Disputa Cameron - Juncker, la nivel personal. Luxemburghezul, un alcoolic fără scrupule?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
David Cameron vs. Jean Claude Juncker
David Cameron vs. Jean Claude Juncker

Scandalul dintre premierul britanic, David Cameron, şi viitorul preşedinte al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a căpătat o nouă dimensiune după ce presa britanică a relatat astăzi detalii incendiare despre problemele cu alcoolul ale luxemburghezului, precum şi tenebrele negocierilor dintre liderii europeni.

Vineri, David Cameron a suferit o înfrângere amară după ce a fost abandonat de toţi cei care îi promiseseră că îl vor susţine în încercarea de a bloca numirea lui Juncker la conducerea Comisiei Europene, în locul lui Jose Manuel Barroso. 

Înainte de summitul european unde s-a decis nominalizarea fostul premier al Luxembourgului, Cameron a făcut un lobby puternic împotriva lui Juncker, discutând inclusiv cu preşedintele Consiliului UE, Herman van Rompuy. Între Cameron şi van Rompuy a avut loc un incident puţin cunoscut: premierul britanic l-a dat afară pe belgian din cabinetul său londonez, după ce Rompuy a refuzat să îl asigure că în Consiliu se va desfăşura un vot corect. 

În timpul întrunirii de vineri, premierul britanic a explicat fiecărei ţări, care ar fi efectele cu care acestea s-ar putea confrunta dacă Junker va deveni preşedinte al Comisiei Europene. Referindu-se la Letonia, Lituania şi Estonia, Cameron a precizat: „Protecţia noastră pentru aceste ţări este garantată în prezent, dar un alt preşedinte (al Comisiei Europene - n.red) ar putea fi de altă părere...".

Adresându-se liderilor Poloniei, României şi Bulgariei, Cameron a avertizat: „Am pus interesele dumneavoastră înaintea celor ale Rusiei, dar ce se va întâmpla dacă acest candidat pentru postul de preşedinte al CE se va gândi că acordurile comerciale cu Rusia sunt mai importante?".

„Iar Grecia a rămas în zona euro, dar dacă viitorul preşedinte va vrea să o scoată (din uniunea monetară)? Vor ajunge într-o situaţie limită", a continuat Cameron.

În final, David Cameron a avertizat şefii de stat şi de guvern că nu respectă idealurile democratice pe care a fost construită Uniunea Europeană. „Principiul fundamental al UE este că liderii statelor membre au dreptul să decidă în astfel de chestiuni. Prin desemnarea domnului Juncker preşedinte, asistăm la un pas înapoi în această privinţă. Comisia Europeană devine creaţia Parlamentului European", a încheiat premierul britanic.

Mizele lui David Cameron

Prim-ministrul britanic este de părere că viziunea lui Juncker despre Europa este în defavoarea statelor naţionale şi a intereselor individuale ale acestor, implicit ale Marii Britanii. 

Şeful guvernului britanic a pledat pentru inversarea procesului de integrarea europeană, transferând mai multe puteri de la Bruxelles înapoi la Londra. Iar Juncker este un federalist european convins, în timp ce britanicii se poziţionează tot mai departe de Europa, drept urmare vor organiza un referendum pentru ieşirea din UE în 2017. Cameron spera că va putea negocia mai multe beneficii pentru ţara sa, ca să obţină în acest mod, un vot pro-european la referendumul din 2017. Acum, această strategie pare să fi eşuat.

Potrivit ultimului sondaj publicat de tabloidele britanice duminică, 47% dintre britanici vor ca ţara lor să iasă din Uniunea Europeană, în timp ce doar 39% sunt în favoarea rămânerii în UE. Majoritatea insularilor l-a susţinut pe Cameron în încercarea de a bloca numirea lui Juncker la şefia CE, considerându-l pe acesta din urmă „omul nepotrivit pentru această funcţie“.

Principalele motive pentru care britanicii îşi doresc ieşirea din UE sunt imigraţia, problemele economice, frica unui „super-stat al zonei Euro“, dar şi teama de o dominaţie a Germaniei. Peste jumătate dintre supuşii Majestăţii Sale consideră că Angela Merkel, cancelarul german, conduce Uniunea Europeană.

Juncker, alcoolic şi fără scrupule?

În cercurile restrânse ale puterii europene reputaţia lui Jean Claude Juncker nu este atât de curată precum ar părea la prima vedere. Fostul premier luxemburgez şi şef al Eurogrupului obişnuieşte să bea alcool încă de la primele ore ale dimineţii, iar după prânz nu mai este capabil să lucreze, susţine un fost ministru de Externe al Marii Britanii, a cărui identitate a rămas sub anonimat. Fostul oficial britanic a declarat pentru presa din Albion că a avut şansa să lucreze îndeaproape cu Juncker, observând acest obicei nesănătos al luxemburghezului.

„L-am văzut cum a dat gata într-o oră: un Campari, trei pahare de vin şi trei Sambuca“, a declarat fostul şef conservator al diplomaţiei londoneze. „Toate poveştile despre cât bea Juncker sunt adevărate. Ştiu pentru că am lucrat cu el. Este un beţiv“.

„Cred că e absolut inutil să vorbeşti cu el după ora 12, pentru că uneori este atât de incapabil să lucreze, e atât de beat încât nu poţi să faci nimic cu el. Toată lumea de la Bruxelles ştie că Juncker bea prea mult.“

În vârstă de 59 de ani, Juncker s-a mai confruntat cu zvonuri despre problemele lui cu băutura. În timpul celor aproape două decenii la şefia guvernului luxemburghez, mesele din timpul întrunirilor erau pline de băutură. 

„Letzebuerg Privat“, o publicaţie din Luxemburg, l-a numit pe Juncker „premierul ameţit de băutură“, în timp ce „Der Spiegel“ titrează „lui Juncker nu-i mai pasă ce cred alţii despre el. Dacă trebuie să se ducă la toaletă în timpul unui summit, le spune tuturor, cu un rânjet pe faţă, că trebuie săs se ducă la baia femeilor pentru că cea a bărbaţilor este prea murdară pentru el. Imaginea lui pendulează între două extreme, Dl. Euro şi Dl. Idiot“.

Mai mult, Juncker a fost acuzat în repretate rânduri de aroganţă şi lipsa scrupulelor când trebuie să îşi atingă obiectivele politice. A recunoscut că a înşelat opinia publică cu privire la stadiul negocierilor în timpul crizei Euro şi a mărturisit că preferă discuţiile cât mai secrete.

Schimbare de macaz 

Luni, premierul britanic David Cameron şi-a schimbat opinia şi s-a declarat pregătit să coopereze cu Jean-Claude Juncker, într-o relaţie „echilibrată", înainte să se adreseze Parlamentului după eşecul de a bloca nominalizarea noului preşedinte al Comisiei Europene (CE), relatează AFP.

„În cursul campaniei sale, Jean-Claude Juncker s-a declarat pregătit să răspundă îngrijorărilor Marii Britanii, iar în programul său se angajează să obţină un acord echitabil" cu ţara noastră, a scris şeful Guvernului într-un articol publicat în The Telegraph.

„Dacă printr-un acord echitabil putem conveni că - fiecare în ritmul său - ne îndreptăm către obiective distincte, atunci există posibilitatea să lucrăm împreună", a adăugat el. „Eu nu mă opun unei integrări mai pronunţate în Zona Euro. Cred că este inevitabilă. Este necesar ca membrii Zonei Euro să-şi adopte deciziile. Însă eu ştiu că britanicii nu vor să facă parte din ea", a spus el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite