Europa

articolul anterior articolul urmator

Deputaţii germani, aşteptaţi să dea un vot crucial pentru viitorul avion de luptă european

10
12 Feb 2020 17:12:35
Autor: Ion Gaidau
Macheta avionului New Generation Fighter FOTO EPA-EFE
Macheta avionului New Generation Fighter FOTO EPA-EFE

Viitorul avion de luptă european, care ar urma să înlocuiască Rafale şi Eurofighter şi să dea o nouă dinamică apărării în Europa, depinde acum de votul deputaţilor germani, transmite AFP, care se întreabă dacă acest proiect va deveni realitate.

După mai multe luni de rivalităţi politico-industriale între Germania şi Franţa, membrii Comisiei pentru Buget a Bundestagului au fost convocaţi pentru miercuri după-amiază să se pronunţe asupra deblocării unei linii de credit de 77 de milioane de euro în vederea lansării primei etape a proiectului.

Este vorba de finanţarea unor studii în vederea construcţiei până în 2026 a unui demonstrator al avionului de luptă european de nouă generaţie (numit NGF, sau „New Generation Fighter“).

Rezultatul votului este greu de anticipat, apreciază o sursă apropiată dosarului, întrucât numeroşi aleşi germani au sentimentul că proiectul este dominat de industria militară franceză.

Acest aparat, care ar urma să devină operaţional la orizontul lui 2040, este piesa centrală a programului SCAF (Sistemul de luptă aeriană din viitor), care mai prevede construcţia de drone şi rachete de croazieră.

Un vot pozitiv ar permite demararea unor contracte cu unele părţi implicate în acest proiect, mai ales cu Dassault, Airbus şi Thales.

Acum o săptămână, la Strasbourg, ministrul francez al Apărării Florence Parly a adresat un mesaj parlamentarilor germani.

Parisul şi Berlinul au „responsabilitatea“ să „construiască Europă apărării“, a declarat ea, pledând pentru un vot pozitiv care să transmită un „semnal politic puternic“.

Poriectul a depăşit o etapă importantă în decembrie anul trecut, cu găsirea unui acord între constructorii motorului, şi anume francezii de la Safran şi germanii de la MTU. Cele două companii au căzut de acord să dezvolte acest proiect printr-o societate comună cu părţi egale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

miron miron
12.02.2020, 18:17:32

Rusia, China, America investesc in avioane militare in draci. Europenii se gandesc sa investreasca in proiect la inceput doar 77 milioane de euro. Trebuiesc pana la finalizare miliarde. O revalitate aiurita intre Franta si Germania. Dormim si iar dormim, atunci cand apararea Europei e vitala.

+1 (3 voturi)
Sorin Constantin
12.02.2020, 20:04:32

@ miron..., ce te bagi în chestii din astea, nu au anunțat politicienii din România că după F-16, va urma F-35 ? Ce noi să cumpărăm ce se va face în Europa ? Păi Europa cînd va produce un nou avion, în prealabil va trebui să se înțeleagă cu UK, că Europa nu prea face motoare de avion, la astea ,,noua generație" mă refer... Că dacă sTrump o mai ține gaya mațu mult cu ale lui, o dată se decide madam Merkel și cumpără Su-57 și S-500, și îl lasă mască pe papagalul de la Casa Albă...Macrou este admirator de S-400...Că europenii nu le-au bătut obrazul la amerikakani cînd au vîndut aliaților NATO niște sicrie zburătoare F-104 Starfighter, care se înfigeau în sol și în mări, precum MiG-21 ale aviației de la România în post comunism !!!

0 (6 voturi)
Bogdan Liviu
12.02.2020, 18:21:16

la banii astia : ne bagam si noi ... avem expertiza cu soimurile noastre ....

+1 (3 voturi)
spaima vitelor
12.02.2020, 20:50:06

Colhozul ioorpean omoara tot prin birocratie: o sa produca un avion de ultima generatie exact cand va fi depasit tehnologic.................

+2 (4 voturi)
IonIon Codreanu
12.02.2020, 22:25:50

”Colhozul” ăsta nu-i alianță, militară, este OPUSUL ei! Nu ar avea să se bată decât cu Rusia, la îndemnul USA! Nu-i normal să se gândească înainte de a investi într-un război european?! Că speră ca USA să nu fie un pericol...

-3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările