Europa

articolul anterior articolul urmator

Dezbatere Historia la Adevărul LIVE, ora 11:00. De la Napoleon la Macron, Franţa şi Europa

11
7 May 2021 10:46:59
Autor: Historia ro

Ce semnificaţie are decizia preşedintelui Franţei de a comemora 200 de ani de la moartea lui Napoleon, în contextul politic complicat din Hexagon şi din Europa?

Emmanuel Macron şi-a asumat riscul de a intra pe un teren minat, legat de moştenirea napoleoniană, pe care alţi preşedinţi ai Franţei l-au evitat. Figura Împăratului naşte dispute aprinse în Franţa, unii vorbind despre momentele de glorie, alţii criticând decizii precum reintroducerea sclaviei sau atitudinea discriminatorie faţă de femei.

Dar dincolo de dezbaterile istorice, există şi semnificaţia politică a momentului, în condiţiile în care anul viitor vor fi alegeri prezidenţiale în Franţa. Emmanuel Macron a lansat şi un proiect privind viitorul Uniunii Europene pe care o vede ca pe o putere autonomă, capabilă să-şi ia destinul în propriile mâni, aşa cum spune preşedintele francez.

Poate figura Impăratului să influenţeze politica de astăzi din Franţa? Ce se va întâmpla în Europa, după alegerile din Germania şi din Franţa? Discutăm la Dezbaterile Historia cu profesorul Adrian Niculescu, istoric, cu Ovidiu Nahoi, redactor-şef RFI România, şi cu profesorul Ştefan Popescu, într-o emisiune moderată de Ion M.Ioniţă, redactor-şef Historia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Michiu Stefan
7.05.2021, 11:14:12

Napoleon n-a fost doar un mare general!"Waterloo a anulat Austerlitz"(Napoleon).El este mare prin mostenirea pe care a lasat-o:a demarat modernizarea Frantei,a introdus meritocratia-intr-o lume inca tributara privilegiilor-a impartit teritoriul francez in departamente existente si in ziua de azi,a purtat ideile revolutiei pe oriunde a marsaluit 'La Grande Armee".Pana si introducerea bacalaureatului este atribuita lui Napoleon!Ca orice mare personalitate a facut si greseli, dar balanta generala ii este net favorabila!Si modul lui de administrare a teritoriilor cucerite este remarcabil:scoli in limba greaca in Cipru,drumuri si Codul Civil!In peninsula Istria, imparatul austriac a remarcat calitatea drumurilor facute de Napoleon, regretand ca administratia franceza a fost de scurta durata!Exemplu de cuceritor: in Egipt,o cohorta de oameni de stiinta a insotit armata si datorita lui s-a nascut o ramura a stiintei:egiptologia! Un prieten francez spunea: dupa Waterloo, Franta nu a mai avut niciodata o glorie adevarata!

+8 (8 voturi)
Had
7.05.2021, 11:31:18

La realizari Napoleon e foarte asemanator cu Hitler .

-3 (3 voturi)
sinapsa lipsa
7.05.2021, 11:32:56

daca te iei si dupa chestia ca a vrut sa-i termine pe rusi, s-ar putea sa ai dreptate. tara aia e un magnet pentru probleme.

+8 (8 voturi)
sinapsa lipsa
7.05.2021, 11:31:32

zzz-zzzz-zz-zzzz-zzz-zz

+7 (7 voturi)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
7.05.2021, 11:33:01

Napoleon a fost ultima "reactie" a societatii impotriva socialismului, un fel de vaccin care nu si-a facut efectul. Dupa Napoleon, societatea si-a schimbat ADN-ul: Germania a fost infectata de socialism-national si restul tarilor au fost infectate de socialism-international.

-14 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările