Europa

articolul anterior articolul urmator

Dezbatere Historia Live, ora 12.00: Ameninţarea de război în Ucraina

2
16 Apr 2021 11:15:01
Autor: Historia ro
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Concentrarea masivă de forţe militare ruseşti la graniţele Ucrainei a ridicat nivelul de tensiune în regiune, lumea întrebându-se dacă nu vom asista la un război direct între cele două părţi, cu consecinţe incalculabile.

Tancuri, artilerie şi rachete au fost deplasate la frontierele Ucrainei, în cea mai mare concentrare de forţe ruseşti în zonă, din 2014.
 
Într-o succesiune rapidă de evenimente, preşedintele Biden a propus o întâlnire la vârf cu liderul de la Kremlin, undeva în vară, anunţ urmat de instituirea de noi sancţiuni împotriva Rusiei.
 
Ce a urmărit Rusia prin masarea de trupe la frontierele Ucrainei? Care va fi ieşirea din această situaţie extrem de periculoasă şi care vor fi consecinţele? Ce înseamnă aceste evoluţii în competiţia globală, într-o situaţie de criză fără precedent pe care o traversează întreaga umanitate?
 
Discutăm la Dezbaterile Historia cu gen. Alexandru Grumaz, analist militar şi de politici de securitate, într-o emisiune moderată de Ion M.Ioniţă, redactor-şef Historia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Prudent
16.04.2021, 13:13:48

După ce s-a produs Marea Unire, începând cu anii 30, România a început să se înarmeze. Era conșțientă clasa politică de atunci că avem teritorii pe care unele țări și le doresc. România a fost pregătită să lupte pentru teritoriile sale și a profitat de prima ocazia în 1941. Ucraina ieșise din URSS cu teritoriile rusești și nici nu a fost vigilentă la pericolul din partea Rusiei. Dacă era vigilentă, avea să facă schimbări enorme în estul țării și avea să țină totul sub un control strict. Trebuia să verifice permanent pe cei care vin în Crimeea și pe cei care locuiesc acolo și să facă tot posibilul ca să evite separatismul. Eu încă de la școală în clasele primare am auzit că Rusia își dorește să-și recupereze Crimeea. Ucraina se pare că nu știa și n-a facut tot posibilul ca să-și apere teritoriile. Aștepta și așteaptă ca cineva să i le apere pentru ei. Eu aș prefera ca Ucraina să revină la forma ei de acum 400 de ani.

+1 (1 vot)
Kongo-Müller
16.04.2021, 14:47:42

Ucraina sa ne dea inapoi teritoriile furate, la fel Poloniei si Ungariei. Problemele cu Rusia sa si le rezolve singuri, sunt probleme interne si nu ale noastre. Nu uitati ca inaintea lui Volodimir la Kiev a fost un presedinte pro-rus. De unde sa stim ca nu va urma din nou un "prieten al Moscovei" ?

Modifică Setările