Europa

articolul anterior articolul urmator

Dezvăluiri: Telefonul mobil al lui Emmanuel Macron, spionat prin intermediul Pegasus

5
20 Jul 2021 19:49:23
Autor: News.ro
Emmanuel Macron FOTO EPA-EFE
Emmanuel Macron FOTO EPA-EFE

„Le Monde” a dezvăluit, marţi, că telefonul portabil al preşedintelui Franţei Emmanuel Macron a fost infectat de programul de spionaj informatic Pegasus. Potrivit cotidianului de seară, operaţiunea a fost condusă în numele serviciilor de informaţii marocane.

Elaborat de firma israeliană NSO, acest virus permite, după ce a fost introdus în spartphone, să recupereze mesaje, fotografii, contacte şi chiar să asculte apeluri telefonice ale proprietarului. 

"Dacă faptele se dovedesc sunt foarte grave", a indicat anturajul şefului statului. 

"Pentur moment, rămânem în cadrul unei ipoteze. Nu există nicio certitudine", se spune, asigurând că "se va face lumină despre dezvăluirile din presă". 

În afară de preşedintele Republicii franceze, fostul premier Edouard Philippe precum şi 14 miniştri din guvern au avut telefoanele infectate. 

Parchetul din Paris a deschis, marţi, o anchetă privind spionajul jurnaliştilor francezi inclusiv infiltrarea în telefoanele acestora a programului informatic de supraveghere Pegasus în numele statului marocan care îl contestă, dezvăluit duminică de un consorţiu media. 

Această anchetă a fost deschisă pentru o lungă listă de zece infracţiuni între care "afectarea vieţii private", "interceptarea de corespondenţă", "acces fraudulos" la un sistem informatic şi "conspiraţie".  Urmează plângerea făcută de site-ul Mediapart, ai cărui doi jurnalişti au fost spionaţi, la care se adaugă o plângere similară a publicaţiei Le Canard enchaîné.

Mai multe publicaţii, între care Le Monde, The Guardian şi The Washington Post, au dezvăluit duminică faptul că fondatorul Mediapart Ewdy Plenel şi jurnalistul Lénaïg Bredoux au fost spionaţi de serviciile secrete marocane.

Publicaţia Le Canard Enchaîné ar fi fost vizată prin fosta sa colaboratoare Dominique Simmonnot, care a anunţat că ea va sesiza personal justiţia. 

Aceste dezvăluiri au stârnit indignare în lumea întreagă în rândul organizaţiilor de apărarea a drepturilor omului, a mass-media şi a liderilor politici.

NSO, acuzată în mod obişnuit că face jocurile regimurilor autoritare, a asigurat mereu că software-ul său este folosit doar pentru a obţine informaţii despre reţelele criminale sau teroriste.

Pe lista obţinută de Le Monde, The Guardian şi The Washington Post de la reţeaua cu sediul în Franţa Forbidden Stories şi de la Amnesty International figurează numărul de telefon al jurnalistului mexican Cecilio Pineda Birto, împuşcat la câteva săptămâni după apariţia acestui document, precum şi al corespondenţilor străini de la mai multe publicaţii, între care Wall Street Journal, CNN, France 24, El Pais. Ea conţine 50.000 de numere de telefon selectate de clienţii NSO din 2016 pentru potenţială monitorizare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Tomescu Tom
20.07.2021, 20:29:31

Au și găsit " țapul " vinovat de toate păcatele .... :))) Marocul ... Nici nu le-a trebuit mult timp ... .

-5 (7 voturi)
Vanatorul/d.c.
20.07.2021, 21:28:43

Hi..hi..! Mossadul ii face ”muci” pe toti prietenii arabilor..! Si mai baga si strambe intre ei..!:)

-6 (6 voturi)
Regina Transvaal
20.07.2021, 23:01:21

Deci serviciile secrete marocane au pus la cale o activitate de spionaj...mirarea mea este ca nu au pus la cale un atentat terorist...

-6 (6 voturi)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
21.07.2021, 11:36:48

Regina Transvaal Stii oarece lucruri despre Maroc si despre serviciile marocane?Despre cat sunt de eficiente?

-2 (2 voturi)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
21.07.2021, 11:35:31

E clar, nevasta l-a spionat.

-3 (3 voturi)
Modifică Setările