Drumul lui Willem Alexander de la un Casanova petrecăreţ la viitor Rege al Olandei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regina Beatrix a Olandei, împreună cu fiul ei, Prinţul moştenitor Willem Alexander, la Palatul Regal Noordeinde FOTO Reuters
Regina Beatrix a Olandei, împreună cu fiul ei, Prinţul moştenitor Willem Alexander, la Palatul Regal Noordeinde FOTO Reuters

Willem Alexander, viitorul rege olandez, a trecut printr-o transformare remarcabilă, de la imaginea de Casanova mereu în stare de ebrietate şi nepregătit pentru tron, la aceea a unui om serios, dedicat familiei şi iubit de poporul său, scrie AFP.

Ştiind că va prelua coroana de la mama sa, regina Beatrix, care şi-a anunţat abdicarea, Willem Alexander s-a pregătit pentru ascensiunea sa prin asumarea mai multor responsabilităţi, în încercarea de a scăpa de reputaţia de persoană imatură.

Fiind cel mai mare dintre cei trei fraţi, Willem Alexander a avut o adolescenţă dificilă şi a fost trimis să termine liceul în Ţara Galilor. S-a întors în Olanda pentru a urma serviciul militar în cadrul Marinei şi apoi pentru a-şi continua studiile. La acea vreme, Willem Alexander şi-a construit în presa olandeză o imagine de petrecăreţ mereu implicat în probleme, câştigându-şi porecla de „Prinţul Pils“, după o marcă de bere.

Dar după terminarea studiilor, în anul 1993, el a început să călătorească prin ţară şi a început să ia măsuri pentru a scăpa de imaginea negativă. În 1998 a primit acordul pentru a deveni un membru al Comitetului Internaţional Olimpic.

Într-o ţară în care o treime din suprafaţă se află sub nivelul mării, viitorul rege şi-a dezvoltat un interes şi în privinţa managementului resurselor de apă, un efort răsplătit în 2006, când a fost numit preşedinte secretarilor generali ai Consiliul Consultativ pe Apă şi Canalizare (UNSGAB).

Viaţa de familie

În ciuda tututor acestor încercări de a arăta că s-a schimbat, întâlnirea din 1999 cu Maxima, viitoarea lui soţie, şi căsătoria lor din februarie 2002 i-au conturat imaginea de membru serios al familiei Regale, demn de tronul olandez, scrie AFP.

familia regala olandeza

Imediat după căsătorie, Maxima a reuşit să se strecoare în inimile olandezilor, prin eforturile ei de a învăţa să vorbească fluent limba şi prin dorinţa ei de a reuşi să fie în contact cu cetăţenii olandezi obişnuiţi. Cuplul are trei fiice: Prinţesa Catharina-Amalia de nouă ani, Alexia de şapte ani şi Ariane de cinci ani. Cele trei prinţese sunt adorate de olandezi şi, de multe ori, participă împreună cu părinţii lor la şedinţe foto.


Willem Alexander este „inteligent, tandru, puternic şi are ambele picioare pe pământ“, a spus odată Maxima despre soţul ei, într-un interviu.

Privit ca fiind o persoană cu gânduri progresiste şi mai apropiat de cetăţeni decât mama sa, Willem Alexander a adus o notă de modernism asupra Casei Regale, datorită vizitelor sale în străinătate şi a blogului său. De asemenea, viitorul rege deţine diferite ranguri în forţele armate olandeze, vizitează frecvent navele şi bazele militare, inclusiv în Afganistan, dar şi de-a lungul coastei somaleze, unde flota olandeză este parte a operaţiunilor Uniunii Europene antipiraterie.

Stilul de viaţă al familiei Regale nu a fost, însă, lipsit de critici. În noiembrie 2009, Willem Alexander şi-a vândut casa de vacanţă pe care şi-o construia pe coasta Republicii Mozambic, după ce opinia publică a spus despre proprietatea sa că este nepotrivit amplasată într-o ţară africană devastată de sărăcie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite