Europa

articolul anterior articolul urmator

Democraţia europeană, în suferinţă. Posibile remedii

10
13 Nov 2019 13:20:56
Autor: Ştefana Radu

Încălcarea tradiţiilor politice, reformarea regulilor de vot şi compromisul sunt cele mai importante măsuri prin care statele europene afectate de blocaje politice ar putea depăşi situaţia în care se află, scrie editorialistul Leonid Berşidski în  Bloomberg.

Ce au în comun Spania, Israel, Austria, Belgia, landul german Turingia şi poate, în curând, Marea Britanie? Toate au avut alegeri în urma cărora coaliţii de guvernare stabile  sunt aproape imposibil de format. Nu este vorba doar despre fragmentare politică, care devine mai degrabă regula, decât excepţia în Europa şi în alte părţi ale lumii. Este vorba despre un blocaj care sfidează orice compromis. Pentru spargerea acestui blocaj ar fi nevoie de schimbări substanţiale ale tradiţiilor politice şi procedurilor parlamentare. 
 
Spania tocmai a trecut prin al patrulea scrutin neconcludent în tot atâţia ani şi al doilea din acest an. Problema pentru câştigătorul majorităţii, premierul Pedro Sanchez, este că deja a încercat şi a eşuat să încheie acorduri cu partide politice din spectrul stângii şi din centrul politic. Diferenţele de viziune cu partidele politice rămase probabil că ar paraliza o coaliţie de guvernare care le-ar include. Un asfel de scenariu este în desfăşurare în Germania, acum sub o coaliţie tensionată şi reticentă între centru-dreapta şi centru-stânga.
 
În Austria, unde au avut loc alegeri pe 29 septembrie, a existat peste o lună de tatonări, câştigătorul liderul de centru-dreapta Sebastian Kurz, care nu a avut parteneri dornici de a intra în coaliţie, cu excepţia extremei-drepte. Kurz a încercat deja să guverneze în această formulă şi nu a reuşit. Luni, Verzii au anunţat că vor discuta cu Kurz şi el a lansat negocieri cu ei, în ciuda a ceea ce acum par diferenţe ireconciliabile privind politicile referitoare la schimbările climatice şi migraţie. Negocierile probabil că se vor întinde până anul viitor.
 
Este imposibil de prezis cât de mult timp va sta Belgia fără un guvern, după alegerile din mai. Negociatorii numiţi de rege pentru a explora posibilităţi de formare a unei coaliţii şi-au dat demisia săptămâna trecută fără să obţină ceva pentru că cele mai puternice partide – naţionaliştii flamanzi şi socialiştii francofoni – nu au interese comune clare.
 
În Marea Britanie, dacă Partidul Conservator al lui Boris Johnson nu va obţine o majoritate clară în alegerile de luna viitoare, ţara se va regăsi într-o situaţie similară, orice coaliţie de guvernare funcţională fiind greu de obţinut având în vedere principiiile ideologice.
 
În toate aceste state, guvernele interimare fără susţinere deplină a parlamentului sunt capabile să rezolve problemele cotidiene ale naţiunii, păstrând deschise birourile guvernamentale şi plătindu-i pe angajaţii din sectorul public. Dar politica este atât de fragmentată în prezent pentru că mulţi votanţi vor schimbare şi acest lucru nu se poate obţine fără guverne puternice. Între timp, este din ce în ce mai grea depăşirea diferenţelor ideologice doar de dragul stabilităţii şi responsabilităţii, din moment ce alegătorii tind să catalogheze astfel de tentative drept măsuri de îndeplinire a intereselor proprii.
 
Cel puţin în Israel, care a avut două rânduri de alegeri neconcludente în acest an, cele mai mari partide sunt disupse să încerce ceva nou pentru a depăşi blocajul, ca rotaţie de prim-ministru cu actualul lider, Benjamin Netanyahu, care ar rămâne în funcţie pentru un an şi apoi ar preda responsabilitatea rivalului său şi posibilului partener de coaliţie, Benny Gantz. Şi europenii ar trebui să devină mai creativi. Discuţiile de de formare a guvernelor devin din ce în ce mai îndelungate peste tot şi partenerii mai mici de coaliţie devin mai greu de recrutat ca urmare a statisticii potrivit căreia asumarea acestui rol conduce de obicei la pierderi electorale dramatice.
 
Rotaţia liderilor este o soluţie ingenioasă, însă departe de a aduce stabilitate. Soluţia ar putea fi mai puţin dăunătoare decât modelul scandinav de guvern minoritar prietenos. În Norvegia, numirea unui prim-ministru nu are nevoie de un vot de confirmare al majorităţii din parlament, cum e în Spania sau Germania. Partidul de guvernământ este de obicei cel care câştigă o majoritate la alegeri, în timp ce partidele mai mici afişează deseori o aversiune faţă de ideea de coaliţie: ele pot obţine mai multe în opoziţie, ajutând la formarea unor majorităţi ad-hoc în cazul măsurilor pe care le susţin, în loc să lucreze în cadrul guvernelor. În Suedia există un vot de confirmare, dar doar pentru a se asigura că o majoritate absolută a parlamentului nu se opune noului premier. Cu alte cuvinte, parlamentarii trebuie doar să tolereze un guvern, nu să-l şi susţină.
 
Încălcarea tradiţiilor politice şi reformarea regulilor de vot sunt dificile: sistemele politice marcate de inerţie. Însă politicienii ar trebui să poată vedea că democraţia funcţionează diferit în prezent, faţă de deceniile trecute. Dacă aceştia nu vor face schimbări acum, când partidele tradiţionale şi responsabile încă câştigă majorităţi, dezamăgirea votanţilor legată de guverne ineficiente şi mereu conflictuale sau de procesele extrem de lungi de formare a cabinetelor poate conduce la victoriile aşa-numitelor forţe anti-elite, deseori acestea plasându-se la dreapta extremă a spectrului politic.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Attila Hajdu
13.11.2019, 14:36:18

Din pacate nu am aflat din articol care este adevarata Democratia Europeana... care sufera... Autorul articolului mai scrie: "Ce au în comun Spania, Israel, Austria, Belgia, landul german Turingia şi poate, în curând Marea Britanie..." Nu se stie ce cauta Israel si "Marea Britannie" langa celelate state, doar Spania Austria Belgia si landul german Turingia au un punct comun,ne demult au fost alegeri unde sau intarit partidele care sunt anti imigranti (AFD, VOX, etc). Liberali-socialisti sunt in cadere libera. Murdariile, crimele facute de migranti numai pot fi ascunse, sute si mii de cazuri criminale, pe care locuitori tarilor respective le cad le simt zi de zi... In 3-5 ani de zile "adevarata Democratie Europeana" (care nu stim cum arata) va pierde definitiv, pentru ca timpul este prea scurt ca sociali - liberali sa dea drept de vot migrantilor ilegali...

+1 (3 voturi)
IonIon Codreanu
13.11.2019, 14:53:43

Nu imigranții sunt problema. Imigranții sunt una dintre problemele soluționabile de către guverne puternice, cu susținere importantă. Problema este fărâmițarea care împiedică formarea unor guverne puternice, cu susținere în Parlament, pentru înfăptuirea programelor importante. Sistemul partidelor democratice existente trebuie modernizat, pentru obținerea mai ușoară a consensului.

+1 (1 vot)
Maleficio Decenu
13.11.2019, 15:46:57

Vroia să spună ca israelienii ”este ”peste tot,că aia europeană se aseamănă cu aia isrealiană sunt cam dirijate de aceleași enitități peste tot,pe românește Israelienii”e” cu noi și peste noi,dacă românii stau în apa până la gât ăia nu se mai udă.

