Europa

articolul anterior articolul urmator

Decalog pentru o euroviziune

10
14 May 2013 15:25:55
Iulia Badea-Guéritée

Ce-am fi noi, jurnaliştii, fără un public care să ne citească, forumişti care să ne comenteze, cititori care să-ţi spună din când în când că scrii aşa cum le place, şi, nu în ultimul rând, colegi de breaslă care să te readucă la drumul drept?  O notă la sugestie: un coleg-cititor, Popescu Iulian, îmi reaminteşte că toată lumea se pricepe la criticat Europa, prea puţin la a da soluţii. Cred că are dreptate.

Deci încerc să-mi conturez propria-mi euroviziune...Nu în mod obligatoriu pentru că ne apropiem de finala Euroviziunii, în 18 mai, un spectacol pe care îl aştept mereu cu nerăbdare (din cauza implicaţiilor sale geopolitice!), ci pentru că realizez că niciodată nu am spus pe şleau cum aş crede eu, ca novice, nu ca specialistă, că sa-r putea rezolva lucrurile care nu merg cum trebuie în Europa.

Am căutat iniţial răspunsuri pe Presseurop, pentru că este site-ul pentru care lucrez. Una din cele mai recente viziuni pe care o îmbrăţişez ar fi cea a lui Mark Leonard şi Hans Kundnani, din Foreign Policy (preluat, tradus):

adevărul este că nicio altă putere, cu excepţia Statelor Unite, nu a mai avut un asemenea impact asupra lumii în ultimii 20 de ani. După sfârşitul Războiului Rece, Uniunea Europeană s-a extins în mod paşnic pentru a include 15 noi state membre şi a reuşit să transforme cea mai mare parte a regiunilor învecinate, reducând conflictele cu caracter etnic, exportând principiile statului de drept şi dezvoltând economii ale unor state, de la Marea Baltică până în Balcani. [...] Da, UE se confruntă în prezent cu o criză existenţială. Dar chiar dacă poartă această luptă, UE reuşeşte totuşi să contribuie mai mult decât alte puteri atât la soluţionarea conflictelor regionale, cât şi a problemelor globale.[...]Într-un anumit sens, este adevărat că Europa este într-un declin inevitabil. Dar este într-un declin relativ, dar nu într-un declin absolut.

Apoi, ar mai fi viziunea împărtăşită cândva, la Bruxelles, de un coleg pe care îl admir foarte mult, Jean Quatremer, autorul unui blog esenţial asupra Europei, Coulisses de Bruxelles, şi corespondent al Libération la Bruxelles:

se spune că federalismul este dispariţia popoarelor şi a naţiunilor, dar este fals. Federalismul este doar exersarea în comun a anumitor competenţe în cea mai eficare manieră posibilă pentru a cântări mai greu pe piaţa lumii. Poate că din aceste instituţii federale se va naşte într-o zi o naţiune europeană, nu este imposibil, dar acest lucru nu se va întâmpla înainte de multe secole. [...] Cetăţenia nu este naţionalitatea: este capacitatea de a exersa anumite drepturi politice. Este clar că cele două noţiuni sunt legate, căci cetăţenia este rezervată naţiunilor din ţările noastre.

Deci, da, dacă ar fi să fac un decalog a ceea ce ar trebui făcut pentru ca UE să continue să existe cu adevărat ar fi:

1. O reîntoarcere spre idealurile originare al Uniunii Europene, aşa cum au fost expuse de Jean Monnet

2. O liberă circulaţie adevărată a bunurilor, persoanelor şi serviciilor

3. Incetarea protecţionismelor naţionale şi implementarea protecţionismului european unic

4. Crearea statelor federale ale Europei, regionalizare, autonomie financiara

5. Crearea, aşa cum se vroia la început, a cetăţeniei europene şi a paşaportului european

6. Extinderea zonei Schengen la absolut toate statele membre

7. Legi şi cerinţe unice pentru toţi, nu diferite în funcţie de unde eşti originar

8. Statut de egalitate pentru toate statele membre, indiferent de state fondatoare, puteri duale, periferice etc.

9. Obligativitatea pentru toate statele membre de a aplica à la lettre cerinţele venite de la Bruxelles

10. Terminarea ipocriziei instituţionale şi a favoritismelor sau a excepţiilor dinspre Bruxelles: fie avem o guvernanţă supranaţională demnă de acest nume şi incoruptibilă, fie nu avem deloc.

Sper ca alegerile europene din mai 2014 să creioneze aceste tendinţe mai clar.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Diana Rusu
14.05.2013, 18:30:18

Felicitari! Ati pus punctul pe I, desi sunt sigura ca este greu de asumat o asemenea atitudinea, care pentru unii este poate prea transanta. Da, UE trebuie sa se schimbe pentru a supravietui..si cine nu este de acord este liber sa paraseasca Uniunea acum, pt ca sabotorii nu au ce sa caute aici.

+1 (3 voturi)
Menumorut
14.05.2013, 23:12:15

Sabotorii..? Vai ce moscovita sunteti...:)) Nu cumva cine zice..ala e...? Adica nu cumva Germania trebuie sa paraseasca UE..? Pentru ca e singura care nu vrea sa se schimbe nimic in interiorul ei...in Hinterland...ce termen..vechi...ci doar in "exteriorul" ei...Pe de alta parte..nu ati facut cursuri de Change Mangement...Orice schimbare intampina rezistenta...Cei care trebuie sa accepte schimbarea sunt numiti...in aceasta teorie...adapters...iar scopul schimbarii este "adaptarea" lor..la schimbare...si nu excluderea...lor...Apoi..mai sunt iniatiatori ai schimbarii..."avocati" ai schimbari..si asa numitii "sponsori"...Ia ghici cum se face schimbarea..? Dupa dorinta "sponsorului"..ca el ":plateste"...Tragic este cand sponsorul nu e si "adapter"...In cazul Hitler...s-a platit cu viata...a milioane de oameni...Sabotorii..? Viata e haioasa...Nu intamplator va numiti....Rusu...:))

+2 (2 voturi)
Menumorut
14.05.2013, 23:23:53

"si cine nu este de acord este liber sa paraseasca Uniunea acum, .." Acum..acum...dar la ce ora..?

+2 (2 voturi)
Menumorut
15.05.2013, 00:02:23

Doar in exteriorul ei...fara "ci"...ca ma iau nemtii..la ture...

+2 (2 voturi)
Menumorut
14.05.2013, 22:59:33

Protectionismul este o tampenie..indiferent daca e redus...sau extins...intr-o economie care se clameaza libera...asta daca ne referim doar la economie..Daca ne referim si la dreptul la viata, munca..si sanatate..deja este o dubla tampenie...care din pacate este reala..si greu de "invins"...De ce..? Pentru ca ambele trec prin "bani"...Mai am de comentat puntul al 9-lea..Cum adica "venite" de la Bruxelles..? "Suna ca dreacu"..vorba lui Petre Roman...Ca si alea "venite" de la Moscova..pe vremuri...Nu ar fi mai corect convenite la Bruxelles...? Pe de alta parte...federalizarea este corecta ca ideal...dar ea in sine nu inseamna deloc generalizare..sau standardizare..ci folosirea doar a lucrurilor avute cumva...si asumate in comun...Am un exemplu...haios...Ce facem...? Mutam volanul automobilelor din UK..pe stanga..? OK..il mutam...Dar ii lasam pe englezi sa circule pe stanga..? Pai atunci il mutam degeaba...Mai rau facem...

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările