Europa

articolul anterior articolul urmator

De ce sunt importante alegerile din Germania pentru România

21
22 Sep 2021 08:46:00
Deutsche Welle
Afişe electorale ale social-democraţilor (SPD), creştin-democraţilor (CDU) şi ecologiştilor (Die Grünen - Verzii)
Afişe electorale ale social-democraţilor (SPD), creştin-democraţilor (CDU) şi ecologiştilor (Die Grünen - Verzii)

Rezultatul alegerilor de duminică va juca un rol semnificativ pentru păstrarea continuităţii atât pe axa Bucureşti-Berlin, cât şi pe verticala România-Uniunea Europeană.

România şi Germania au devenit şi mai apropiate după ce românii şi-au ales în 2014 un preşedinte care are ca limbă maternă germana. În afară de Germania, România este, probabil, singura ţară din lume cu un şef de stat de naţionalitate germană. O situaţie care a părut pe cât de plăcută, pe-atât de incomodă. Echilibrul dintre Bucureşti şi Berlin a fost bine păstrat şi România nu a fost prea favorizată în drumul ei împleticit spre atingerea statului de drept, spre Schengen şi Zona Euro.

De fapt, din 2014, de când a câştigat Klaus Iohannis funcţia de preşedinte, e pentru prima data când partidul care l-a propulsat are posibilitatea să rămână 4 ani în fruntea guvernului şi să-şi pună în aplicare planul de reforme. Cu un scurt intermezzo de un an (noiembrie 2015 - ianuarie 2017) în care s-a aflat la putere guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş, în restul timpului, PSD a administrat ţara, în stilul tradiţional, apăsând mai mult pe frână decât pe acceleraţie.

Preşedintele Klaus Iohannis şi liderii liberali şi-ar dori ca alegerile generale din Germania să-l propulseze în fruntea guvernului pe Armin Laschet, candidatul creştin-democrat la funcţia de cancelar. Nu numai că liderul creştin-democrat vine din aceeaşi familie politică, Partidul Popular European, dar recent Laschet şi-a prezentat o strategia de securitate prin care ar vrea să recupereze Estul Europei. „A sosit momentul îmbunătăţirii relaţiilor dintre Est şi Vest”, a spus preşedintele creştin-democraţilor germani, vorbind despre pericolul care vine din Est, despre apărarea comună europeană şi despre nevoia unei „Europe puternice”. România, la fel ca Polonia şi statele baltice, mizează deocamdată mai mult pe relaţiile lor speciale cu Statele Unite, dar poate că o schimbare de paradigmă în UE ar putea schimba, cel puţin parţial, strategiile militare ale acestora. Oricum, pentru România e un semnal important.

Deci, pentru România ar fi preferabilă o coaliţie de tip „Jamaica” (după culorile steagului insulei, în care negru e pentru creştin-democraţi, galben pentru liberali şi verde pentru ecologişti). Ar fi o şansă nouă pentru Klaus Iohannis, care nu a ratat nicio întâlnire importantă a liderilor Partidului Popular European (PPE) şi pentru PNL de a dezvolta relaţiile interguvernamentale şi parteneriatele pentru investiţiile uriaşe care urmează să fie făcute din cei aproape 100 de miliarde de euro pe care îi va primi România de la Uniunea Europeană. Relaţiile pe linie de partid între Bucureşti şi Berlin au funcţionat mereu în timpul marilor crize: atunci când Traian Băsescu a fost suspendat, în 2007 şi în 2012, Angela Merkel l-a susţinut în mod direct. Acum când premierul Florin Cîţu are nevoie de legitimare, preşedinta Comisiei Europene, creştin-democrata Ursula von der Leyen, şi-a anunţat venirea la Bucureşti imediat după Congresul PNL, cu sublinierea clară că va încheia evaluarea celebrului Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Eventuala coaliţie „semafor” (în care social-democraţii sunt reprezentaţi de culoarea roşie şi ar face o combinaţie cu liberalii şi cu ecologiştii) poate fi, de asemenea favorabilă României. În fond, ambele coaliţii ar fi pro-europene, mai ales că verzii şi liberalii (FDP) au idei pro-integrare bine conturate.  În plus, social-democratul Olaf Scholz, care şi-a consolidat poziţia după ultima mare dezbatere televizată, este un atlantist convins.

Este surprinzător, pe de altă parte, că la aceste dezbateri principalii candidaţi pentru fotoliul de cancelar nu au vorbit nici despre Europa, nici despre politica externă a ţării.

Jocurile nu sunt făcute şi miza alegerilor germane e enormă pentru direcţia pe care o va lua Uniunea Europeană, pentru depăşirea complexelor naţionale şi a tendinţelor iliberale, care vin din tot mai multe direcţii. Va putea Germania să schimbe cursul acestor tendinţe? Va paria pe mai multă integrare sau va strânge cercurile concentrice în jurul Vechii Europe, lăsând Estul să se scufunde odată cu harnicii ei suveranişti?

Indiferent de rezultatul scrutinului, România aşteaptă ajutor pentru accesul în Schengen şi Zona Euro, fiindcă Germania a fost implicată în marile decizii care au adus România în NATO şi în Uniunea Europeană, obligând-o să se transforme şi să meargă înainte, adesea împotriva decidenţilor locali, cantonaţi într-o mentalitate tribală de periferie nedezvoltată.

Sabina Fati - Deutsche Welle

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Valahu Duios Manglea
22.09.2021, 09:02:06

Castiga CDU si Laschet, astia sunt ca FSN in 90 in Romania, ei sunt STATUL PARALEL in Germania, numai ce au trimis Procuratura si Politia sa perchezitioneze Ministerul Finantelor, und e ministru e contracandidatul lui Laschet, SCHOLZ, doar la intimidare si denigrare, cam asa fac cu tot ce i deranjeaza, poti este 8 ani sa castigi impotriva lor si tribunalul sa-ti dea dreptate, firma si afacerea ta sunt demult in faliment si tu la marginea societatii. Asa a patit un fond de investitii din Estul Germaniei in urma cu 10 ani , s-a dus procuratura peste ei, au ajuns in faliment, oamenii au pierdut toti banii.In urma cu doi ani da tribunalul suprem decizia, nevinovati si citeaza din expertiza financiar contabila,,la momentul descinderii procurorilor nu exista nici o neregula de nici un fel, problemele au inceput tocmai de atunci, deoarece investitorii si partenerii de afaceri au intrat in panica. Motivul: nu au vrut sa permita implicarea oamenilor lui Merkel in afacere. Sa stabilit prin proces ca toate mecanismele justitiei au fost puse in miscare politic, mai rau ca in Romania. Vb pe 26 seara, desi in sondaje sunt cu 4 procente in urma, conteaza cine numara voturile mai ales cele prin corespondenta, pentru care partidul -prin oamenii sai din administratie la toate nivelurile- fac\e tot ce poate sa convinga cat mai multi sa voteza astfel

+7 (19 voturi)
Ludwig
22.09.2021, 09:53:52

Noi suntem in sfera de influenta a austrieie, nu germania. Reifeisen bank, aia cu cherestea, etc Asa au hotarat ca fostul imperiu dualist sa controleze balcanii, mai putin bulgari ce e sub sfera germaniei vezi investitii in turism facute d enemti si politica lor monetara tinuta in frau de banca germanieie...

+8 (14 voturi)
Creier de cristal
22.09.2021, 09:14:30

Pentru ca sunt simpatizant AfD...de aia sunt importante..

-15 (21 voturi)
Gheorghe Iosif
22.09.2021, 09:27:03

Nu cred ca alegerile din Germania schimba cu ceva relatiile cu romania. Oricum , Germania are nevoie ca de aer de o noua directie. Importul de sirieni si toate cele incep sa-si arate roadele. Epicentrul toxic bolshevic vrea sa infecteze planeta din nou...cu sprijin din Asia. Germania nu mai e ce a fost odata. https://we.tl/t-6MbcA02VkF

-13 (21 voturi)
Lucifer
22.09.2021, 10:29:29

Atât timp cât Germania se pupă-n bot cu Rusia, prezenţa Germaniei este considerată indezirabilă de către ţări ca Polonia, România, etc care nu uită "binefacerile" pactului Ribbentrop-Molotov din 1939-1940. Iar în cauza Ucraina, Germania a trădat această ţară susţinând/ impunând tratatele Minsk I şi II, favorabile Rusiei. Aşa că Germania să ne mai lase în pace.

+6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările