Europa

articolul anterior articolul urmator

Donald Tusk ar putea să revină în politica naţională poloneză şi să candideze la prezidenţiale

1
21 May 2019 12:37:30
Autor: Ştefana Radu
Donald Tusk FOTO EPA-EFE
Donald Tusk FOTO EPA-EFE

Donald Tusk este, probabil, cel mai de succes politician din istoria Poloniei şi reîntoarcerea sa la politica naţională ar putea consolida acest statut sau ar putea să-l transforme într-un pierzător, scrie Politico.

Există discuţii la Bruxelles şi Varşovia că Tusk, preşedintele Consiliului European, vrea să-şi încheie cariera politică cu o candidatură la alegerile prezidenţiale poloneze din luna mai a anului viitor. Însă sondajele de opinie de până acum îl dau drept câştigător pe preşedintele Andrzej Duda, aliat apropiat cu partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS).
 
„Tusk nu poate pierde. Dacă s-ar întoarce în Polonia şi ar pierde în faţa lui Duda, asta ar însemna retragerea din politică pentru el. Va candida doar dacă există o şansă mare ca să câştige“, a spus Michał Szułdrzyński, redactor-şef adjunct al ziarului centrist Rzeczpospolita.
 
Tusk, acum în vârstă de 62 de ani, a fost în tinereţe activist în cadrul federaţiei sindicale Solidaritatea, a fost ales în parlament în 1991, a fondat partidul Platforma Civică în 2001, nu a reuşit în 2005 să devină preşedinte, în 2007 a fost ales prim-ministru, a câştigat din nou în 2011 şi în 2014 a plecat la Bruxelles pentru a prelua Consiliul European.
 
Însă plecarea lui Tusk a lăsat partidul său în dezordine, creând contextul pentru victoria PiS din 2015 în alegerile prezidenţiale şi parlamentare. Polonia a trecut de la a fi copil de aur al transformării post-comuniste, la una dintre cele mai presante probleme iliberale din UE – schimbare pe care Tusk o regretă.
 
De atunci, el a fost atacat în repetate rânduri de la Varşovia şi Polonia a fost singurul membru UE care s-a opus unui al doilea mandat pentru el ca preşedinte al Consiliului. Însă Tusk – un luptător politic – a reacţionat dur.
 
Anul trecut, într-un discurs în care s-a referit la PiS, el i-a îndemnat pe polonezi să ia atitudine şi „să-i invingă pe bolşevicii de astăzi“.
 

În drum spre casă?

 
Este evident că Tusk urmăreşte îndearoape politica de acasă şi că mulţi susţinători ai opoziţiei speră că Tusk va veni de la Bruxelles pentru a salva ţara. EL chiar administrează o pagină separată de Twitter, în mare parte în limba poloneză, care este mult mai politică decât cea în limba engleză.
 
Tusk a fost la Varşovia, sâmbătă, pentru un marş proeuropean al Coaliţiei Europene – un grup condus de către Platforma Civică. Scopul coaliţiei este de a uni partidele de opoziţie disparate; sondajele de opinie arată că aceasta este aproape la egalitate cu PiS înaintea alegerilor europarlamentare de duminică.
 
„„Acesta nu este un vot pentru un rău mai mic, este un vot pentru binele tuturor“, a subliniat Tusk în faţa mulţimii. 
 
Apariţia lui Tusk a fost condamnată de rivalii politici. „Donald Tusk încalcă nu numai litera, ci şi spiritul tratatelor UE“, a declarat Jacek Saryusz-Wolski, parlamentar PiS, la televiziunea poloneză.
Încă nu este clar dacă Tusk va face saltul final în lumea mică a politicii poloneze, unde rivalităţile cu inamici vechi precum Jaroslaw Kaczynski, liderul PiS şi conducătorul de facto al ţării, sunt profunde şi îndelungate.
 
Purtătorul de cuvânt al lui Tusk de la Consiliul European, Preben Aamann, a declarat că discuţia legată de viitorul său politic este prematură. „Tusk este preşedintele Consiliului European până pe 30 noiembrie. Orice dincolo de asta este speculaţie“.
 

Sincronizarea este totul

 
Dacă Donald Tusk va decide să se întoarcă în Polonia, sincronizarea va fi cheia.
 
„Tusk este precum regina într-un joc de şah. Nu o poţi folosi prea devreme în timpul jocului, pentru că este prea valoroasă. Ar putea chiar să nu fie folosită deloc – deşi acest lucru înseamnă de obicei că jocul a fost pierdut“, a spus Leszek Jażdżewski, un ziarist de stânga care a participat la o consultare dintre Tusk şi cei care au organizat discursul său din Varşovia, de pe 3 mai.
 
Dacă va aştepta până la sfârşitul mandatului său de preşedinte al Comisiei Europene, Tusk va câştiga suficient timp pentru a intra în cursa prezidenţială şi a se asigura că are susţinerea totală a partidelor de opoziţie.  
 
Şi evenimentele politice vor juca un rol. Dacă Coaliţia Europeană câştigă alegerile europene de duminică şi opoziţia înfrânge PiS în această toamnă – Tusk ar fi bine poziţionat în confruntarea cu Duda.
 
Dacă PiS va rămâne la putere, atunci opoziţia îl va privi pe Tusk drept ultima şansă de a împiedica PiS să guverneze fără a-i fi limitată puterea pentru încă un mandat.
Polonezii sunt divizaţi în legătură cu o eventuală întoarcere a lui Tusk în politica naţională, 34 la sută considerând că ar trebui să facă acest lucru şi 44 la sută opunându-se.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

stop propaganda
21.05.2019, 13:17:47

Haha, asta are sansele lui Dragnea.

-1 (1 vot)