Europa

articolul anterior articolul urmator

Din cauza opoziţiei Bulgariei, Albania şi Macedonia de Nord nu pot începe negocierile de aderare la UE

14
24 Jun 2021 10:34:05
Autor: Viorica Marin

Din nou, Uniunea Europeană a decis să nu deschidă negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, după ce Bulgaria s-a împotrivit începerii negocierilor cu Macedonia de Nord. „Nu a fost posibil să aprobăm deschiderea cadrului de negociere cu Macedonia de Nord şi Albania.

 
Sperăm că vom reuşi în timpul Preşedinţiei Sloveniei” – a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene al Portugaliei, Ana Paula Zacarias, după reuniunea de la Luxemburg a Consiliului Afaceri Externe. Bulgaria a făcut apel la Macedonia de Nord să adopte măsuri concrete în probleme lingvistice şi istorice reciproce, în caz contrar Macedonia de Nord încalcă Acordul de bună vecinătate. Prin blocarea Macedoniei de Nord a fost blocată şi Albania, deoarece statele UE consideră că aceste două state din Balcanii de Vest trebuie să înceapă împreună procesul de integrare europeană. 
 
„Bulgaria continuă consultările cu Skopje pentru implementarea Acordului de prietenie şi bună vecinătate. Abordăm constructiv şi cu bune intenţii aceste discuţii, dar aşteptăm ca Macedonia de Nord să pună în aplicare obligaţiile asumate la nivel înalt la 17 iunie 2021, ceea ce ne va permite să mergem în direcţia pozitivă” – a declarat secretarul de stat în Ministerul bulgar de externe, Rumen Aleksandrov, care a reprezentat Bulgaria la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, adăugând că aceasta înseamnă renunţarea explicită a Macedoniei de Nord la pretenţiile teritoriale, culturale şi istorice faţă de Bulgaria, că Macedonia de Nord va elimina înscrisurile de pe monumente care incită la ură faţă de Bulgaria şi va reactiva procesul de reabilitare a victimelor comunismului iugoslav. „Indiferent de dialogul nostru bilateral cu Macedonia de Nord,
 
Bulgaria insistă ca acordul de bună vecinătate cu Macedonia de Nord să fie inclus în cadrul de negociere a aderării Macedoniei de Nord la UE” – a declarat Aleksandrov, adăugând că Bulgaria salută progresele Albaniei în procesul de reformă şi sprijină adoptarea cadrului de negociere cu această ţară.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Stefan din Nord
24.06.2021, 10:41:17

Asa trebuie sa procedam si noi cand sovinii ucraineni ce persecuta minoritatea romaneasca din teritoriile furate in urma unui diktat monstruos vor vrea sa intre in UE .

-6 (16 voturi)
IonIon Codreanu
24.06.2021, 10:59:29

Noi, după un obicei deja vechi, am renunțat complet la românii din teritoriile ocupate prin Tratatul Ribbentrop-Molotov. Facem doar din când în când gălăgie acasă, pentru ca să arătăm că doar vorba este de noi. Iar vecinii o știu prea bine!

-4 (8 voturi)
POLITICALLY INCORRECT
24.06.2021, 10:55:47

Dupa cu e conceputa, UE nu poate fi o constructie politica functionala, guvernabila...e pur si simplu o cacofonie...

-6 (6 voturi)
Conductoru'
24.06.2021, 11:01:58

Asa, asa bravo Bulgaria, aparati drepturile! Odata intrate in UE tarile urmeaza procedura de cumintire si acceptare a directivelor Europene!

-2 (2 voturi)
teo mike
24.06.2021, 11:07:47

Daca am fi stiut noi in ce Eurasie aderam, n-am mai fi aderat astazi. UE s-a transformat in noua Eurasie.

-4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările