Europa

articolul anterior articolul urmator

De ce are regimul Lukşenko alergie la alb-roşu? FOTO

8
27 Jul 2021 13:32:34
Autor: George-Andrei Cristescu

Mai ceva ca în Coreea de Nord, vestimentaţia, dansul, gesturile inofensive pot fi considerate infracţiuni în Belarus, iar cetăţenii care le afişează riscă amenzi usturătoare.

Natalia Sivtsova-Siaduşkina mergea la olecţie de şofat când a fost oprită de un poliţist în Minsk. Afost informată că vestimentaţia ei era nepotrivită. Problema? Şosetele ei erau albe cu o dungă roşie, culorile steagului istoric care este acum interzis în Belarus. Purta, de asemenea, pantofi roşi de alergat care au fost consideraţi incriminatorii. Poliţia a acuzat-o că ar fi făcut semnul „V pentru Victorie“, un gest simbolic asociat cu rezistenţa din Belarus, iar şoferii din trafic ar fi salutat-o înapoi. Natalia a fost urmărită penal şi a fost amendată cu 2,320 de ruble sau echivalentul a 780 de euro.

 Judecătorul care a supravegheat cazul a spus că pantofii ofensatori erau foarte vizibili în contextul în care purta pantaloni scurţi. Nu a fost prima confruntare a Nataliei cu autorităţile din Belarus. Cu o zi înainte de a fi oprită din cauza şosetelor, poliţia îi făcuse o vizită la apartamentul ei din capitală, ocazie cu care au sfâşiat un drapel roşu şi alb care atârna de la balcon. Mai târziu a fost din nou amendată sub acuzaţii de protest ilegal cu o sumă de aproximativ 680 de euro. Acum datorez 4,350 de ruble,” a spus Sivtsova-Siaduşkina pentru serviciul din Belarus al Europei Libere. 

Cazul Nataliei nu a fost unul izolat. În oraşul Hrodna din vestul ţării, Liubu Sarlai a petrecut o zi în spatele gratiilor şi a fost amendată pentru că purta pantaloni roşu cu alb. Ea a fost deţinută de poliţişti în ianuarie în timp ce părăsea o cafenea. Andrei Drajin, din oraşul Ivanava din vestul ţării a fost amendat în martie pentru că a plasat un semn în faţa casei pictat în roşu şi alb.

 

Acest lucru a fost considerat o infracţiune de către autorităţi. „Aflat la locul său de reşedinţă, el a atârnat pe faţada casei sale în vederea nestingherită a publicului un steag alb-roşu-alb sub forma unei plăcuţe neînregistrate în Belarus", spunea raportul poliţiei. Steagul alb-roşu-alb nu este oficial interzis în Belarus. Acest lucru nu l-a oprit totuşi pe un judecător de la a îi înmâna o amendă de aproximativ 380 de euro lui Andrei Drazhin.

Amendă de 300 de euro pentru un buchet de flori alb-roşu

 Alena Vinokurova din Navapolaţk a primit o amendă de a aproape 300 de euro pentru un buchet de flori roşu cu alb pe care îl cumpărase pentru ziua de naştere a fiicei sale. Cutiile pot, de asemenea, să cauzeze suspiciuni în Belarus. Andrei Parhomenka a fost arestat în aprilie pentru că a atârnat un steag în roşu şi alb de la balconul său din Minsk. Parhomenka a negat acest lucru, explicând că steagul era, de fapt, o cutie de televizor în culorile roşu şi alb pe care nu o mutase încă pentru că numai ce se mutase în apartament. Parhomenka a fost închis pentru 14 zile iar câteva dintre acele zile au fost petrecute în centrul de detenţie Akrestsina din Minsk, cunoscut pentru tortura şi abuzurile comise de paznicii închisorii. Parhomenka a spus pentru Viasan, un ONG de renume din Belarus care a fost ţinta autorităţilor în trecut, că a contactat Covid-19 în închisoare.

Condamnaţi pentru dans

Unul dintre cele mai mari procese din Belarus a implicat zeci de oameni care au fost reţinuţi pentru că au cântat şi au dansat pe străzile ţării în septembrie. Forţele de ordine au destrămat adunarea şi au reţinut un număr mare de participanţi. Aceştia au fost mai târziu acuzaţi de „punere în pericol“ a „siguranţei în trafic“. În total, mai mult de 70 de oameni au fost implicaţi în caz. Mulţi dintre acuzaţi au primit deja sentinţe care le restricţionează drepturile pentru următorul an iar alţii au primit sentinţele de până la doi ani de închisoare.

Statutul de drept, care lăsa deja de dorit în Belarus, a fost compromis potrivit lui Siarhei Usţinau, un membru al ONG-ului Legal Initiative care ajută cetăţenii din Belarus să trimită cazuri către Curtea Europeană a Drepturilor Omului.Sistemul judiciar din Belarus nu a emis nici o achitare pentru miile de protestatari condamnaţi şi nici un membru al aparatului de securitate al ţării nu a fost condamnat pentru actele de violenţă - uneori mortale - comise împotriva populaţiei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

IonIon Codreanu
27.07.2021, 13:50:02

Ingenios mod de a-și susține drapelul! Absolut impresionant!

-7 (9 voturi)
Dijma
27.07.2021, 13:50:21

Rosu cu alb este steagul nazist folosit de nazisti dupa ce au invadat Belarus

-2 (2 voturi)
Michiu Stefan
27.07.2021, 14:02:53

Raspanditi cu iresponsabilitate falsuri: este steagul primei republici beloruse din 1918, repede inghitita de bolsevici!Dupa proclamarea independentei,a devenit steagul nouluistat belorus dar dupa Shushkevici-primul lider national al Belorusiei-a venit ticalosul asta care a anulat utilizarea limbii beloruse ca limba oficiala si a eliminat toate insemnele de abia infiripate-ale statului belorus, revenind la epoca sovietica, inclusiv drapelul! Si, a propos,belorusii au pierdut 25% din populatie in timpul ocupatiei germane.Daca Hitler s-ar fi purtat civilizat in teritoriile sovietice ocupate-maniera traditionala a Armatei germane-ar fi castigat razboiul din Est!

-5 (9 voturi)
Dijma
27.07.2021, 14:28:12

Alt nazist lasat liber . Dupa ce nazistii au invadat Belarus au folosit steagul alb cu rosu care e steagul Poloniei . Asa cum in Transilvania au folosit steagul alb cu verde care e steagul Ungariei .

-1 (1 vot)
octavian calin
27.07.2021, 15:03:11

Dijma ,pai Polonia are aceleasi culori rosu si alb ,culori de drapel pe care Polonia le-a avut intotdeauna ,asta inseamna ca sunt culori nazisiste, dupa capul tau. Elvetia ,Danemarca la fel ..ma tu ar trebui sa platesti dijma [entru prostie ..

-5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările