Europa

articolul anterior articolul urmator

Doctorii italieni avertizează Europa: „Pregătiţi-vă!” 133 de decese într-o zi. 10% dintre pacienţi, internaţi la terapie intensivă

43
8 Mar 2020 20:12:16
Autor: Cristina Ene
foto epa efe
foto epa efe

Doctorii italieni au avertizat medicii din Europa, într-o scrisoare adresată Societăţii Europene de Medicină Intensivă, să „se pregătească” pentru un aflux de pacienţi care vor avea nevoie de terapie intensivă. Medicii din nordul Italieni au subliniat o creştere a numărului de îmbolnăviri grave în rândul pacienţilor mai tineri, de la 46 de ani în sus.

Autorităţile române au luat decizia suspendării tuturor zborurilor spre şi dinspre Italia, timp de 14 zile, până în 23 martie.
 
Scrisoarea semnată de mai mulţi experţi de la Universitatea din Milano avertizează asupra dificultăţii de a trata pacienţi cu coronavirus mai ales dacă un număr mare dintre aceştia vor avea nevoie de terapie intensivă, relatează The Independent.  
 
Duminică, numărul îmbolnăvirilor în Italia a ajuns la 7.375. 366 de persoane au murit, dintre care 133 doar în ultimele 24 de ore. Italia este pe locul doi la numărul de decese după China. Coreea de Sud are un număr comparabil de cazuri, însă are 50 de decese.
 
„Ne confruntăm cu un procentaj ridicat de cazuri depistate pozitiv care au avut nevoie de internare la terapie intensivă - e vorba de o proporţie de până la 10 la sută.
 
Vrem să lansăm un avertisment puternic: Pregătiţi-vă”, au scris ei.
 
Doctorii au precizat că majoritatea acestor pacienţi, aflaţi în număr „foarte mare” în spitalele italiene, au fost internaţi din cauza faptului că plămânii lor au cedat şi au necesitat ventilare mecanică.
 
Medicii italieni au recomandat instruirea echipelor medicale în purtarea şi lucrul în echipamente de protecţie şi au subliniat că este important să fie mărită capacitatea de primire a pacienţilor gravi.
 
Într-o adresă separată, doctorul de urgenţă Giuseppe Nattino din provincia nord-italiană Lecco a oferit o imagine asupra tabolului clinic al pacienţilor internaţi în spitalul său. Acesta a arătat că pacienţii cu coronavirus suferă de infecţii extinse ale ambilor plămâni ceea ce înseamnă  că necesită asistenţă respiratorie semnificativă. Totodată, virusul creşte tensiunea arterială şi afectează inima, rinichii şi ficatul pacienţilor care au nevoie de tratament susţinut.
 
„Acum o săptămână am deschis o secţie de terapie intensivă cu o capacitate de 6 paturi pentru pacienţii critici. În două zile unitatea noastră era plină, aşa că a trebuit să o extindem la 10 paturi – s-a umplut în aceeaşi după-amiază. Acum plănuim să unim secţiile de cardiologie cu cele de terapie intensivă  pentru a ne mai putea folosi de încă 10 paturi”.
 
Nattino a avertizat şi asupra unei evoluţii îngrijorătoare a epidemiei: pacienţi ceva mai tineri se află printre cei îmbolnăviţi grav, plaja de vârstă fiind între 46 şi 83 de ani – în plus, doar un număr mic dintre aceştia au boli preexistente semnificative.
 
„În ultimele zile s-a prezentat la noi o populaţie ceva mai tânără ca şi cum cei mai în vârstă şi mai slăbiţi au cedat la începutul epidemiei, iar acum şi cei mai tineri vin în spitalele ultraaglomerate şi depăşite după ce şi-au epuizat resursele fiziologice”.
 

Rata de mortalitate a pacienţilor care ajung la terapie intensivă

 
O echipă de cercetători chinezi din Wuhan au publicat luna trecută în jurnalul medical britanic „Lancet” primul studiu referitor la evoluţia clinică, tratamentul şi rata mortalităţii unui grup de pacienţi infectaţi care au ajuns în stare critică.
 
Pacienţii au fost internaţi în spitalul Jinyiantan din Wuhan în cursul primei luni a epidemiei, de la sfârşitul lui decembrie până în ianuarie.
 
Doctorii au înregistrat o rată mare de mortalitate a pacienţilor cu pneumonie care ajung la terapie intensivă: din cei 52 de pacienţi analizaţi, 32 au murit pe durata studiului, adică 61% dintre ei. Majoritatea au murit la 7 zile de la internarea la terapie intensivă.
 
Un doctor din Lodi, nordul Italiei a declarat pentru Washington Post că epidemia a lovit „ca un tsunami” la spitalul unde lucrează  - dintre cei 120 de pacienţi internaţi, 100 au făcut pneumonie.
 
Doctorii şi cercetătorii europeni şi americani care au citit studiul oamenilor de ştiinţă chinezi au declarat că aceştia au depus eforturi colosale pentru a-şi ţine în viaţă pacienţii pe care i-au îngrijit la standarde ridicate în contextul în care s-au confruntat cu o explozie de pacienţi.
 
În cele mai grave cazuri din Wuhan pacienţi cu pneumonie trataţi la terapie intensivă au făcut sindrom de detresă respiratorie acută, o inflamaţie puternică la nivelul plămânilor care poate duce la deces.
 
Potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii cu privire la epidemia din Wuhan, 80 la sută au fost cazuri cu simptome uşoare însă ceilalţi, în special cei ajunşi în stare critică, au avut nevoie de oxigen, iar perioada lor de recuperare a fost între trei şi şase săptămâni.
 
Durata şi volumul de pacienţi au depăşit capacitatea unităţilor de terapie intensivă în repetate rânduri, au spus experţii de la OMS.
 
Pacienţii au fost trataţi cu antibiotice pentru infecţiile secundare, cu antivirale, unele dintre ele experimentale, cu anticorpi din plasmă şi steroizi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

43 Comentarii

DoaroOpinie!
8.03.2020, 21:03:31

Terapie intensiva, numar paturi disponibile 10! Vorbim de Italia! Chinezii construiau un spital cu 1.000 de paturi in 10 zile! Si in Europa abia incepe epidemia! Iar principala grija in UE este economia, sa nu sufere cumva businessul!

+3 (19 voturi)
DoaroOpinie!
8.03.2020, 21:45:56

https://m.digi24.ro/stiri/externe/ue/apelul-romanilor-din-italia-pentru-conationalii-plecati-din-zonele-de-carantina-nu-mergeti-in-romania-sa-i-imbolnaviti-pe-cei-dragi-1272215 Toata stima pentru acest apel!

-5 (11 voturi)
Matei Basarab
8.03.2020, 23:08:40

Aiurea. Panica creata de stat. La 55 de grade nu traieste nici SIDA,. Faceti sauna!

-9 (17 voturi)
Gelu Mut
8.03.2020, 21:36:12

Asta arata ce sistem medical falimentar avem in România. Niște incompetenți conduc si niste incompetenți execută in sistemul medical romanesc. Se știa de multe saptamani cat de periculos este virusul. Se stia ca e de 20 de ori mai mortal decat gripa iar 10-20% reprezintă cazuri severe. Ei ne manipulau cu stirea ca e doar o gripa. Ce sistem medical incompetent ce nu e in stare sa analizeze niste date

+4 (12 voturi)
Vlad Iulian
8.03.2020, 22:25:02

Toata lumea stia din ianuarie ca noul coronavirus se transmite de 3 ori mai usor decat gripa si omoara de 25 de ori mai multi pacienti. Astea erau cifrele in ianuarie. Aceleasi cifre sunt si in martie doar ca la alt nivel. Covid-19 nu se schimba, nu se ascunde si nu minte. Oamenii mint si se ascund de raspundere. Ni s-a spus sa stam linistiti si in banca noastra pentru ca sistemul medical este gata pentru orice. Azi in Italia au murit 133 de oameni iar doctorii sunt disperati la propriu. Si lor li s-a spus acelasi lucru in urma cu doar 14 zile. Inchideti granitele azi sau peste 14 zile va fi prea tarziu !!!!

+3 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (43)