-1 (1 vot)
Necula Mario
13.11.2019, 20:04:13

@ Agentul rus... Codreanu , faramitarea asta , include cumva Transnistria, Republica Moldova, Crimea, Dombasul , Osetia, Nagorno Karabah , etc.etc ???... Eu am o alta idee cum sistemul partidelor democratice ar fi putea modernizat , Agentule rus... Putem incepe cu FAKE NEWS , care indobitocec , mint si manipuleaza electoratul. Acest FAKE NEWS , deasemnea incurajeaza si toleareaza , agentii platiti de dictatatorii si criminalii Lumii... Un alt fapt care ar contribui la imbunatatirea coeziunii si tolerantei dintre ideologii , ar fi Acela ca unii comenatatori , fie ei si platati , sa inceteze sa injure pe forumiri , pe cei pe care ii deconspira...Deci , in cazul Romaniei , comentatorii , ar trebui sa renunte , la unul din sporturile nationale : Mitocania... Ah! erea sa uit.Agentule rus...Tu ai rezolvat problemele din tara ta , Romania ?...si acum te framanta politica din Turingia , Spania si Austria ?... Eu te avertizez. Ai grija ce scrii. Caci daca ignori motivul ptr. care eti platit. Cecurile de la Kremlin vor opri cecurile. Si ca oricine , ai si tu o familie de hranit... Ca un bun Samaritan ce sunt , eu iti dau un sfat prietenesc. : Scrie imediat un alt comenteriu , in care sa subliniezi faptul ca , virgula , cauza( dulcea limba romaneasca)instabilitatii din Europa , se datoreaza , in general si intotdeauna din cauza imperilaimului agresiv American in Europa si in mod special a Presedintelui Trump , care forteaza Europa sa devina independent military si energetic , fata de Patronul tau. Te rog concentreaza-te si mentineti focusul. De aceea esti platit... Succes si Dasfidania...

Necula Mario
13.11.2019, 20:32:51

@ Stefana Radu... Dvtra descrieti simtomele bolii Europei. Nu cauza. Nu boala... Proletarii , s-au saturat , din ce in ce mai mul si din ce in ce mai pretutrindeni prin Europa , ca taxele lor sa subventioneze pe altii . Asta este misiunea de baza a Colhozului European : sa confiste nbanii de la cei care produc si sa-i redistribuie catre cei care nu produc. Multi ceteteni europeni , incep sa realizeze pericolul dependentei energetice , fata de Imperiul rus. Germania , in mod unilateral , isi va inchide centralele nucleare , cu scopul de a importa anergia din Rusia. Multi germani incep sa realizeze aceasta greseala colosala , si o percep ca un pericol national...Vezi Ukraina versus Gazprom.. Presedintele American Trump, pe de alta parte este decis ca sa stopeze taxele contribuabilului American , sa fie folosite ptr. a proteja proletarul german , norvegian si francez. Votantii din Europa , incep sa se trezeasca la realitate si sa curbeze sau sa micsoreze Trilioanele de euro cheltuiti de Blocul Social Democrat , din Colhoz , pe programe sociale si socialiste , si alte frivolitati , in timp de Apararea Nationala , a de venit cenusareaza Ministerelor si a Bugetel, timp de decenii... Invitatia iresponsabila aColhozlui , in frunte cu Merkel so Macron de a adduce in Europa sute si sute de mii de persoane , necalificate , ne interesate in asimilare si cultura European , ne crestine si ne ateiste , adeptii unei religii violente si intolerante , si plasarea imediata si neconditioanta a acestor persoane pe programele sociale , medicale si educatie , care costa contribuabilul din tarile Colhozului miliarde si miliarde euro, annual , la nesfarsit... Revenirea la Piata Comuna si abolirea acestei monstruozitati imorale numita Uniunea Europeana , ar fi primul pas in restabilirea stabilitatii din Europa. Inarmarea , tarolor europene , si luarea in serios a Constitutiilor lor care , pe prima pagina reitereaza rolul fundamental al Statului de a-si apara teritoriul si cetatenii... Restabilirea granitelor, dar mai ales intalarea unui regim de emigrare controlat , motodic si systematic , si nu invazii si migratii , asa cum au avut loc , pe timpul Imperiului Roman... Ultimul si cel mai important element : Revenirea la capitalism si abandonarea Social Democratiei ( Socilaismul cu fata Umana) , care de cand a inceput sa fie adoptat in Europa , , a redus crestrea PIB , din era Pietei Comune de de la 3%-6% in tarile europene , la 0,5% - 3% , in era Colhozului European si a miilor de programe sociale si socialiste , care sugruma Bugetele , si ucid Gasca care face Oua de Aur : Companiile Private... Restul , platitudinile si sloganele din articol , sunt frectie ...Consensul , este bun . Dar consensenul , nu este decat o compresie. Nu este o solutie. Reactia electoratului European la Actijunea nefasta asupra europei a Colhozlui European , va continua sa creasca , pana cand acesta va devein 50% + 1. Dupa care adevaratele reforme si schimbari , vor avea loc. Pana atunci , numai paltitudini , lozici , lectii academic, teorii , discutii , coloctvii , articole , si in general , frectii la piciorul de lemn...

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările