Doctor britanic cu simptome de coronavirus denunţă politica de testare a ţării: Nu aşa stingi o epidemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un doctor cardiolog consultant la un spital din Londra denunţă politica sistemului de sănătate publică din Marea Britanie care nu permite testarea celor potenţial infectaţi, ci doar cazurile clare: el spune că personalul medical nu e testat deşi a luat contact cu pacienţi bolnavi. El însuşi are simptome şi totuşi i se refuză testul de coronavirus.

Recent Marea Britanie a anunţat măsuri drastice de limitare a epidemiei după ce a depăşit peste 1.000 de cazuri accelerând planul iniţial la recomandările experţilor care au avertizat că sute de mii de oameni ar putea muri în lipsa lor.

Doctorul cardiolog Mark Gallagher care a lucrat în ultima lună la un spital din Londra şi a consultat peste 70 de pacienţi în ambulatoriu este în autoizolare acasă cu febră – cu toate acestea NHS nu-l testează de coronavirus. 

În aceeaşi situaţie sunt şi alţi colegi care nu au parte de testare deşi riscă să fie infectaţi şi să răspândească virusul mai ales într-un spital.

„Politica este că nu e necesar să fiu testat – şi nici cei care un intrat în contact cu mine nu vor testaţi”,  a spus el.

„Ei pur şi simplu abandonează principiile de bază pentru gestionarea unei epidemii care înseamnă testare de câte ori posibili, găsirea contacţilor şi limitare. Aproape toţi medicii pe care îi cunosc sunt de părere că felul în care procedează e greşit”, a spuis el.

El a povestit că săptămâna trecută o pacientă internată pentru o operaţie a fost diagnosticată cu coronavirus: este aproape sigur că a contractat virusul din spital. Femeia a murit după ce a avut nevoie de ventilare mecanică ca să respire.

„Circa 50 de asistente au avut contact cu ea, ca şi mulţi doctori. Nimeni nu a fost testat. Toţi sunt încă la lucru”, a spus el.

Gallagher aşteaptă o trusă de testare de la un coleg din China care lucrează la un spital unde lucrurile stau cu totul altfel: fiecare pacient care intră în spital e mai întâi testat  şi nu e internat decât după două teste negative consecutive. China a  luat urma contacţilor unui pacient infectat sau suspect de infecţie şi i-a testat pe toţi.

„Aşa ucizi o epidemie”, a spus el.

Echipele de control al bolilor infecţioase şi specialiştii în sănătate ocupaţională lucrează din greu şi sunt devotaţi – dar sunt şi curajoşi să circule prin secţiile afectate.

Problema spune el sunt instrucţiunile venite din partea direcţiei de sănătate publică şi de la guvern care încearcă să controleze pandemia cu ajutorul modelelor matematice.

„Orice asemenea model este la fel de bun ca şi datele pe care se bazează, iar datele folosite în acest model nu se aplică în mod necesar Marii Britanii, luând în considerare că se bazează pe informaţii din ţări cu tipare comportamentale foarte diferite.

În plus sunt menite doar să aplatizeze curba când şi o creştere aplatizată poate însemna moartea a mii de oameni. Abordările astea ar fi un experiment acceptabil dacă nu ar exista alternative, dar există strategii aplicate cu succes în altă parte”.

Cardiologul se referă la schimbarea de strategie a Marii Britanii care a fost printre ultimele cele mai afectate ţări care au luat măsuri drastice de distanţare socialăa întregii populaţii, dar mai ales a persoanelor în vârstă sau cu probleme de sănătate, carantină a unor întregi gospodării care au un membru infectat, recomandarea de evitare a barurilor, cluburilor şi locurilor publice, cu avertismentul că acestea sunt supuse revizuirii şi pot fi impuse forţat dacă britanicii nu se conformează. Şcolile urmează a fi închise în contextul creşterii numărului de noi cazuri. Majoritatea romanilor insa se feresc de epidemie. Acestia au spus ca apeleaza in special la comenzi de la magazinele romanesti din UK.

Guvernul britanic a schimbat brusc planul după ce o echipă de epidemiologici care consiliază executivul, care a dezvoltat un model pandemic pentru gripă, a avertizat că în lipsa oricăror măsuri de limitare a epidemiei, 500.000 de oameni ar putea muri Marea Britanie.  

Consilierul ştiinţific al guvernului britanic Patrick Vallance a transmis miniştrilor că 55.000 de persoane din Marea Britanie ar putea fi deja infectaţte, în timp ce un număr de 20.000 de morţi ar fi un scenariu optimist.

Estimările vin în contextul în care sistemul de sănătate public britanic NHS  a anunţat suspendarea operaţiilor neurgente pentru cel puţin trei luni începând cu 15 aprilie, astfel încât să fie disponibile mai multe locuri în spitale pentru pacienţii cu coronavirus.

Preşedintele Comisiei de Sănătate şi Asigurări Sociale a cerut confirmarea consilierului în sănătate dacă este corect calculul de un deces la 1.000 de oameni infectaţi, un calcul din care decurge că „acum sunt probabil 55.000 de oameni infectaţi.

Sir Patrick a răspuns că potrivit rezultatelor modelării epidemiei acestea ar fi cifre rezonabile şi este o imagine corectă a stării de lucruri. Totodată, a spus că impactul măsurilor anunţate luni ar putea fi văzut „în două, trei săptămâni” şi că acestea ar putea reduce totalul potenţialelor decese de la sute de mii la 20.000 sau mai puţine.

Acesta a mai spus că Marea Britanie a făcut circa 44.000 de teste – situându-se pe unul din locurile fruntaşe între ţările care fac teste – dar că sistemul public nu poate face mai mult de 4.000 de teste pe zi, or este nevoie de mai multe testare „pentru a fi în postura de a monitoriza eficient” situaţia.

În prezent se acordă prioritate testării pacienţilor internaţi, celor cu boli respiratorii şi izolarea clusterelor de infecţii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite