Europa

articolul anterior articolul urmator

Descoperire: unele insule artificiale construite pe lacuri şi râuri din Marea Britanie sunt mai vechi decât situl Stonehenge

1
16 Jun 2019 19:48:34
Autor: Ion Gaidau
Reconstituire a unui „crannog“ în Scoţia FOTO Twitter @spacemagick
Reconstituire a unui „crannog“ în Scoţia FOTO Twitter @spacemagick

Doi arheologi au descoperit că unele insule artificiale de pe lacuri şi râuri din Irlanda, Ţara Galilor şi Scoţia sunt mai vechi decât s-a crezut până acum, fiind construite chiar înaintea celebrului sit Stonehenge.

Doi arheologi, unul de la Universitatea din Reading şi altul de la Universitatea din Southampton, aduc informaţii noi în legătură cu insulele artificiale găsite pe lacuri şi râuri din Irlanda, Ţara Galilor şi Scoţia.

Într-un articol publicat în revista Antiquiry,Duncan Garrow şi Fraser Sturt scriu că au realizat o datare cu radiocarbon şi au descoperit că unele dintre aceste insule provin din neolitic, epoca pietrei lustruite. Ori până acum s-a crezut că aşa-numitele „crannog“-uri datează din epoca fierului.

Cei doi arheologi şi-au construit cercetarea în jurul a patru „crannog“-uri de pe Insula Lewis, în Scoţia. Potrivit lor, cele patru structuri datează din perioada 3.640-3.360 î.Hr.

Ei sugerează că structurile respective au servit ca locuinţe şi erau legate de ţărm cu un pod.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Katanga
16.06.2019, 20:13:18

Corect! Si insulilii alea au fost de fapt reactoare nucleare care functionau cu dejectii de brontozauri. Bah inglisilor, nu va mai fuduliti ca pana la Cezar voi n-ati existat in pozitie bipeda. Da fuduli cat cuprinde.

-2 (2 voturi)