Der Spiegel: Cresc temerile în legătură cu dependenţa Bulgariei de gazul rusesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catedrala Alexander Nevsky din Sofia FOTO Reuters
Catedrala Alexander Nevsky din Sofia FOTO Reuters

Dependenţa aproape totală a Bulgariei de gazul natural provenit din Rusia provoacă îngrijorări tot mai mari în rândul liderilor europeni. Situaţia poate deveni una şi mai dificilă dacă Moscova va folosi această ţară pentru a diviza blocul comunitar, scrie Gerald Traufetter în ediţia electronică a publicaţiei „Der Spiegel”.

Guvernul german crede că cel mai sărac stat din Uniunea Europeană, Bulgaria, ar putea cădea pradă Moscovei din cauza dependenţei sale de gazul natural rusesc. Rapoarte interne, inclusiv ale seriviciului german de informaţii, avertizează că Moscova ar putea în viitor să-şi extindă relaţiile sale cu Bulgaria, în scopul de a o utiliza la divizarea blocului comunitar, scrie publicaţia germană.

Guvernul de la Sofia este o ţintă uşoară pentru Kremlin, deoarece aceasta este aproape în întregime dependentă de importurile de energie din Rusia. Circa 87% din gazul bulgariei provine de la Gazprom.

Mai mult decât atât, o treime din producţia sa economică este direct sau indirect controlată de Moscova, arată o serie de rapoarte germane. Coaliţia de guvernământ a Bulgariei - Partidul Socialist Bulgar şi Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi, formaţiune care reprezintă minoritatea turcă din ţară - este strâns legată de Moscova, afirmă „Der Spiegel”. Coaliţia include mai mulţi foşti membri ai Partidului Comunist, precum şi oligarhi bulgari, care desfăşoară în prezent afaceri cu oameni apropiaţi preşedintelui rus.

Unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din Bulgaria este bancherul Tzvetan Vassilev, a cărui bancă, KTP, desfăşoară o parte însemnată din trazacţiile financiare dintre Moscova şi Sofia, în principal în sectorul energetic.

„Der Spiegel” mai scrie că influenţa Rusiei faţă de guvernul de la Sofia se reflectă inclusiv în sistemul legislativ bulgar. Recent, miniştrii Energiei de la Sofia au primit o scrisoare din partea gigantului rus Gazprom în care se regăseau formulări precise pe care legea bulgară ar trebui să le aibă pentru proiectul South Stream, proiect ce ar urma să transporte gazul rusesc prin Bulgaria până în Austria.

Bruxelles-ul şi-a arătat uimirea faţa de respectivul proiect de lege, deoarece transformă partea bulgară într-o simplă ţară de tranzit a gazului, fără drepturile reglementate de Uniunea Europeană.

În acest context, comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, a declarat că în cazul în care Sofia va aproba asemenea modificări ale legislaţiei naţionale, Uniunea Europeană va întreprinde măsuri legale pentru a se asigra că normele UE în domeniu sunt respectate.

Comisia Europeană este extrem de critică în legătură cu proiectul South Stream, menţionând că acesta încalcă regulile anti-monopol ale UE, în care se interzice unui producător de energie să fie şi proprietarul conductelor de tranzit. 


Citeşte şi:

Cum a mărit Rusia factura de gaze naturale a Ucrainei cu 20 de miliarde de dolari în mai puţin de 2 luni

Compania energetică de gaze naturale Gazprom, cea care este deţinută de Guvernul rus, măreşte lunar factura de gaze a Ucrainei în vederea exercitării unei presiuni economice, în tandem cu cea militară, scrie „The New York Times”.

Lungul drum al gazelor ruseşti către Ucraina. Europenii sunt solidari cu ucrainenii până vine vorba de Gazprom

Autorităţile ucrainene au ajuns la o înţelegere cu Slovacia pentru a folosi un gazoduct abandonat, prin care ar urma să ajungă gaze naturale din Europa Centrală în Ucraina. Kievul face eforturi pentru a scăpa de dependenţa de gazele ruseşti, însă ţările europene se tem să nu-şi pună în pericol propriile contracte cu Rusia. Până la urmă, ucrainenii vor primi gaze ruseşti, dar din Europa Centrală.

Propaganda rusească îşi turează motoarele. Cum cucereşte Kremlinul Republica Moldova

Acţiuni culturale şi umanitare, privatizarea unor întreprinderi strategice, finanţarea unor partide şi asociaţii obşteşti, expansiunea mediatică, susţinerea regiunii separatiste sunt instrumentele „subtile“ folosite de Rusia pentru a-şi menţine influenţa în Moldova şi a-i opri avântul european.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite