Europa

articolul anterior articolul urmator

De câţi protestatari este nevoie ca să dărâmi un dictator?

12
21 Sep 2020 16:41:54
Autor: Ion Gaidau
Discuţie între doi autocraţi şi doi dintre cei mai longevivi lideri de stat din Europa: belarusul Aleksandr Lukaşenko (stânga) şi rusul Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Discuţie între doi autocraţi şi doi dintre cei mai longevivi lideri de stat din Europa: belarusul Aleksandr Lukaşenko (stânga) şi rusul Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Solidarnosc (Polonia), Revoluţia Iasomiei (Tunisia), Primăvara Arabă... Istoria abundă în exemple de mişcări populare care au dus la schimbări de regimuri şi la noi ere politice. În prezent, toate privirile sunt îndreptate către Belarus, iar întrebarea este dacă preşedintele său în exerciţiu, Aleksandr Lukaşenko, va rezista răscoalei populare.

Aflat la putere din 1994, liderul de la Minsk se confruntă de mai bine de o lună cu o mişcare de contestare inedită. În timp ce el susţine că a câştigat alegerile din 9 august cu 80%, opoziţia contestă acest rezultat, considerând că votul a fost fraudat.

Dar protestele nu sunt suficiente pentru doborârea unui dictator. Într-un interviu acordat BBC, experta în ştiinţe politice Erica Chenoweth sondează istoria pentru a răspunde la o întrebare care stă în aceste zile pe buzele multora: care sunt ingredientele pentru căderea unei dictaturi?

Nonviolenţa, cea mai bună armă

Cercetătoarea avansează un răspuns cu două elemente, şi anume că o mişcare de contestare are mai multe şanse să se înfăptuiască dacă este „nonviolentă” şi reuneşte „3,5% din populaţie”, un cvorum absolut necesar. Ori manifestaţiile cele mai ample desfăşurate până acum în Belarus au scos pe străzi aproape 200.000 de persoane, adică mult sub pragul de 3,5%, care poate fi atins cu o mulţime de 300.000 de protestatari.

În ceea ce priveşte nonviolenţa, ea permite unificarea cetăţenilor. Aceştia sunt mai dispuşi să protesteze dacă au certitudinea integrităţii lor fizice. Un alt avantaj al pacifismului este că determină forţele de ordine să fie mai puţin înclinate să recurgă la violenţă.

Totodată, Erica Chenoweth notează că reţelele sociale îi ajută în mare parte  pe oamenii să se structureze şi să organizeze manifestaţii. Dar arma digitală se poate întoarce împotriva manifestanţilor, atrage atenţia cercetătoarea. „Regimurile despotice au găsit mijloace de a utiliza aceste arme contra opozanţilor lor, căci ele sunt vulnerabile la supreveghere şi la infiltrare”, afirmă ea.

Astfel, doar viitorul va indica tabăra învingătoare în Belarus, conchide BBC, potrivit „Le Point”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

West
21.09.2020, 16:48:06

Dar.. oare de cati protestatari este nevoie sa darmam pensiile speciale?! si de cati ar fi nevoie sa daramam baronimea si bugetarimea?! de cati protestatari este nevoie sa-i obligam saa inceteze sa ne indatoreze copii si nepotii? de cati protestatari este nevoie sa-i obligam sa faca reformele de care tara are atat de multa nevoie?!

+4 (6 voturi)
Beta Alfa
21.09.2020, 16:51:41

Bielorusia este anticamera Rusiei care nu o va lasa din labe oricat cred unii contrariul. Mai putine iluzii si mai mult realism. Lukasenko va cadea la un moment dat ( macar si prin faptul ca e si el om muritor ca oricine altul ) dar un regim anti-rusesc la Minsk nu va fi

-4 (12 voturi)
pathfinder
21.09.2020, 16:54:19

"Astfel, doar viitorul va indica tabăra învingătoare în Belarus." Corecta observatia care tine loc de ... concluzie?!?

-8 (8 voturi)
Pontus Euxinus
21.09.2020, 17:12:16

Nu e nevoie de nici un numar de protestatari (fie ca-s platiti ori nu) Conditia esentiala este ca Moscova si Washington sa cada de comun acord pentru ca o "revolutie" sa poata avea loc in Europa de Est (vezi "revolutiile" din 1989.. :))

-4 (4 voturi)
Caşă
21.09.2020, 17:15:30

Gaidau "Solidarnosc (Polonia), Revoluţia Iasomiei (Tunisia), Primăvara Arabă..." Corecta observatia ! Conditia esentiala este ca tara sa fie Africana sau Romania . Altfel revolutiile nu apar . Un caz aparte este revolutia BLM din SUA . Care se poarta cu arme . In SUA sunt mari sanse ca revolutionarii sa rastoarne regimul .

-4 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările