De ce a fost îngenuncheată Europa de coronavirus. Experţii europeni în domeniul sănătăţii au subestimat pericolul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii însărcinaţi cu consilierea Uniunii Europene în materie de sănătate au subestimat riscul reprezentat de noul coronavirus în cursul unei reuniuni care a avut loc la 18 februarie, cu puţin timp înainte ca pandemia să se răspândească pe continent, potrivit cotidianului El Pais, citat de AFP.

Cotidianul spaniol a declarat că a consultat procesul-verbal al unei reuniuni a consiliului consultativ al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC, acronimul în limba engleză), cu sediul în Suedia, unde participanţii au considerat ”puţin crescut” riscul pentru populaţie şi ”scăzut până la moderat” pentru sistemele sanitare din UE.

Până în prezent, Europa nu a detectat decât aproximativ 40 de cazuri de coronavirus, majoritatea fiind de la persoane care au venit din Asia. Trei zile mai târziu, a fost detectat un focar în Lombardia, în nordul Italiei, care de atunci a înregistrat peste 32.000 de morţi.

Cu toate acestea, unele ţări au anunţat măsuri în cadrul acestei reuniuni de două zile. Irlanda (1.547 de morţi) a anunţat că a ”declarat urgenţă sanitară şi s-a aprovizionat” cu echipamente de protecţie personală (PPE) pentru îngrijitori, în timp ce alte ţări au raportat că întâmpină dificultăţi să le procure pe piaţa internaţională.

Lipsa EIP a fost grav resimţită în cele mai afectate ţări de pandemie, cum ar fi Spania, care a înregistrat peste 27.700 de decese.

Germania a anunţat în cursul acestei reuniuni că ”a distribuit protocoale de testare PCR în peste 20 de spitale” şi că a ”efectuat peste 1.000 de teste”. Germania a desfăşurat o politică de testare sistematică, numărul deceselor cauzate de COVID -19 fiind până în prezent de 8.000.

„Virusul a fost subestimat”, a declarat pentru El Pais Daniel Lopez, fost director la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Un alt expert, Joan Ramon Villalbi, al Societăţii Spaniole de Sănătate Publică şi administraţie sanitară, a subliniat că istoricul epidemiilor de coronavirus nu sugerează răspândirea pe care a cunoscut-o noul coronavirus.

ECDC este în mod special responsabil pentru a asigura ”detectarea precoce şi o analiză a ameninţărilor emergente pentru UE” şi ”ajutarea ţărilor UE să se pregătească pentru epidemii”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite