Europa

articolul anterior articolul urmator

Decizia oficială a EMA: Vaccinul anti-COVID-19 al AstraZeneca este „sigur şi eficient”

35
18 Mar 2021 18:13:14
Autor: Ion Gaidau
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat joi că beneficiile vaccinului anti-COVID-19 al AstraZeneca/Oxford sunt mai mari decât riscurile, însă continuă să studieze legătura între acest ser şi formarea unor cheaguri de sânge.

Per ansamblu, EMA constată că vaccinul AstraZeneca este „sigur şi eficient”.

Şefa EMA, Emer Cooke: „Este un vaccin sigur. Beneficiile vaccinului AstraZeneca depăşesc riscurile. Nu este asociat cu o creştere a riscului general de evenimente tromboembolice sau cheaguri de sânge, dar nu putem exclude definitiv o legătură între cheaguri şi vaccin”.

„Doctorii danezi au înregistrat 10 cazuri de cheaguri de sânge la oamenii care au primit vaccinul AstraZeneca, dar subliniază că încă nu este posibilă stabilirea unei legături între cazuri şi vaccin”, relevă EMA.

Anunţul EMA vine după ce mai multe state membre UE, între care Germania, Franţa şi Italia, au oprit temporar administrarea serului anti-COVID-19 al AstraZeneca invocând temeri legate de posibile efecte secundare grave, precum dificultăţi de coagulare sau formarea de cheaguri de sânge.

Avizul EMA era aşteptat în mod special într-o perioadă când Uniunea Europeană, aflată în plină penurie de vaccinuri, se bazează pe milioane de doze ale serului produs de AstraZeneca.

Emer Cooke se declarase încă de marţi „ferm convinsă” că în cazul acestui vaccin beneficiile depăşesc riscurile.

EMA împărtăşeşte astfel poziţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care miercuri a apreciat că, pentru moment, balanţa riscuri/beneficii înclină în favoarea vaccinului AstraZeneca, recomandând ca „vaccinările să continue”.

Agenţia britanică de reglementare a medicamentelor şi produselor medicale (MHRA) a comunicat joi că a înregistrat cinci cazuri de un tip rar de cheaguri de sânge în venele cerebrale ale unor persoane cărora le-a fost inoculat vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca. Totuşi, subliniază MHRA, beneficiile acestui ser depăşesc cu mult orice eventuale riscuri ale administrării sale, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

„Nu există nicio dovadă că cheagurile de sânge se produc mai frecvent decât ar fi de aşteptat în absenţa vaccinării, pentru niciunul din vaccinuri”, a declarat June Raine, directorul executiv al MRHA, referindu-se la AstraZeneca şi Pfizer.

Potrivit ei, a existat un număr foarte mic de raportări ale unei forme extrem de rare de cheaguri de sânge în venele cerebrale (tromboză sinusală) apărute împreună cu niveluri scăzute ale trombocitelor după vaccinare.

„Având în vedere rata de incidenţă extrem de rară a acestor evenimente de tromboză sinusală în rândul celor 11 milioane de persoane vaccinate (cu AstraZeneca) şi întrucât nu este dovedită o legătură cu vaccinul, beneficiile vaccinului de la AstraZeneca în prevenirea bolii COVID-19, cu riscurile sale asociate de spitalizare şi deces, continuă să depăşească riscurile de potenţiale efecte secundare”, a declarat Raine.

MHRA recomandă oricărei persoane care prezintă dureri de cap ce persistă mai mult de patru zile după vaccinare sau echimoze în altă parte decât locul vaccinării după câteva zile să se adreseze medicului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

35 Comentarii

kitty kat
18.03.2021, 18:16:42

Atunci så se vaccineze ei cu el!

0 (14 voturi)
Camelia Sorescu
18.03.2021, 18:36:54

„Pentru a CONFIRMA EFICACITATEA și SIGURANȚA COVID-19 Vaccine AstraZeneca la vârstnici și persoane cu afecțiuni preexistente, DAPP trebuie să depună o prezentare generală și sumarul analizei primare și raportul final al studiului D8110C00001. Raportul final al studiului: 31 martie 2024” https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/covid-19-vaccine-astrazeneca-epar-product-information_ro.pdf În prospect scrie clar că NU este nici SIGUR și nici EFICIENT!!! Așa că EMA să mai citească o dată prospectul!

-3 (19 voturi)
Camelia Sorescu
18.03.2021, 18:39:37

Pagina 14 https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/covid-19-vaccine-astrazeneca-epar-product-information_ro.pdf „Pentru a confirma eficacitatea și siguranța COVID-19 Vaccine AstraZeneca, DAPP trebuie să furnizeze analiza primară pe baza datelor colectate până în 7 decembrie (după închiderea bazei de date) și analiza finală a datelor cumulate din studiile de înregistrare. Analiza finală a datelor cumulate: 31 mai 2022” „Pentru a confirma eficacitatea și siguranța COVID-19 Vaccine AstraZeneca, DAPP trebuie să depună rapoartele finale ale studiilor clinice randomizate, controlate COV001, COV002, COV003 și COV005. 31 mai 2022” Pagina 2: COMPOZIȚIA CALITATIVĂ ȘI CANTITATIVĂ *Adenovirus preluat de la cimpanzeu *Produs în celule renale de embrion uman modificate genetic (HEK), linia celulară 293 și prin tehnologia ADN recombinant. Unde HEK293 reprezintă celule din resturi de avortoni. Nu doar că nu este nici sigur și nici eficient, dar e o grozăvie în sine „vaccinul”.

-4 (18 voturi)
LAMURITORUL
18.03.2021, 18:18:51

Aoleuuu, iar luara UE covidiotii si antivaccinistii? Pai cand ai vreo 6 cazuri la 18 milioane de vaccionati, adica 1 (unul) la 3 milioane, te mai indoiai de concluzia logica. SI, INCA O DATA, S-A DOVEDIT CA GUVERNANTII ASTIA-S MULT MAI DESTEPTI DECAT SE ASTEPTAU MULTI. Astept la latrine si fugar tv emisiuni de infierare a deciziei, ha, ha, ha, ha, ha... Baaa, SA NU VA LUATI NICIODATA DUPA CANALELE ALEA DE DEJECTII, ALEA-S CANALE ALE PENALILOR, AU INTERESE! SINGURUL POST TV DE STIRI ,ADEVARAT, DIN TARA ASTA, E DIGI24, Restul sunt balciuri tv.

-2 (12 voturi)
Vasile Naftuli
18.03.2021, 18:40:13

„Democrația” își apără realizările în domeniul vaccinurilor anti Covid și sfătuiesc utilizarea vaccinului Astra Zeneca ăn țările „democrate” de categoria a II a cu precizarea că vor continua cercetările în problema coagulărilor.

-3 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (35)

Modifică Setările