Europa

articolul anterior articolul urmator

Diaspora veche şi imigranţii noi sau cum vom salva Europa de „barbarie” (Jurnal de călătorie III)

71
11 Sep 2015 14:51:42
Vasile Ernu
Imigranţi în gara Keleti din Budapesta FOTO Ioana Epure
Imigranţi în gara Keleti din Budapesta FOTO Ioana Epure

Am mers cu regularitate în Italia în ultimii ani. Mi-au apărut cărţile în italiană şi am tot fost invitat: festival, tîrg, colocviu etc. În toate aceste călătorii cel mai mult am fost interesat de imigranţii români: vizitat, cunoscut, discutat. Mai ales în zona Torino. Din interior lucrurile arată mult mai grav decît de la depărtare, cînd totul se reduce la banii trimişi în ţară. Nimeni nu vrea să ştie preţul acestor bani.

În una din vizite nimeresc în perioada alegerilor locale. Agitaţie mare. Românii mei din zona Torino care vorbesc italiană cu un puternic accent moldovenesc de Vaslui şi Bacău (simpatic de altfel) mă anunţă că sînt şi ei invitaţi să aibă reprezentanţi pe listele consilierilor locali. Zic: excelent, e timpul să vă implicaţi şi voi pentru că faceţi parte dintr-o comunitate care contează. Şi ei, italienii, înţeleg asta. Sînteţi prea mulţi, încît să vă poată ignora. Însă nu vă lăsaţi manipulaţi ci urmăriţi-vă interesul politic: ne mişcăm de la periferie spre centru etc. Şi întreb: şi pe listele cui candidează românii. Mi se spune cu o oarecare mîndrie: pe listele Ligii Nordului. Poftim? mă minunez eu. Păi nu sînt aia care vă alergau prin parcări acum cîţiva ani ca să vă gonească acasă? Sîntem totuşi la Torino, fieful stîngii care cît de cît v-a mai luat apărarea.

Ei bine, nu: imigranţii români erau într-o majoritate covîrşitoare pe listele Ligii Nordului. Discut, încerc să înţeleg de ce şi cum. Ştiţi care a fost argumentul lor cînd le-am zis că Liga Nordului este împotriva imigraţiei? Mi-au spus pe şleau: e corect ce spun ei pentru că şi noi sîntem împotrivă. Eu mă crucesc şi întreb: dar voi ce sînteţi? Ei îmi răspund mîndri şi convinşi: noi am fost imigranţii buni, pe cînd ăştea care vin acum sînt imigranţii răi, căci vin să fure şi să vandalizeze. Şi vorbeam de imigranţii din est şi România. Da? Nu de „barbarii sirieni”. Ups. Aşa că extremismul Ligii Nordului este moale pe lîngă extremismul şi fundamentalismul care se naşte în rîndul diasporei noastre. Şi nu doar în Italia.

Peste o lună am ţinut la Torino o prelegere cu titlul: Cum vor salva imigranţii români Italia şi cum va apărea primul stat Italian cu adevărat naţional (fie şi cu accent de Bacău). Dar asta e o altă poveste.

În România establishment-ul cutlrual şi mediatic deja e un soi de “Liga Nordului”. Şi încă nu avem azilanţi. Ce se va întîmpla cînd ei vor fi aici?

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

71 Comentarii

Sunteţi Abjecţi
11.09.2015, 16:04:07

Tov Ernu Kominternu, nu e interesant, tovarăşe, cum cei de la "firul ierbii" de acolo, cei din câmpul muncii, mai abilitați decât mulți dintre noi să judece situația, sunt împotriva acestui val de invadatori? Probabil fiindcă acolo, în Italia, vorbim mai degrabă de africani get-beget, nicidecum de sirieni, cum frumos amestecă tovărăşia voastră borcanele? Cei care hălăduiesc străzile fiindcă nu ştiu să facă nimic şi nici de muncă nu este? Şi de când este "stânga" dintr-o țară apărătoarea drepturilor ALTORA, şi nu a muncitorilor din acea țară? Vreți "esplicația"? Păi nu mai vorbim de nici o stângă, tovarăşe, vorbim de un alt Komintern, ăla chitit să aducă, mort-copt, tot "oprimatul" de hai-hui şi să-l bage-n Europa "colonială". Lumea strânge rândurile, tovarăşe, chiar dacă vouă nu vă convine chestia asta... şi nu le strânge în jurul celor care ne toacă la cap cu "dreptul universal al omului de a fi cetățean european" fiindcă ați proclamat voi că Europa e proprietatea TUTUROR, numai a băştinaşilor nu. Au devenit kominterniştii proprietari pe Europa şi viitorul ei? Las' că mai vedem... nu zi hop... tovarăşe...

+12 (18 voturi)
vbuntv
11.09.2015, 18:39:15

Excelent punctat scurtu articol al lui Ernu !!.. reuseste sa spuna mult mai mult decit toate tîmpeniile decorate cu ghirlande brînciovenesti tipice ale ziaristilor xenofobi de mîna a paispea care-si etaleaza in general incomensurabilu provincialism si prejudecati pe acest forum cu profunde accente reactionare.

-11 (17 voturi)
Sunteţi Abjecţi
11.09.2015, 18:44:43

Tovărăşilă vbuntv, "reacționare" - ahahahaha... schimbă, moşule, calendarul... trezirea... nu mai e 1950...

+8 (12 voturi)
catalin toader
11.09.2015, 16:36:54

Domnule Ernu, om de stanga fiind dumneavoastra stiti foarte bine de ce erau cu Liga Nordului. Simplu, isi "temeau" locurile de munca si salariile. Ce uitati dumneavoastra e ca lumea tocmai ce a traversat (sper, dar nu cred) o criza majora. Daca va uitati ce au facut crizele precedente din oamenii obisnuiti, va spun ca ideile astea nationaliste si antimigratie sunt joaca de copii. Poate va amintiti de anii '30, daca nu ma credeti. Asa ca" umanismul" pentru marea majoritate a oamenilor se termina cand trebuie sa bage mana in punga, asta e. Vad ca pentru altii el incepe abia cand trebuie s-o scoata.

+8 (12 voturi)
Anthony Santana
11.09.2015, 17:48:17

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (71)

Modifică Setările