Documente scot la iveală decizia din spatele gestionării dezastruoase a epidemiei în Marea Britanie: de ce ţara nu a acţionat mai devreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezastrul gestionării epidemiei din Marea Britanie se explică prin decizia de a abandona testarea şi depistarea contacţilor la începutul epidemiei, arată documente oficiale date publicităţii vineri. Sistemul de sănătate nu putea face faţă decât unui număr de cinci cazuri pe săptămână, de aceea experţii au renunţat la ele, relatează The Telegraph.

Documente şi procese verbale de la şedinţe ale Grupului de Consultanţă Ştiinţifică în Situaţii de Urgenţă au scos la iveală faptul că Marea Britanie a decis să întrerupă lanţul testării şi depistării contacţilor, întrucât experţii au calculat că nu pot fi urmărite mai mult de cinci cazuri de coronavirus pe săptămână.

În cadrul unei şedinţe din 18 februarie, experţii au pus în vedere acest lucru grupului invocând modelele matematice potrivit cărora capacitatea de testare şi depistare a contacţilor poate fi mărită la maxim 50 de cazuri.

Abia în cursul acestei luni, la 14 săptămâni de la aprecierea iniţială a experţilor, Marea Britanie va implementa o schemă naţională de identificare a contacţilor pacienţilor confirmaţi cu coronavirus.

La acest moment, Marea Britanie înregistrează circa 8.000 de noi cazuri zilnic. Noua schemă promite un sistem de avertizare a până la 10.000 de oameni pe zi în legătură cu intrarea în contact cu persoane diagnosticate cu coronavirus.

Marea Britanie a pus capăt testării de rutină pe 12 martie, ziua în care premierul Boris Johnson a anunţat că persoanele simptomatice trebuie să se izoleze la domiciliu timp de şapte zile. După ce, în aceeaşi lună, numărul cazurilor a explodat, guvernul a fost nevoit să revină la testarea naţională, iar pe 2 aprile a anunţat planul celor cinci stâlpi.

Documentele publicate vineri surprind decizii care s-au luat în intervalul 22 ianuarie-7 mai, înclusiv întâlnirea-cheie de pe 18 februarie care a determinat stoparea urmăririi lanţurilor de transmitere a virusului: „În acest moment Grupului de Consultanţă Ştiinţifică poate gestiona doar cinci noi cazuri pe săptămână (necesitând izolarea a 800 de contacte). Modelele matematice indică că se poate mări capacitatea până la 50 de noi cazuri (cu 8.000 de contacte izolate), dar această asumpţie trebuie să fie verificată cu colegii operaţionali”.

În concluzie, se arată în transcrierea şedinţei, „Dacă avem transmitere susţinută în Marea Brtianie, depistarea contacţilor îşi pierde utilitatea”.

Două zile mai târziu, decizia a fost luată, deşi experţii au abvertizat asupra unei reacţii publice ce trebuie gestionată.

Expertul medical principal Chris Whitty a sugerat renunţarea la testarea de rutină pe 5 martie, parţial din pricina faptului că există şanse infime pănă la o de a evita o pandemie.

Guvernul spunea în acea perioadă că intervenţiile sale se bazează pe sfatul experţilor.

Dar la vârful pandemiei Marea Britanie făcea 5.000 pe zi faţă de cele 50.000 ale Germaniei. Acum a depăşit 38.000 de decese, de patru ori mai multe decât Germania.

Principalul consilier ştiinţific a subliniat că eşecul în privinţa capacităţii de testare este una dintre erorile- cheie ale gestionării epidemiei.

La o altă şedinţă a grupului, una de pe 1 mai, experţii sugerează că noua strategie de urmărire a contacţilor - doar în momentul confirmării unui nou caz - ar putea fi insuficientă. Propunerea este ca în faza iniţială contacţii să se izoleze imediat ce află că au fost expuşi, şi să nu mai aştepte confirmarea diagnostică.

Programul de testare şi urmările a contacţilor lansat la nivel naţional va fi implementat la nivelul administraţilor locale care vor primi fonduri dediacte în valoare de 300 de milioane de lire.

Guvernul a anunţat că 25.000 de persoane se vor ocupa cu urmărirea contacţilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite