De ce n-a ajuns premierul ungar să fie primit în Biroul Oval

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul ungar, Viktor Orban, l-a susţinut pe actualul lider de la Casa Albă, Donald Trump, încă din timpul campaniei electorale a acestuia pentru prezidenţialele din 2016, fiind una dintre puţinele figuri politice europene importante care au făcut acest lucru.

Ca urmare, după ce Trump a câştigat scrutinul, unii se aşteptau ca relaţiile dintre Ungaria şi Statele Unite să se îmbunătăţească simţitor, după ce în timpul administraţiei Obama cunoscuseră o serie de tensiuni. Numai că lucrurile sunt departe de a sta în acest fel.

Chiar dacă imediat după victoria-surpriză a lui Trump, Orban le-a spus reporterilor că a vorbit cu el la telefon şi că noul preşedinte al Statelor Unite are o părere foarte bună despre Ungaria, până acum, notează publicaţia „Foreign Policy“, premierul de la Budapesta nu a fost primit în vizită la Casa Albă, şi nici Donald Trump nu a fost în vizită în Ungaria.

Ba mai mult, Departamentul de Stat american a criticat guvernul ungar pentru o lege ce a fost percepută ca vizând Universitatea Central Europeană (Central European University, CEU), cu sediul la Budapesta, fondată de miliardarul american George Soros. Iar în octombrie şeful misiunii diplomatice americane în Ungaria David Kostelancik a susţinut un discurs prin care a apărat libertatea presei, discurs ce nu a părut să fie deloc pe placul guvernului de la Budapesta.

În acest context, nu puţini au fost cei care s-au întrebat ce anume a mers rău în relaţia dintre Ungaria şi SUA. Însă, notează „Foreign Policy“, relaţia dintre SUA şi oricare ţară din lume nu ţine numai de persoana care se află în Biroul Oval.

Potrivit lui Zselyke Csaky de la Freedom House, autorităţile de la Budapesta au greşit atunci când au crezut că o schimbare la Casa Albă se va traduce prin schimbarea politicilor Americii la nivelul întregii administraţii publice. 

Anticipare greşită la Budapesta

Oficialii ungari au anticipat greşit şi răspunsul SUA în cazul CEU, în ajutorul căreia a sărit Departamentul de Stat. Paul Lendvai, autor al unei cărţi despre Orban, nota că, teoretic, administraţia Trump ar fi trebuit să rezoneze bine la atacul lui Orban la adresa CEU, având în vedere că Soros a susţinut deschis Partidul Democrat şi l-a criticat dur pe Trump în timpul campaniei pentru prezidenţiale. Însă politica nu poate fi redusă la astfel de termeni.

Pe de altă parte, Departamentul de Stat nu s-a grăbit să facă noi numiri în anumite poziţii, astfel că oficialii au continuat, în mare măsură, politicile existente încă din timpul mandatului lui Obama.

Nu în ultimul rând, scrie „Foreign Policy“, apropierea lui Viktor Orban de Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, nu este de bun augur pentru relaţiile SUA-Ungaria, în contextul în care ancheta privind interferenţa Moscovei în alegerile din 2016 pentru Casa Albă continuă.

Dar chiar şi aşa, nu este totul pierdut pentru Orban, care se pare că va fi prezent în februarie la Micul Dejun cu Rugăciune din SUA pentru o oportunitate de a face fotografii. Însă în contextul în care Trump este preocupat de subiecte fierbinţi precum Coreea de Nord, China şi cheltuielile militare, este greu de spus, cred analiştii, cât de multă importanţă îi va acorda lui Orban. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite