Luxul în care trăieşte „ultimul dictator al Europei”. Detaliile bogăţiei lui Lukaşenko, publicate de disidenţii belaruşi din Polonia VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksandr Lukasenko FOTO EPA-EFE
Aleksandr Lukasenko FOTO EPA-EFE

Nexta, portalul polonez de ştiri al opoziţiei belaruse, a lansat în 8 martie, pe You Tube, un documentar de investigaţie privind stilul de viaţă luxos al lui Alexandr Lukaşenko, preşedintele belarus supranumit „ultimul dictator al Europei”.

Filmul se numeşte „Lukaşenko. Mina de aur” şi prezintă cheltuielile personale ale preşţedintelui din Belarus şi descrie ceea ce consideră a fi vilele şi maşinile scumpe ale acestuia, dar şi cadouri de la oligarhi, potrivit Current Time.

Potrivit investigaţiei, Lukaşenko oferă „protecţie” oamenilor de afaceri corupţi din Belarus şi celor de peste graniţe. Documentarul menţionează în special un complex rezidenţial de lux din Krasnoselskaya, din apropiere de Minsk, despre care jurnaliştii spun că este un cadou de la oligarhul rus Mikhail Gutseriyev în schimbul acestei protecţii.

Potrivit moderatorului din documnetar, filmul se bazează pe mărturiile a câteva surse anonime între care şi un bărbat prezentat ca fost angajat în administraţia Lukaşenko. Nexta a obţinut de asemenea documente care atestă spusele acestuia.

Stsiapan Putsila (un blogger belarus stabilit în Polonia), fondatorul Nexta, a declarat pe 9 martie pentru Current Time că documentele din film nu au fost prezentate la cererea celor care le-au furnizat. Putsila a spus că numele lui Lukaşenko nu figurează în niciunul dintre aceste documente, explicând că automobilele lui Lukaşenko, care singure valorează mai mult de 4 milioane de euro (4,75 milioane de dolari) şi includ un Maybach şi un Rolls-Royce, sunt înregistrate oficial pe alte nume.

Lukashenka, aflat la putere din 1994, a spus că „singurul său palat” este o casă mică de mai puţin de 60 de metri pătraţi, unde a fost crescut de mama sa.

"Nu am furat nimic din statul meu, nu mi-am însuşit nimic", a spus Lukashenka săptămâna trecută după ce au apărut ştirile despre lansarea iminentă a filmului.

Lukaşenko a modificat Constituţia de mai multe ori în timpul guvernării sale autoritare, care a adus Belarusului apelativul nedorit de „ultima dictatură a Europei”.

În august 2020, a fost declarat oficial câştigătorul alegerilor prezidenţiale pentru a şasea oară, o evoluţie care a declanşat proteste de masă fără precedent în toată ţara.

Mii de bieloruşi, inclusiv zeci de jurnalişti, au fost reţinuţi de autorităţi, unii primind pedepse cu închisoarea, iar alţii fiind bătuţi în detenţie şi pe stradă.

Mai mulţi protestatari au murit în urma violenţei, iar organizaţiile pentru drepturile omului afirmă că există dovezi credibile ale torturii folosite de oficialii de securitate împotriva unor deţinuţi.

Pe 23 septembrie 2020, Lukashenka a organizat o ceremonie de inaugurare cu uşile închise în mijlocul protestelor publice, dar multe ţări din UE, între care Regatul Unit, Statele Unite şi Canada, au refuzat să-l recunoască drept preşedinte legitim al Belarusului.

Uniunea Europeană a impus trei seturi de sancţiuni împotriva autorităţilor din Belarus, inclusiv asupra lui  Lukaşenko, pentru scrutinul prezidenţial trucat, violenţele şi brutalitatea poliţiei împotriva protestatarilor paşnici.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite