Europa

articolul anterior articolul urmator

Dimensiunea religioasă a războiului din Ucraina. Un român mediator între creştinii din Rusia şi Ucraina

53
3 Aug 2014 19:51:42
Autor: Danel Dancea
Nici feţele bisericeşti nu au stat departe de conflictul din Ucraina
Nici feţele bisericeşti nu au stat departe de conflictul din Ucraina

Creştinii baptişti din Ucraina au fost acuzaţi de către presa rusă şi unii politicieni de la Moscova că sunt manevraţi de SUA şi că ar reprezenta unul din factorii care stau în spatele conflictelor . Aceste insinuări au dus la tensiuni între baptiştii din Ucraina şi Rusia, iar un român a mediat discuţiile.

Evenimentele recente petrecute în Ucraina arată că odată cu escaldarea conflictului dintre armata ucraineană şi rebelii proruşi, printre cei care au de suferit sunt şi credincioşii neoprotestanţi. La Slaviansk, într-o groapă comună au fost găsite trupurile a patru tineri protestanţi, răpiţi şi ucişi de rebelii pro-ruşi după slujba duminicală din 8 iulie.

Un alt eveniment, vizează ocuparea de către separatişti a Universităţii Creştine Baptiste din Doneţsk. Taras Dyatlik, Directorul Departamentului de dezvoltare educaţională din cadrul Universităţii a spus că toţi angajaţii şi studenţii universităţii au părăsit campusul, lăsând în urmă bunurile personale, dar şi cea mai valoroasă bibliotecă protestantă din fosta Uniune Sovietică.

Prigoana neoprotestanţilor ucraineni a putut fi  întreţinută mai ales după ce presa rusă, controlată de Kremlin a început să scrie că preşedintele interimar al Ucrainei, acum preşedintele Parlamentului, Oleksandr Turcinov, este predicator baptist şi ar fi în slujba americanilor. De altfel, Turcinov a fost  cel care a ordonat ofensiva antiteroristă împotriva separatiştilor proruşi care au ocupat Estul Ucrainei.

 Apartenenţa la cultul neoprotestatnt a unui dintre liderii prooccidentali de la Kiev a folosit Moscovei să semene ura şi suspiciunea între cetăţenii ucraineni. Chiar şi în rândul comunităţii baptiste, recunoscute pentru unitatea ei, au fost voci ale baptiştilor ruşi care i-au criticat pe neoprotestanţii ucraineni.

Mediatorul român

Pe acest fond, reprezentanţii baptiştilor din Rusia şi Ucraina s-au întâlnit în luna aprilie a acestui an şi au semnat o declaraţie comună prin care au transmis un semnal de pace şi unitate.

Odată cu escaladarea conflictelor din Ucraina, românul Otniel Bunaciu, preşedinte al Federaţiei Europene Baptiste, comunitate care numără peste 800.000 de credincioşi, s-a implicat personal în misiunea de detensionare a situaţiei între creştinii din Ucraina, unde este cea de-a doua comunitate baptistă din Europa, din punct de vedere al numărului de credincioşi.


IFOTO : Igor Bandura, vicepreşedintele Uniunii Baptiste din Ucraina (stânga) şi Otniel Bunaciu, preşedintele Federaţiei Europene Baptiste (dreapta), în Ucraina la Odessa – Sursa : www.revistacrestinulazi.ro

Astfel, Bunaciu s-a deplasat în Ucraina, chiar în ziua alegerilor prezidenţiale, întâlnindu-se cu vicepreşedintele Uniunii Baptiste din Ucraina, Igor Bandura.

Întâlniri la Odessa, Moscova şi Bucureşti

„Când conflictul s-a extins am decis să merg personal în Ucraina pentru a exprima susţinerea baptiştilor din România şi din Europa pentru baptiştii din Ucraina şi pentru nevoile generate de starea de conflict. Întâlnirea s-a ţinut la Biserica Baptistă din Odessa unde m-am deplasat de la Chişinău“, a declarat Otniel Bunaciu.

 Cea de-a doua misiune de pace a românului Otniel Bunaciu, a fost chiar la Moscova, la jumătatea lunii iunie. Bunaciu s-a întâlnit aici cu preşedintele Uniunii Baptiste din Rusia, Aleksei Smirnov.

O nouă întâlnire a reprezentanţilor celor două ţări aflate în conflict este programată în perioada 26-26 septembrie, cu ocazia Consiliului Federaţiei Europene Baptiste, care se organizează pentru prima dată în istorie, la Bucureşti.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

53 Comentarii

ionescu cristi
3.08.2014, 20:09:57

Pericolul religiei.Este suficient sa te uiti in jurul tau si in cartile de istorie: razboaiele religioase, inchizitia, fanatismul, intoleranta, misoginismul, frana pe progresele stiintifice, confiscarea puterii politice,coruptie,bisnita,etc.

+8 (16 voturi)
ionescu cristi
3.08.2014, 20:46:48

D_Zeu,premiul Nobel pentru razboi.

0 (12 voturi)
Carmen Florea
3.08.2014, 20:14:36

Circ la cort... Crestini... Asta li-i Hristos: cine nu-i cu ei trebuie omorat,nu e de acum,dintotdeauna asa a fost si este,iar 'mnezeu moare de ras si-i incurajeaza: intarata-i,drace,ca asa imi place,altfel de ce sa nu le dea un pic de minte sau sa-i trasneasca pe toti in numele tatalui si s-o ia de la inceput?

-2 (10 voturi)
Nicholas Kazan
3.08.2014, 21:28:41

Vorba aia; Religia s-a născut când primul șmecher l-a întâlnit pe primul fraier.

+1 (13 voturi)
Nicolae Istrate
3.08.2014, 21:28:42

Este vorba de intoleranta Bisericii Ortodoxe Ruse fata de alte confesiuni crestine. A zgandarit rahatul ortodocsi rusi dupa care s-au luat si baptistii rusi mai ales cand lii s-a bagat fitilul ca acestia din urma ar fi agenti ai Americii. Propaganda NKVD ista care prinde usor la cei imbalsamati cu vodca. De fapt la fel de inroleranta este si Biserica Ortodoxa Romana(care desi se numeste autocefala, intr-un fel se subordoneaza Bisericii Ortodoxe Rusesti) fata de celelalte denominari crestine. In anul 1948 sub conducerea inalt preafericit patriarh Justinian Marina, biserica Ortodoxa Romana a desfintat Biserica Unita(greco-catolica), toate bunuriile acestei biserici au trecut in patrimoniul lor iar preotii uniti care nu au trecut la ortodoxism au fost bagati la inchisoare. Frumos! Sant 20000 biserici in Romania, 8000 scoli si 350 spitale.

+4 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (53)

Modifică Setările