Decăderea lui Juan Carlos I: cum a ajuns Don Juanul Spaniei la un pas de exil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Juan Carlos I (dreapta), fost rege al Spaniei, alături de fiul său Felipe (stânga), actualul monarh (Filip al VI-lea al Spaniei) Foto EAP EFE
Juan Carlos I (dreapta), fost rege al Spaniei, alături de fiul său Felipe (stânga), actualul monarh (Filip al VI-lea al Spaniei) Foto EAP EFE

Rege al Spaniei 40 de ani, Juan Carlos I şi-a anunţat recent decizia de a părăsi Spania motivând „repercusiuni publice cauzate de anumite evenimente din trecutul meu”. Omul care a instaurat democraţia parlamentară în Spania este anchetat cu privire la venituri ilicite obţinute prin fundaţiile sale pentru a-şi finanţa o existenţă decadentă de Don Juan.

Reputaţia regelui emerit al Spaniei, ajuns la un pas de exil, a cunoscut o cădere bruscă după ce spaniolii au aflat că, în 2012, în plină recesiune economică, când un sfert al populaţiei şi-a pierdut slujbele, Juan Carlos I a plecat într-o expediţie de vânătoare în Africa împreună cu amanta sa.

În ultimii doi ani însă regele s-a aflat în mijlocul unei anchete cu privire la spălare de bani şi evaziune fiscală implicând două fundaţii offshore prin care ar fi obţinut bunuri în valoare de sute de milioane de dolari. 

Aceeaşi amantă, Corinna zu Sayn-Wittgenstein, care l-a însoţit la vânătoare de elefanţi în Africa şi pe care Juan Carlos a numit-o „Prozacul” său, a dat în vileag în urmă cu doi ani că acesta s-a folosit de statutul său pentru a obţine comisioane din intermedierea unor înţelegeri comerciale în lumea arabă şi şi-a ascuns veniturile în paradise fiscale.

Corinna zu Sayn-Wittgenstein a susţinut că în timpul relaţiei lor regele a cumpărat o serie de proprietăţi de lux în numele ei, deoarece, ca rezidentă în Monaco, nu trebuia să declare aceste bunuri.

Regele ar fi primit o „donaţie” de 1.9 milioane de dolari de la Sultanul din Bahrain, bani pe care i-a depus în Elveţia. În fiecare lună scotea 100.000 de dolari din ei pentru cheltuieli ale familiei regale.

„El plăteşte totul pentru fiul, fetele, soţia sa...numai în bani gheaţă”, a spus aceasta care a spus că obsesia regelui pentru bani era „ca o boală”: se bucura ca un copil numărându-i.

„Se urcă în avion, merge în ţări arabe şi se întoarce cu valize de bani”, spunea fosta amantă poliţiei în 2015 - interviul a ajuns online abia anul acesta.

„Uneori venea şi cu cinci milioane. Banii sunt la palatul regal din Zarzuela. Are şi o maşină de numărat bani. Am văzut-o cu ochii mei”.

Autorităţile au deschis o anchetă pornind de la aceste declaraţii. O fundaţie a regelui din Panama ar fi primit, în 2018, o donaţie de 100 de milioane de dolari din partea Arabiei Saudite.

Curtea Supremă a Spaniei a deschis propria investigaţie pentru a stabili dacă plata e legată de un târg încheiat în aceeaşi perioadă în care un consorţiu spaniol a oferit un contract de 6.7 de miliarde de euro în vederea construirii unei căi ferate rapide de-a lungul deşertului între oraşele Medina şi Mecca.

 Scandalul l-a determinat pe fiul său, regele Felipe, să renunţe la moştenirea sa şi să se retragă dintr-un trust vizat în anchetă.

Luna trecută au apărut zvonuri că fostul regele căzut în dizgraţie va părăsi curând palatul regal. Săptămâna aceasta însă regele a anunţat că părăsi şi Spania, în timp ce avocatul a transmis că regele rămâne la dispoziţia procurorilor.

Presa spaniolă a relatat că Juan Carlos a plecat de la palatul regal duminică, a ajuns în Portugalia cu maşina luni dimineaţă, iar de acolo a luat un avion către Republica Dominicană. Planurile sale sunt să stea câteva săptămâni la casa unui vechi prieten, care a făcut avere din plantaţii de trestie de zahăr, până se va decide asupra unei destinaţii pe termen lung.

O existenţă decadentă

Ajuns la 82 de ani, regele s-a bucurat de o viaţă spectaculoasă în care pasiunea sa pentru sporturi de lux - de la vânătoare la curse cu iahturi - a fost întrecută poate doar de vigoarea sa de cuceritor - cifrele stabilite de biografi învârtindu-se în jurul a 5.000 de partenere. Istoricul Amadeo Martinez Ingles l-a numit într-o carte publicată recent un „adevărat armăsar regal” şi „prădător sexual”, iar lista celor mai cunoscute cuceriri ale sale „reprezintă doar vârful unui monumental aisberg sexual”

În scurta sa perioadă la academia militară, la puţin peste 20 de ani, Juan Carlos a sedus nu mai puţin de 332 de femei, scrie istoricul, bazându-se pe raporturi confidenţiale ale spionilor fostei dictaturi a generalului Franco.

El a descris bilanţul ca fiind la fel de bun ca al unui actor de filme de adulţi - patru pe săptămână”. La vârful carierei romantice a fostului rege, o „perioadă pasională” Între 1976 şi 1994, s-ar fi culcat cu 2.154 de femei, potrivit calculelor biografuluim şi ar fi conceput peste 20 de copii.

Un al doilea biograf, Pilar Eyre, a oferit cifre mai modeste de doar 1.500 de iubite.

Hedonismul regelui n-a fost însă un secret în cercurile sale regale în care a circulat gluma că este un cuceritor atât de ocupat că singura femeie care nu petrece timp cu el e propria soţie de origine greacă, Sofia. Cuplul are împreună trei copii, două fete şi un băiat, dar n-ar mai împărţi dormitorul de peste 40 de ani.

Juan Carlos a devenit rege în 1975, la 37 de ani, după moartea dictatorului Franco, după un regim de 40 de ani, care l-a considerat aliatul său politic. Dar proaspătul rege a ales să instaureze democraţia parlamentară în Spania şi a creat o monarhie pe model britanic.

Cea mai mare realizare a sa a venit în 1981 când susţinătorii fostului dictator, conduşi de membri ai Gărzii Civile, au organizat o lovitură de stat împotriva guvernului de centru de la putere. Iniţial, rebelii au susţinut că se bucură de sprijinul regelui. Acesta a ieşit după miezul nopţii la televiziune ca să infirme asta, atenţionând liderii că nu va părăsi palatul, şi vor trebui să-l împuşte ca să izbândească.

În 2012, spaniolii au aflat de expediţia de vânătoare în Africa după ce regele a căzut şi şi-a fracturat şoldul, şi a trebuit adus acasă cu un avion special. Un om de afaceri sirian i-ar fi plătit aventura, au susţinut oficiali spanioli. Apoi au ieşit la iveală şi alte detalii - despre infidelităţile sale şi vânătorile sale (zvonindu-se că a ucis 9 urşi în România). Fostul rege a pierdut în consecinţă preşedinţia de onoare a World Wide Fund for Nature.

Juan Carlos a încercat să repare isprava renunţând la iahtul său în valoare de 20 de milioane de dolari şi acceptând venituri diminuate. Dar un alt scandal, în 2014, în care soţul uneia din fiicele sale, a fost acuzat că s-a folosit de conexiunile sale regale pentru a suprataxa evenimente sportive şi turistice în Mallorca, l-a determinat în cele din urmă să abdice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite