...etc...

-3 (5 voturi)
loco loco
17.05.2022, 11:33:05

Fiindca altele nu au...... Dar se pare ca pot dobora avioane de ultima generatie, rachete supersonice, lunetisti de la 3 km , s.a.m.d

0 (2 voturi)
Fane
17.05.2022, 11:33:40

De ce? pai pentru ca folosesc si ei tot ce le pica. Chiar si pentru antrenamente. Arma in sine oricum e trecuta. Buna doar pentru anumite situatii defensive.Poate apararea Kiev-ului. In schimb pe campul de lupta, pana relochezi tu 68kg, sigur isi pica ceva din cer si s-a terminat. Dar interesant cum voi faceti articole despre altii, iar despre armata cwrului romana, nu stiti nimic. Chiar? noi ce armament avem in afara de AKM-ul ala uzat total?

0 (2 voturi)
Popa Andrei
17.05.2022, 12:06:26

Pentru ca sunt saraci si atat le-a mai ramas, dupa ce in anii '90 s-a furat pe rupte din armata si o gramada de arme moderne au fost vandute pe piata neagra, ajungand prin Africa, Orientul Mijlociu, etc...

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările