Europa

articolul anterior articolul urmator

Der Spiegel, despre mafia lemnului din România: Cei care stau în calea furturilor mari de lemne îşi riscă vieţile

12
1 Nov 2019 19:50:07
Autor: Ştefana Radu

Publicaţia germană „Der Spiegel” a dedicat un articol amplu în varianta sa electronică pentru problema furtului de lemne la scară largă din România.

Der Spiegel scrie despre cazul recent al pădurarului din Maramureş, ucis de hoţii de lemne. Publicaţia notează că Liviu Pop a fost găsit împuşcat şi cu numeroase răni, anchetatorii aducând în discuţie un deces „extrem de violent”.
 
Jurnaliştii continuă să prezinte şi cazul care a precedat cu câteva săptămâni moartea lui Liviu Pop. Un alt pădurar, din judeţul Iaşi, fusese ucis cu un topor, pe 13 septembrie, de către hoţii de lemne, pe care bărbatul îi prinsese în flagrant.
 
Publicaţia subliniază că cele două crime au zguduit opinia publică din România. Presa scrie aproape zilnic despre mafia lemnului şi infracţiunile comise. Sute de angajaţi forestieri au ieşit în stradă, cu sicrie şi cruci, pentru a cere măsuri serioase care să-i protejeze.
 
Spiegel atrage atenţia în articolul său că pădurarii trăiesc periculos în România: potrivit organizaţiei Consilva, şase pădurari români au fost ucişi în ultimii ani. În aproximativ 650 de cazuri, angajaţii forestieri au fost victimele unor atacuri în timp ce-şi exercitau atribuţiile şi au suferit răni.
 

Mobilă ieftină pentru Ikea

 
Spiegel scrie că problema nu are legătură numai cu infractorii mărunţi sau sătenii care taie pădurile pentru că nu au bani de lemne pentru foc. Ani de zile, România şi-a tăiat sistematic pădurile întinse anterior pe suprafeţe impresionante. 
 
Comerţul cu lemn este o afacere de un miliard de dolari şi ramificaţiile acestuia pătrund în cele mai înalte cercuri politice, mai subliniază sursa citată. Milioane de metri cubi de lemn sunt tăiate ilegal şi cine îndrăzneşte să deranjeze această afacere îşi poate pune viaţa în pericol.
 
Defrişările sistematice sunt în mare parte consecinţa cererii mari de peste hotare: România este unul dintre cei mai mari exportatori de lemn din Europa. Companiile austriece Schweighofer, Kronospan şi Egger au construit uzine cu capacităţi mari de procesare în România şi Germania este unul dintre cumpărătorii produselor lor, subliniază Der Spiegel. Însă România este o sursă importantă de materie primă şi pentru gigantul Ikea. Numeroase companii din ţară produc mobilier ieftin pentru grupul suedez şi Ikea chiar deţine în jur de 50.000 de hectare de pădure în România.
 

Amploarea defrişărilor ilegale este chiar mai mare decât se credea

 
După ce ecologiştii au descoperit în primăvara anului 2015 faptul că Schweighofer Group a cumpărat sistematic lemn tăiat în mod ilegal, nu numai compania austriacă şi alţi procesatori de lemn au ajuns sub presiunea publică, ci şi statul român. Românii cred că defrişările masive au fost efectul retrocedărilor, corupţiei, controalelor puţine şi de ochii lumii şi lacunelor din legislaţie.  
 
La acel moment, atât Schweighofer, cât şi Guvernul român au promis că vor repara lucrurile. Printre altele, implementarea unor sisteme de urmărire prin GPS ar fi putut preveni exploatările ilegale. Însă de atunci, nu s-a schimbat mai nimic. Dimpotrivă, exploatarea forestieră din România a crescut şi a devenit mai clară recent, odată cu publicarea mai multor reportaje şi investigaţii din presa românească.

Potrivit grupului Inventarul Forestier Naţional (IFN), în România se taie în fiecare an în jur de 38 de milioane de metri cub de lemne, dar oficial sunt declarate doar 18 milioane.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Guenther Mann
1.11.2019, 20:04:05

uite ce tema frumoasa pentru neonazistii din europa de vest: sa vina bine inarmati sa apere padurile rimanest, decat sa impuste arabi si evrei la Paris sau Berlin

0 (6 voturi)
Vasile Naftuli
1.11.2019, 20:39:05

Si iau ei lemnul? pariez ca tot la Schweighofer ajunge dar dupa alegeri.

0 (2 voturi)
Gabriel din Bugeac
1.11.2019, 20:47:13

În afară de băjeții ăia doi care au comentat și comentariul meu.. alte comentarii nu vor fi.. bolovanul cu conturi multiple și câțiva terminați apar doar la articole cu Rusia, China, Iran etc.. și cum ne explică cu gura plină de ..... cum distrug ei țările enumerate în comentariu.. Bolovanilor.. vă dispare țara !

+1 (3 voturi)
A4___ A4___
1.11.2019, 20:59:40

adanka expresie ai scris............

0 (2 voturi)
Yilmaz
1.11.2019, 21:29:57

Tarane linistit, asta este Romania reala. Nu degeaba l-am citat pe Țuțea. Poti fi imbracat in frac si joben, dar realitatea nu o schimbi.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările