De ce a vizitat directorul CIA Ucraina, înainte de debutul operaţiunilor antiteroriste?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful CIA a întreprins o călătorie secretă în Ucraina, despre care s-a aflat în timp ce el era la Kiev. Cu toate acestea, scopul vizitei sale nu a fost dezvăluit. Răspunsul la această întrebare ar putea dezvălui însă ce se află în spatele ecuaţiei de putere dintre Washington şi Moscova, când vine vorba despre cele mai fierbinţi puncte de pe harta geopolitică a lumii.

Administraţia Obama ia în considerarea o nouă politică, aceea de a oferi consultanţă în domeniul informaţiilor guvernului interimar de la Kiev, după presiunile făcute de Pentagon, Congresul american şi alţi aliaţi ai SUA.

La sfârşitul săptămânii, directorul CIA, John Brennan, s-a întâlnit cu premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk şi vicepremierul Vitali Iarema, pentru a discuta formarea unor noi canale de schimb de informaţii, mult mai securizate, în scopul combaterii secesionismului finanţat de Rusia în estul ţării, anunţă publicaţia Daily Beast.

Washingtonul consideră esenţial ca ucrainenii să poată face faţă activităţilor militare exercitate de secesionişti cu ajutorul Moscovei pe teritoriul său, printr-un avans informaţional. Astfel, SUA va oferi administraţiei interimare de la Kiev un „volum limitat de informaţii esenţiale“.

Publicaţia americana informează că autorităţile de la Kiev au solicitat ca datele serviciilor de securitate americane să ajungă în primul rând la conducerea politică a Ucrainei, nu la comandamentul său militar. În rândul puterii centrale a Ucrainei există îngrijorări că ofiţerii ruşi sunt infiltraţi inclusiv în structurile de apărare ale statului.

Răspunsul american faţă de această solicitare nu a fost precizat, însă în acelaşi timp se subliniază că, în opinia CIA, forţele armate şi serviciile de securitate ale Ucrainei, cu tot cu canalele lor de comunicare, nu prezintă niciun secret pentru Rusia, „deoarece până în februarie aceste ţări erau partenere în probleme de securitate“.

Mass media rusă a raportat că vizita lui Brennan la Kiev a avut un alt scop, acela de a „da undă verde conducerii politice ucrainene“ să înceapă operaţiunile împotriva separatiştilor care ocupă sedii guvernamentale din principalele oraşe estice ale ţării. 

Mai multe pe aceeaşi temă 

„Primăvara rusă“: Cum sunt învăţaţi „turiştii“ ruşi să provoace haos în Ucraina, cu arma la purtător. Deşi forţele speciale ruseşti sunt suspectate pentru atacurile care au lovit mai multe părţi ale Ucrainei la sfârşitul săptămânii, cei mai mulţi dintre agresori susţin că fac parte dintr-o comunitate de cetăţeni nemulţumiţi. Între timp, ruşii curajoşi care visează reînvierea U.R.S.S. sunt învăţaţi, pas cu pas, ce să facă pentru a destabiliza Kievul, prin intermediul unui website: „Primăvara rusă“.

Urmaşii Romanovilor aprobă anexarea Crimeei de către Rusia. Sancţionarea Rusiei după ce a integrat Crimeea este „absurdă", a apreciat marea ducesă Maria Vladimirovna de Rusia, şefa Casei Imperiale Romanov, într-un interviu pentru ediţia de luni a cotidianului rus Izvestia, relatează AFP.

Traian Băsescu: Moscova poate face conflictele îngheţate să explodeze. Pe rând sau toate deodată. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, din Portul Constanţa, la scurt timp după ce a vizitat distrugătorul USS Donald Cook, că situaţia din Ucraina, provocată de acţiunile Federaţiei Ruse, reprezintă un risc şi la adresa securităţii României. Băsescu a punctat că nu este un adversar al Moscovei, însă a subliniat că liderii de la Kremlin provoacă instabilitate în regiune.

Ucraina: moştenirile otrăvite ale unei istorii fără noroc. Tensiunile ce-i înverşunează pe cetăţenii Ucrainei unii împotriva altora reflectă memoria însângerată a unei istorii strivite în îmbrăţişarea sufocantă a marilor puteri din jur. Punctul nevralgic al conştiinţei naţionale ucrainene e legătura foarte strânsă cu Rusia, în urma unei istorii împletite, de voie, de nevoie, de peste un mileniu încoace.

Adevărul Live: Război civil în Ucraina? General (r) Mihai Mărgărit: „Ceea ce se întâmplă în Ucraina astăzi era previzibil”. Generalul (r) Mihai Mărgărit, fost şef al Direcţiei Informaţii Militare din cadrul MApN, a discutat cu jurnalistul Cristian Unteanu, în cadrul emisiunii Adevărul Live, despre posibilitatea declanşării unui conflict sau a unei serii de conflicte majore în estul şi sudul Ucrainei, despre posibila reacţie a comunităţii internaţionale la acţiunile Rusiei şi despre consecinţele acestora pe plan militar şi diplomatic.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite