Diplomaţia energetică: Germania vrea să importe hidrogen verde din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Annalena Baerbock FOTO EPA-EFE
Annalena Baerbock FOTO EPA-EFE

În mijlocul tensiunilor militare în creştere între Ucraina şi Rusia, vizita ministrului german de externe Annalena Baerbock la Kiev a avut în centru cantităţile masive de hidrogen regenerabil pe care Germania îşi propune să le importe în viitor, eventual din Ucraina, informează Euractiv.

În timp ce se preconizează un rol-cheie al hidrogenului în decarbonizarea sectoarelor siderurgice şi chimice ale unei Europei avide de energie, vor fi necesare cantităţi uriaşe de energie din surse regenerabile pentru a produce volumele  hidrogen „verde” care să răspundă nevoilor Germaniei. De aceea, această ţară caută să-şi aprovizioneze industria din importuri.

„Noi,în calitate de guvern federal german, vom deschide foarte curând un birou pentru diplomaţia hidrogenului la Kiev”, a declarat Baerbock pe 17 ianuarie, în cursul vizitei sale în capitala Ucrainei. 

Biroul va ajuta la demararea „proiectelor concrete cât mai repede posibil”, a adăugat ea.

Întrucât Germania intenţionează să renunţe la cărbune şi gaz în anii 2030, e de aşteptat ca hidrogenul să capete un rol esenţial atât pentru alimentarea industriilor, cât şi în generarea propriu-zisă de electricitate..

Având în vedere capacitatea limitată de producţie de hidrogen a Germaniei, „importul de hidrogen verde va juca un rol central”, se arată în propunerile climatice ale vicecancelarului Robert Habeck.

„Pe termen lung, vom importa cantităţi mari de hidrogen neutru din punct de vedere climatic”, a scris pe Twitter Veronika Grimm, un economist influent şi  membru al consiliului hidrogen din Germania.

Ucraina are un potenţial uriaş pentru hidrogen verde, de asemenea, ca alternativă la gazele fosile”, a postat pe Twitter Ministerul de Externe german, adăugând că Baerbock a mers în vizită la consiliul ucrainean pentru hidrogen. 

„Parteneriatul nostru energetic cu Ucraina sprijină extinderea surselor regenerabile, eficienţa energetică şi lărgirea rolului hidrogenului verde”, a explicat ministrul de externe pe contul său de Instagram. 

În timp ce Baerbock se arăta nerăbdătoare să discute despre viitoarele importuri de hidrogen din Ucraina, cererile ucrainene pentru „exporturi de arme defensive” au fost respinse din cauza poziţiei pacifiste a Germaniei, care este „înrădăcinată în istoria noastră”. 

Abordarea Germaniei a provocat însă nemulţumiri profunde în rândul unor oficiali din Ucraina.

 „Nu vom preveni o invazie rusă cu diplomaţia hidrogenului, asta este complet absurd, ce ar trebui să fie asta?” a declarat pentru Bild o sursă guvernamentală ucraineană. 

Din punctul de vedere al Germaniei, importul de hidrogen verde din Ucraina este perfect logic. Infrastructura conductei există deja, deşi va necesita modernizare, notează Euractiv.

Ca parte a acordului său cu SUA, Germania a fost de acord să compenseze Ucraina pentru veniturile pierdute din tranzitul de gaze prin Nord Stream 2. Conducta ameninţă să priveze Ucraina de aproximativ 2 miliarde de euro venituri anuale, în timp ce Berlinul a promis că va oferi Kievului  aproximativ 200 de milioane de euro pentru tranziţia sistemului energetic la surse regenerabile.

Germania s-a angajat, de asemenea, la o donaţie iniţială de 175 milioane de dolari (153,45 milioanede euro în ianuarie 2022) în contul unui „Fond verde”, precum şi numirea unui trimis special pentru a ajuta Ucraina să elimine treptat cărbunele printr-o finanţare de 70 milioane de dolari (61,38 milioane de euro) .

Fondul Verde are scopul declarat de a sprijini tranziţia energetică a Ucrainei, ca şi eficienţa şi securitatea energetică. 

Rolul pe care Ucraina îl va juca într-o viitoare economie a hidrogenului continuă să fie incert, având în vedere necesitatea unor investiţii majore. „În Ucraina, este dificil să mobilizezi bani pentru extinderea energiei regenerabile”, spune Iuri Vitrenko, CEO la compania energetică Naftogaz. 

„Este mai logic să punem turbine eoliene în ţări precum Ucraina, unde există suficient spaţiu – şi mai puţine proteste”, admite el.

Diplomaţii au declarat pentru Euractiv că Kievul nu este deloc încântat de ideile de a folosi reţeaua de gaze a ţării şi instalaţiile de stocare a hidrogenului verde, deoarece această soluţie este văzută ca un prilej pentru a evita abordarea problemei reale: strategia Rusiei de a elimina Ucraina ca sistem de tranzit al gazelor.

Potrivit diplomaţilor, hidrogenul verde este un proiect îndreptat spre viitor, în timp ce cerinţele actuale ale ţării sunt menţinerea rolulului ţării în asigurarea tranzitului şi stocării în siguranţă a gazelor, în beneficiul clienţilor din UE.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite