Europa

articolul anterior articolul urmator

De ce tentativa lui Emmanuel Macron de a reface relaţiile cu Rusia îi va îndepărta aliaţii şi se va bloca atunci când va fi vorba de NATO

26
2 Dec 2019 11:55:54
Autor: Ştefana Radu
Declaratiile lui Macron legate de NATO si Rusia nu sunt bine primite in statele membre ale aliantei, din Europa Centrala si de Est FOTO EPA-EFE
Declaratiile lui Macron legate de NATO si Rusia nu sunt bine primite in statele membre ale aliantei, din Europa Centrala si de Est FOTO EPA-EFE

Tentativa îndrăzneaţă şi uneori arogantă a preşedintelui Emmanuel Macron de a redefini natura NATO va avea un efect fulgerător printre majoritatea statelor membre.

La un nivel obişnuit, este perfect adevărat când spui că Rusia nu este inamicul NATO, scrie The Telegraph. Nicio ţară NATO nu vrea să meargă la război cu Rusia şi Rusia cu siguranţă nu vrea să se angajeze într-un război cu NATO. 

Şi cu siguranţă există motive plauzibile pentru toţi membrii NATO ca aceştia să fie îngrijoraţi de alte ameninţări, precum terorismul sau situaţia în continuă deteriorare din Sahel.
Însă pentru membrii din Europa Centrală care sunt vecini cu Rusia, existenţa şi rolul NATO sunt la fel de importante acum ca în trecut pentru că Rusia este şi rămâne principala lor ameninţare la adresa securităţii.

Pentru ei, a fi parte dintr-o alianţă cu care Rusia nu ar îndrăzni să poarte un război este scopul principal.
Aceşti membri ai NATO vor fi foarte reticenţi în legătură cu orice propuneri care vine de la francezi şi care par o tentativă de a minimaliza acest lucru.

Pe lângă faptul că a apărut drept o respingere arogantă a îngrijorărilor legate de securitate ale mai multor state membre, există şi altceva deranjant în ultimele declaraţii ale lui Macron.

Există o tradiţie bine stabilită de politicieni occidentali tineri care cred că pot clarifica „neînţelegerile” cu Rusia şi pot „reseta” o harababură făcută de către predecesorii lor – doar ca să ajungă să se supere atunci când Vladimir Putin continuă să pună interesele ruseşti în prim-plan, indiferent de consecinţe.

Barack Obama a încercat. La fel şi David Cameron. Ambii au descoperit că Vladimir Putin are pur şi simplu o viziune diferită despre cum ar trebui să fie lumea şi ce interese are ţara sa.

Ceea ce va descoperi Macron – dacă consilierii lui pentru relaxii externe nu i-au explicat deja – este că Rusia vede NATO ca pe o alianţă în mod fundamental ostilă, care reprezintă o ameninţare pentru propria sa securitate naţională şi pentru interesele sale de politcă externă.

Viziunea strategică pe termen lung de la Moscova este fie pentru un nou spaţiu european de securitate – cu alte cuvinte desfiinţarea NATO şi înlocuirea sa cu OSCE sau ceva similar ca principal forum pentru rezolvarea întrebărilor de securitate de pe continent – fie, în cazul în care prima variantă nu poate fi obţinută, stabilirea de descurajare şi respect pentru „sfera sa de interese”(spre exemplu în Ucraina), cu orice măsuri sunt considerate eficiente.

Prin urmare, dacă Macron vrea să rezolve „neînţelegerile” cu Rusia, poate fie să desfiinţeze NATO cu totul, fie să sacrifice ceea ce mulţi membri consideră a fi securitatea lor centrală şi interesele de politică externă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

mindrescu costel
2.12.2019, 12:03:50

a mancat multe graunte stricate si ciripeste ca naucul claponul frantuzesc cred ca l-a palit strechea pe micul napoleone

+3 (13 voturi)
_wakki m
2.12.2019, 12:07:58

băiețașul ăsta, Macron, pare-se că nu înțelege niște adevăruri fundamentale despre ruși minciunile lor, perfidia lor, duplicitatea lor, comportamentul lor de jigodii fără nici un pic de onoare au mai luat și alții țeapă în felul ăsta (vezi Tsipras), va lua și el

+3 (13 voturi)
Lucifer
2.12.2019, 12:25:36

Macron ori este prost sfătuit, ori a înnebunit. Franţa nu mai este ce a fost odată. Mai mult, nimeni prin Europa nu simpatizează Franţa, nici măcar ţările latine. Problema mea este alta: va considera Germania că a venit momentul să se decupleze de Franţa? Eu zic că Germania ar trebui să lase Franţa de capul ei, prin Magreb şi prin Africa, iar Germania să devină Marele Frate al Europei Centrale şi de Est, aliată cu SUA şi potrivnică Rusiei. Va putea Germania să facă asta?

0 (12 voturi)
foarte atent
2.12.2019, 12:37:59

pai el vrea sa intre in Euro-Asia ! si militar il protejeaza Putin !!

+3 (3 voturi)
Goguţă
2.12.2019, 12:40:43

să se supere atunci când Vladimir Putin continuă să pună interesele ruseşti în prim-plan, Normal, orice tara vrea sa puna interesele ei pe primul loc, asa cum face si Germania sau Franta cu interesele lor economice. Rusia vede NATO ca pe o alianţă în mod fundamental ostilă, care reprezintă o ameninţare pentru propria sa securitate naţională şi pentru interesele sale de politcă externă Iarasi normal. Conf;ictele apar atunci cand interesele Rusiei pe plan extern se ciocnesc cu interesele SUA pe plan etern

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (26)