De ce cer ungurii renumărarea voturilor. Ce nereguli reclamă opoziţia după alegerile de săptămâna trecută VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste o sută de mii de oameni au protestat, sâmbătă, la Budapesta, pentru a contesta rezultatul alegerilor de duminica trecută. Ungurii au cerut renumărarea voturilor, după ce premierul Viktor Orban şi partidul său au câştigat alegerile cu o majoritate de aprope 49%.

GALERIE FOTO

Ei au denunţat corupţia, demontarea structurilor statului de drept şi încălcarea repetată a valorilor democratice. „Victator!”, au strigat ei, aluzie la tendinţele autocrate ale premierului. Unguri au protestat şi faţă de ceea ce ei numesc un sistem electoral necinstit care i-a oferit prim-ministrului Viktor Orban o victorie covârşitoare după „o campanie a urii” faţă de migranţi.

Opoziţia reclamă mai multe nereguli

Opoziţia reclamă mai multe nereguli. În mai multe sute de secţii de votare, 30% din buletinele de vot pe listă ale opoziţie au fost invalidate , o proporţie anormal de mare. În Ungaria, fiecare alegător a avut două buletine de vot, unul pentru un a vota un candidat individual, celălalt pentru o listă de partide, scrie „Liberation“. 

„Într-o secţie de votare, 400 de alegători şi-au exprimat votul “individual“ pentru candidatul nostru, Laszlo Varju, dar, în mod ciudat, niciunul nu a votat cu partidul nostru la buletinul pentru votul pe listă“, a declarat Agnès Vadai de la formaţiunea de stânga Coaliţia Democratică, a fostului premier Ferenc Gyurcsany. Miklos Hajdu, candidat al Partidului Socialist, îşi aminteşte foarte bine că, în mod logic, s-a votat pe el, dar votul său a dispărut.

Partide fantomă

În multe cazuri, un partid de opoziţie a primit zero voturi, în timp ce un partid fantomă a fost creditat cu sute de voturi. Treizeci de partide „fantomă“ sau „bidon“ – „partidul familiei“, „partidul uniunii“, „partidul Internetului“,  fără birou şi fără membrii – au putut participa la scrutin. Legea electorală a permis apariţia lor, iar Comisia Electorală dominată de Fidesz nu a făcut nimic pentru a le interzice. „De ce există atât de multe greşeli şi de ce întotdeauna în favoarea lui Fidesz?“, se întreabă Agnès Vadai.

Mai îngrijorătoare este pana curioasă a sistemului informatic al Comisiei Electorale, la ora 10 dimineaţa, în ziua votării. A fost imposibil de accesat alte date în afară de rata de participare la vot. „Sistemul nostru Intranet a continuat să funcţioneze, doar accesul din afară a fost afectat de această pană“, a declarat Ilona Palffy, membră a Comisiei Electorale Naţionale.

După publicarea rezultatelor pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, partidele de opoziţie le-au comparat cu cele câteva procese verbale electorale pe care reprezentanţii lor au avut ideea de a le fotocopia. Cifrele nu se potrivesc. Prin urmare, au solicitat o copie a tuturor proceselor verbale originale, care le-a fost remisă miercuri seara. Partidele de opoziţie lucrează zi şi noapte pe documentele de la 11.000 de secţii de votare, deoarece au termen doar până marţi să depună plângere.

Akos Hadhazy este deputat al partidului centrist de opoziţie LMP. Înainte de a se alătura LMP, a fost ales în scrutinul municipal din partea Fidesz, partidul Orbán. „Aceşti politicieni Fidesz ştiu cum funcţionează, am văzut din interior. Ei au un fişier cu populaţia, fapt total ilegal. Am văzut această listă: lângă fiecare alegător este un cod criptat. Acesta conţine tot felul de informaţii personale despre cetăţean, indicând dacă este simpatizant Fidesz sau dacă este înclinat să voteze opoziţia “. Potrivit lui Hadhazy, sistemul ar fi fost testat din 2010.

„La secţia de votare, un delegat Fidesz fotografiază în mod discreţionar registrul electoral şi trimite informaţiile la sediul partidului; datele sunt comparate cu lista Kubatov şi le permite să evalueze de la începutul votului cum înclină balanţa puterii între Fidesz şi rivalii săi. A fost mai rău decât se aşteptau duminică dimineaţă? O pană la momentul potrivit a ajutat la manipularea datelor? Akos Hadhazy nu poate afirma sau dovedi acest lucru. „În prezent, nu este posibil să spunem dacă a fost vorba de fraudă organizată“, a declarat el prudent.

Votanţi din Serbia şi România aduşi cu microbuzele de Fidesz la vot ?

„Partidele de opoziţie au acceptat rezultatele de îndată ce au fost anunţate şi unii lideri chiar au demisionat. Şi acum ei contestă acest vot!“, a răspuns Balazs Hidvéghi, directorul de comunicare al Fidesz. Péter Jakab, purtătorul de cuvânt al Jobbik, nu are nicio îndoială că a existat „fraudă organizată la cel mai înalt nivel“. Ca dovadă a acestui fapt, mii de cetăţeni ucraineni, sârbi şi români au fost transportaţi duminică, cu microbuze, de echipele Fidesz, pentru a vota în Ungaria şi au fost filmate de reporteri maghiari.

Premierul Orban a dat cetăţenie şi drept de vot maghiarilor care locuiesc în ţările vecine. Un drept restrâns: aceştia pot vota în principiu la consulatul ungar din România, Ucraina ... sau prin corespondenţă şi au dreptul la un singur buletin de vot. Dar, de ceva vreme mii dintre ei au domicilii în Ungaria, în satele de graniţă cu Ucraina şi România. La o singură adresă figurează uneori o sută de persoane. Un truc care a permis acestor cetăţeni să vină şi să pună două buletine în urna de vot, în loc de unul. 

Biroul Electoral Naţional (NVI) din Ungaria a terminat sâmbătă numărarea voturilor exprimate prin corespondenţă la alegerile parlametare desfăşurate duminica trecută. Majoritatea covârşitoare a acestor voturi au revenit alenţei FIDESZ-KDNP. 

Maghiarii de dincolo de graniţele Ungariei – denumiţi oficial cetăţeni ungari care nu au domiciliul stabil în Ungaria – au avut posibilitatea să voteze numai lista la nivel naţionl a partidelor politice. În registrul electoral s-au înscris 378.449 de persoane, din care au votat 225.471.

 Potrivit rezultatelor date publicităţii de NVI, alianţa FIDESZ – KDNP a obţinut 96,24% din voturi, fiind urmată de partidul O Altă Politică (LMP – ecologist), cu 0,93%, partidul Jobbik, 0,91%, Partidul Socialist Ungar – Dialog, 0,55%, formaţiunea Momentum, 0,45% şi Coaliţia Democratică (partid condus de fostul premier socialist Ferenc Gyurcsány), 0,3%.

„Întregul sistem este manipulat. Chiar şi la sfârşitul comunismului, alegerile au fost mai libere decât astăzi!“, spune Zoltan Toth, fost preşedinte al Comisiei Electorale (1988-1997), care a supravegheat primele alegeri libere din 1990.

INFOGRAFIE Orban rezultate alegeri

Dacă frauda este dovedită, nu va pune la îndoială victoria lui Fidesz, câştigată cu 1,5 milioane de voturi în faţa lui Jobbik, clasat pe locul doi. „Dar Fidesz ar putea să nu aibă majoritatea de două treimi din parlament," a spus purtătorul de cuvânt al Jobbik.

Douglas Wake, şeful misiunii de observare a alegerilor din partea OSCE, a anunţat că procesul electoral din Ungaria şi resursele excesive ale partidelor de guvernământ au subminat capacitatea opoziţiei de a concura într-un mod echitabil la scrutin. Totodată, „intimidarea şi retorica xenofobă, favorizarea din partea mass-media şi finanţarea opacă a campaniei electorale“ din partea alianţei Fidesz-KDNP au împiedicat dezbaterile politice reale.

Fidesz a obţinut 49,9% din voturi la alegerile generale din 8 aprilie, iar potrivit sistemului electoral ungar şi-a asigurat astfel 133 de mandate parlamentare din cele 199, adică o majoritate de două treimi, care îi permite inclusiv să modifice Constituţia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite