Deputaţii britanici au aprobat prima etapă a proiectului de lege privind Brexitul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii britanici au votat un proiect de lege care ar urma să îi acorde premierului Theresa May puterea de a activa Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, ce va da startul oficial negocierilor ca Marea Britanie să iasă din UE, relatează The Independent.

Deputaţii au aprobat cu 498 de voturi, faţă de 114 împotrivă, analizarea proiectului de lege, după ce au respins un amendament al Partidului Naţional Scoţian care cerea ca proiectul de lege să nu fie studiat, în special pentru că guvernul conservator nu a prevăzut să se consulte cu parlamentele regionale înainte de a activa articolul 50 al Tratatului de la Lisabona care va lansa divorţul de Bruxelles. 

Proiectul de lege urmează să fie analizat în detaliu în Camera Comunelor şi în Camera Lorzilor, înainte de a intra în vigoare.

Guvernul Marii Britanii va publica joi o „cartă albă“ care va cuprinde intenţiile Londrei cu privire la ieşirea ţării din Uniunea Europeană, a anunţat miercuri premierul Theresa May, citat de AFP. 

 Şefa executivului de la Londra a făcut acest anunţ în cea de-a doua zi a a dezbaterii asupra proiectului de lege ce vizează autorizarea guvernului să lanseze negocierile pentru ieşirea Marii Britanii din UE.

Săptămâna trecută, May a promis că va prezenta un document cu privire la poziţia guvernului său faţă de Brexit, iar parlamentarii britanici i-au cerut să facă acest lucru înainte ca parlamentul să supună la vot declanşarea procedurii de ieşire a ţării din forul comunitar.

Guvernul condus de Theresa May a lansat marţi parlamentului de la Londra apelul de a 'avea încredere în popor', în prima zi a dezbaterii asupra proiectului de lege ce vizează autorizarea guvernului să lanseze negocierile pentru Brexit.

Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a afirmat în faţa membrilor Camerei Comunelor că nu este vorba despre un proiect de lege pentru a afla dacă Marea Britanie trebuie sau nu să părăsească UE ori modul în care trebuie să o facă, ci pur şi simplu de a aplica o decizie deja luată.

Intitulat 'Proiect de lege privind Uniunea Europeană (notificarea retragerii)', proiectul de lege, extrem de succint, le cere parlamentarilor să-i ''confere prim-ministrului puterea de a notifica, potrivit articolului 50 al Tratatului Uniunii Europene, intenţia Regatului Unit de a se retrage din UE''. Textul era examinat şi miercuri în camera inferioară a legislativului britanic înaintea altor trei zile de dezbateri — 6, 7 şi 8 februarie — care se vor încheia cu un vot.

Premierul britanic s-a angajat să lanseze 'divorţul' de UE până la finalul lunii martie 2017 şi să respecte acest calendar, în urma referendumului din 23 iunie 2016 prin care s-a decis Brexit-ul.

Cotidianul britanic The Times a relatat marţi că şefa guvernului britanic va declanşa Brexit-ul la 9 martie, dată ce coincide cu desfăşurarea Consiliului European din Malta. May doreşte ca legislaţia prin care se permite declanşarea articolului 50, care dă startul negocierilor oficiale privind ieşirea unei ţări din UE, să fie aprobată de parlamentul britanic pe 7 martie. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite