Decizia oficială a EMA: Vaccinul anti-COVID-19 al AstraZeneca este „sigur şi eficient”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat joi că beneficiile vaccinului anti-COVID-19 al AstraZeneca/Oxford sunt mai mari decât riscurile, însă continuă să studieze legătura între acest ser şi formarea unor cheaguri de sânge.

Per ansamblu, EMA constată că vaccinul AstraZeneca este „sigur şi eficient”.

Şefa EMA, Emer Cooke: „Este un vaccin sigur. Beneficiile vaccinului AstraZeneca depăşesc riscurile. Nu este asociat cu o creştere a riscului general de evenimente tromboembolice sau cheaguri de sânge, dar nu putem exclude definitiv o legătură între cheaguri şi vaccin”.

„Doctorii danezi au înregistrat 10 cazuri de cheaguri de sânge la oamenii care au primit vaccinul AstraZeneca, dar subliniază că încă nu este posibilă stabilirea unei legături între cazuri şi vaccin”, relevă EMA.

Anunţul EMA vine după ce mai multe state membre UE, între care Germania, Franţa şi Italia, au oprit temporar administrarea serului anti-COVID-19 al AstraZeneca invocând temeri legate de posibile efecte secundare grave, precum dificultăţi de coagulare sau formarea de cheaguri de sânge.

Avizul EMA era aşteptat în mod special într-o perioadă când Uniunea Europeană, aflată în plină penurie de vaccinuri, se bazează pe milioane de doze ale serului produs de AstraZeneca.

Emer Cooke se declarase încă de marţi „ferm convinsă” că în cazul acestui vaccin beneficiile depăşesc riscurile.

EMA împărtăşeşte astfel poziţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care miercuri a apreciat că, pentru moment, balanţa riscuri/beneficii înclină în favoarea vaccinului AstraZeneca, recomandând ca „vaccinările să continue”.

Agenţia britanică de reglementare a medicamentelor şi produselor medicale (MHRA) a comunicat joi că a înregistrat cinci cazuri de un tip rar de cheaguri de sânge în venele cerebrale ale unor persoane cărora le-a fost inoculat vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca. Totuşi, subliniază MHRA, beneficiile acestui ser depăşesc cu mult orice eventuale riscuri ale administrării sale, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

„Nu există nicio dovadă că cheagurile de sânge se produc mai frecvent decât ar fi de aşteptat în absenţa vaccinării, pentru niciunul din vaccinuri”, a declarat June Raine, directorul executiv al MRHA, referindu-se la AstraZeneca şi Pfizer.

Potrivit ei, a existat un număr foarte mic de raportări ale unei forme extrem de rare de cheaguri de sânge în venele cerebrale (tromboză sinusală) apărute împreună cu niveluri scăzute ale trombocitelor după vaccinare.

„Având în vedere rata de incidenţă extrem de rară a acestor evenimente de tromboză sinusală în rândul celor 11 milioane de persoane vaccinate (cu AstraZeneca) şi întrucât nu este dovedită o legătură cu vaccinul, beneficiile vaccinului de la AstraZeneca în prevenirea bolii COVID-19, cu riscurile sale asociate de spitalizare şi deces, continuă să depăşească riscurile de potenţiale efecte secundare”, a declarat Raine.

MHRA recomandă oricărei persoane care prezintă dureri de cap ce persistă mai mult de patru zile după vaccinare sau echimoze în altă parte decât locul vaccinării după câteva zile să se adreseze medicului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite