Europa

articolul anterior articolul urmator

De ce mă întorc

80
29 Aug 2018 09:54:14
Cristian Preda
Parlamentul European FOTO EPA-EFE
Parlamentul European FOTO EPA-EFE

Am hotărât să nu candidez în mai 2019 pentru un nou mandat de deputat european. Motivul e unul singur: doresc să mă implic în politica din ţară. De la Bruxelles şi Strasbourg nu se poate.

Regret că mă despart, peste câteva luni, de o instituţie admirabilă. Una în care am ajuns să fiu respectat de colegi din aproape toate grupurile politice. Muncind în cinci comisii parlamentare, am căpătat, din 2009 încoace, o influenţă de care puţini aleşi din România dispun. Activitatea din PE mi-a acaparat, însă, cvasi-totalitatea timpului. Nu am trişat – cum mai fac unii – abandonând responsabilităţile impuse de mandat pentru o activitate febrilă în circumscripţia naţională.

Sunt conştient că datoria mă cheamă acum acasă. Situaţia politică din România e mult degradată faţă de 2009 şi mai ales faţă de 2014. Voi căuta să folosesc experienţa acumulată ca deputat european pentru a schimba modul de a înţelege şi, pe această temelie, de a face politică la noi.

Nu am avut, în ultimii patru ani, un partid, iar în mandatul precedent am fost într-o relaţie tensionată cu formaţiunea care îmi susţinuse candidatura. Am făcut mai multe greşeli în alegerea companionilor politici. Le regret şi-mi cer iertare celor pe care i-am dezamăgit.

Întrucât din 2014 încoace am fost independent, am descoperit pe propria piele ceea ce ştiam din cărţi, şi anume că e greu să faci politică fără sprijinul unui partid. Cu toate acestea, ezit şi acum între o afiliere partizană şi o angajare de pe o poziţie neutră. E la fel de rău că ţara are partide proaste şi că ea a pierdut aproape cu totul opinia independentă.

În anul Centenarului Marii Uniri, tânjesc după o patrie cu care să ne mândrim pentru prezentul ei, iar nu pentru trecut. Mă întorc pentru ca – alături de un partid sau nu – să trudesc la o Românie în care politica înseamnă moderaţie şi spirit european, nu moravuri corupte şi prostie. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

80 Comentarii

gigione deladolj
29.08.2018, 11:03:15

de ce? Pentru că sînteţi lucid şi preferaţi o retragere onorabilă?

-8 (10 voturi)
Vanatorul/d.c.
29.08.2018, 11:17:42

Faceti-o ca independent, ca sa nu mai trebuiasca sa va deziceti de nimeni si nici sa mai suportati acuzatii de genul ”tradator”, ”fripturist”, etc..Daca unul ca Mircea Diaconu a reusit ca ..independent (nu?:), pentru dumneavoastra ar trebui sa fie ”floare la ureche”:) Si nu uitati..Un barbat cu caracter puternic, cu adevarat suveran in gandire si luarea deciziilor, nu scuipa niciodata unde a pupat si nici nu pupa unde a scuipat, indiferent de ..conjunctura sau..„oportunitati„..! La fel trebuie sa procedeze si politicianul care tinteste pe termen lung la increderea alegatorului. ”Te-ai impiedicat mergi inainte. Nu te-ai impiedicat, mergi inainte”. Fara lamentari si fara explicatii. Cine poate si vrea sa inteleaga, va intelege oricum. Cine nu, ar fi pierdere de timp curata sa incerci sa-i castigi increderea si..votul. Succes..!

+5 (5 voturi)
Scorilo
29.08.2018, 11:26:03

Va intoarceti deoarece NU ATI GASIT CINE SA VA SUSTINA ! PS. Fostii basisti se duc la vale ...O parte dintre ei au supravietuit prin smecheria cu "fuzionarea" cu PNL-ul...PDL-istii au scapat de puscarii (s-au oprit cercetarile pentru "Bani catre partid"),PDL-ul a scapat de DIZOLVARE (conform legii),PNL-ul s-a bucurat (prea devreme !) ca "a crescut" dar,contrar bunului simt politic,au trecut la populari ! Rezolvari clasice romanesti ! PNL (ce se da drept partid liberal,deoarece "suna frumos" si este la moda) este in randul POPULARILOR (nu LIBERALILOR) europeni... Ce importanta are pentru alegatorul roman...El oricum nu stie ce voteaza...Asa ca ...TOT INAINTE cu politica !

-3 (7 voturi)
Scorilo
29.08.2018, 11:27:38

PPS. Urmariti ce s-a intamplat cu basistii de pe forum (site) ! Au DISPARUT ! Si-au revenit ? NU ! "Usturoi au mancat gura nu le miroase !"

-5 (5 voturi)
gigione deladolj
29.08.2018, 11:28:28

peneleul, acesti pesedisti mai prosti

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (80)

Modifică Setările