Europa

articolul anterior articolul urmator

Decizie neaşteptată: Elveţia nu va acorda ajutoare sociale cetăţenilor UE

7
15 Jan 2014 19:16:09
Autor: Diana Rusu

Guvernul elveţian a decis miercuri să nu mai acorde ajutoare sociale cetăţenilor din Uniunea Europeană care merg în Elveţia în căutarea unui loc de muncă, informează Agerpres.

La sfârşitul lunii noiembrie 2013, în Elveţia erau înregistraţi 1,88 milioane străini, dintre care 1,25 milioane de persoane provenite din Uniunea Europeană sau statele Asociaţiei Europene a Liberului Schimb (Islanda, Liechtenstein şi Norvegia).

„Consiliul federal a decis miercuri că cetăţenii din UE/AELS care vin în Elveţia în căutarea unui loc de muncă nu vor mai avea dreptul la ajutoare sociale. Acelaşi lucru este valabil şi pentru rudele lor“, a anunţat Oficiul federal pentru emigranţi într-un comunicat.

„În plus, resortisanţilor dintr-o ţară membră a UE/AELS li se va refuza autorizaţia de stabilire dacă sunt în şomaj de peste 12 luni. Regula se aplică chiar dacă există o convenţie de stabilire cu ţara de origine“, a adăugat sursa citată.

Autorităţile elveţiene au decis să ia aceste măsuri din cauza lipsei de informaţii clare cu privire la acordarea de ajutoare sociale şi a dreptului de sejur, în special în cazul persoanelor care intră în Elveţia cu scopul de a căuta un loc de muncă sau a celor care devin şomeri în perioada în care stau în Elveţia.

Potrivit celor mai recente date, în 2012 peste 250.000 de persoane, din care aproape o treime cu vârsta mai mică de 18 ani, au beneficiat de ajutoare sociale în Elveţia, în creştere cu 6% în ritm anual. Însă dacă în rândul cetăţenilor elveţieni proporţia celor care primesc ajutoare sociale este de 2,2%, în cazul cetăţenilor europeni din UE-27 proporţia se ridică la 3,1%.

În Elveţia, ţară cu o populaţie de aproximativ opt milioane de persoane, proporţia străinilor creşte constant. Creşterea se datorează în principal cetăţenilor proveniţi din ţările europene, în timp ce numărul resortisanţilor din ţările terţe a rămas practic constant.

Pe 9 februarie, elveţienii urmează să se pronunţe asupra unei iniţiative a partidului populist UDC, care vrea să dea prioritate elveţienilor pe piaţa muncii prin reintroducerea unor contingente pentru muncitorii străini. Aceste contingente au fost eliminate ca urmare a acordurilor de liberă circulaţie convenite între Elveţia şi Uniunea Europeană. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

cioian ioian
15.01.2014, 19:25:55

Felicitări statului elveţian pentru decizia luată.Nici un ajutor nici unei persoane care nu munceşte cinstit. Vrei bani munceşte,nu munceşti 0 bani.

+2 (6 voturi)
654815544566
15.01.2014, 20:54:40

Felicitari ... Parazitii nu trebuie intretinuti, ci exterminati

0 (4 voturi)
mitrut
16.01.2014, 10:34:58

Nu fi rau cu banii mei. Exterminarea costa. Cinicule!

-1 (3 voturi)
Leonhard Hartmann
16.01.2014, 10:54:23

Noch ist das Referendum nicht durch. Außerdem besteht der Großteil der Ausländer aus leistungsstarken EU-Einwanderern die für weniger Gehalt dieselbe oder bessere Arbeit leisten als der Schweizer selber. Dafür wird man hier angefeindet, Deutsche besonders. Die ganze EU ist einziger Wanderzirkus - die arbeitende Bevölkerung zieht den guten Jobs und dem besseren Gehalt hinterher. Schweden arbeiten in Norwegen, Deutsche in der Schweiz, Spanier in Deutschland, Polen in Irland, junge Iren gehen nach Australien (nicht EU), weil es ein Spezialabkommen zwischen diesen Ländern gibt. Und dann gibt es noch die, die herumreisen und die Hand aufhalten. Asyl-, bzw. Sozialtourismus, oftmals zwei Seiten derselben Münze. Und in jedem Land wird vor den Zuwanderern gewarnt, während sowohl Rechts- als auch Linkspopulisten zu Hochform auflaufen. Sowas von absurd, dass man nur mit dem Kopf schütteln kann. Divide et impera!

+2 (2 voturi)
Kyo
16.01.2014, 11:03:43

Foarte bine. Toate tarile ar trebui sa implementeze asta, inclusiv pentru cetatenii proprii. Stai in somaj ca nu iti gasesti de lucru? Treci la munca in folosul comunitatii atunci, chiar si numai cu juma de norma, ca sa iti justifici bursa de somaj. Dar in timpul asta trebuie sa demonstrezi clar ca iti si cauti de lucru.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările