Clienţii băncilor, protejaţi prin noua directivă UE privind creditele ipotecare. România are doi ani la dispoziţie pentru implementare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii de Finanţe ai statelor UE au aprobat marţi directiva europeană privind creditul ipotecar, în vederea asigurării unei protecţii mai bune pentru clienţi atunci cer finanţare pentru achiziţionarea unei proprietăţi.

Implementarea acestui set de reguli unice pentru pieţele statelor membre va reduce gradul de „împrumuturi iresponsabile“, protejându-i pe clienţi şi de clauzele abuzive ale băncilor şi modificările ulterioare impuse de instituţiile financiare. 

Creditul ipotecar a fost considerat una dintre cauzele crizei financiare declanşate în UE, în urmă cu aproape şase ani. Prin această măsură, acceptată de statele membre, UE şi-a propus să contribuie la stabilitatea sistemului financiar şi să stimuleze o piaţă competitivă.

Directiva va reduce riscul ca un client să cumpere un pachet nepotrivit, care ulterior ar putea conduce la supraîndatorarea sa. Băncile vor fi obligate să prezinte clienţilor o fişă cu toate informaţiile necesare, ca şi la creditele de consum, iar acest document va fi unul standardizat, urmând normele sugerate de UE, pentru toate pieţele UE.

Normele includ folosirea unui limbaj uşor de înţeles pentru client, dar şi evaluarea realistă a riscurilor, în cazul în care creditul este solicitat în valută sau are o rată variabilă a dobânzii. Înainte de acordarea împrumutului, băncile sunt obligate să realizeze o evaluare documentată a capacităţii de rambursare a clientului.

Sub noua directivă, publicitatea la creditele ipotecare se va supune unor reguli stricte, fiind pentru prima dată în istorie, reglementată uniform la nivel european, pentru evitarea „marketingului înşelător“.

Textul aprobat ieri în Consiliul UE (disponibil aici) de către miniştrii celor 28 de state membre include toate amendamentele votate de Parlamentul European pe 10 decembrie 2013.

Guvernele naţionale au la dispoziţie doi ani pentru a transpune directiva în legislaţiile lor şi pentru a facilita implementarea acesteia de către instituţiile bancare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite