Europa

articolul anterior articolul urmator

După ce a alungat Universitatea lui Soros din Ungaria, Viktor Orban deschide larg porţile unei instituţii de învăţământ superior din China

6
21 Apr 2021 10:37:26
Autor: Viorica Marin
Universitatea Fudan
Universitatea Fudan

Guvernul de la Budapesta, care a alungat din ţară Universitatea Central-Europeană fondată de George Soros, negociază intens înfiinţarea unui campus maghiar al Universităţii Fudan.

China va construi o universitate la Budapesta. La universitatea de elită Fudan vor învăţa 5000 de studenţi şi vor preda 500 de profesori. Guvernul maghiar va pune la dispoziţia părţii chineze în mod gratuit imobilele necesare. Campusul universitar va fi construit de către chinezi şi va fi plătit de statul maghiar din credite luate din China. Opoziţia critică proiectul pentru că, pe de o parte campusul s-ar construi în locul căminelor studenţeşti pentru studenţi maghiari şi consideră că Universitatea Fudan nu serveşte interesele Ungariei, iar pe de altă parte pentru că în contextul actual al politicii internaţionale, obiectivul reprezintă un risc pentru securitatea naţională a Ungariei.
 
Valoarea sprijinului de stat acordată Universităţii Fudan poate să fie de cel mult 821,492 milioane de forinţi (10,5 milioane de lei) scrie buletinul oficial al Ungariei. Potrivit cotidianului budapestan apropiat guvernului Magyar Nemzet, universitatea poate să îşi deschidă porţile în anul 2024 şi după toate probabilităţile vor funcţiona acolo facultăţi de ştiinţe economice, relaţii internaţionale, medicină şi facultăţi cu profil tehnic. La început instituţia ar porni cu 5-6 mii de studenţi şi cu 500 de profesori.
 
Investiţia se va realiza din credit chinezesc, executantul va fi o firmă chinezească prestabilită prin contract (este aceaşi ca şi constructorul căii ferate modernizate Budapesta – Belgrad), astfel nu se va derula procedura de achiziţie publică, deşi conform normelor UE acesta ar fi obligatorie. Valoarea investiţiei – conform ziarului de investigaţie Direkt 36 este de 500 de miliarde de forinţi (6,83 miliarde de lei) care va fi plătit integral de statul maghiar din credite chinezeşti. Mai mult decât atât, conform unui document ajuns la Direkt 36, nu doar firma executantă este prestabilită, dar şi faptul că un număr de muncitori chinezi vor lucra la construcţie, la care se vor folosi materiale importate din China.
 
Atât primarul general al Budapestei, Karácson Gergely, cât Baranyi Krisztina, primarul sectorului 8 al capitalei ungare unde urmează să se construiască campusul Universităţii Fudan, nu sunt de acord cu proiectul. Baranyi s-a adresat cu o scrisoare deschisă atât ministrului cercetării ştiinţifice şi tehnologiei Palkovics László, cât şi premierului Orbán Viktor în care a arătat că în spaţiul alocat universităţii chinezeşti conform înţelegerii între capitală şi guvern, trebuia să se construiască Oraşul Studenţesc (Diákváros), un complex de cămine studenţeşti.
 
Astfel însă, din banii publici se va construi un campus, care serveşte exclusiv interesele Universităţii Fudan, care este o instituţie privată. „Din această afacere Budapesta, studenţii, oraşul nu vor avea niciun beneficiu, proiectele care sunt demne de o metropolă putem să le aruncăm la gunoi, în schimb ne va costa cel puţin 500 miliarde de forinţi din banii noştrii, ca din credit chinezesc, firme chinezeşti să construiască o universitate particulară chinezească în Budapesta. Cu taxe de şcolarizare de milioane, numai pentru privilegiaţi” – scrie primarul sectorului 8 din Budapesta, Baranyi Krisztina.
 
Politicienii de opoziţie au ridicat şi o altă problemă în legătură cu acest campus. Deputatul partidului Politica Poate fi şi Altfel (Lehet Más a Politika), Ungár Péter a întrebat în parlament dacă serviciile secrete ungureşti sunt pregătite să gestioneze situaţia în care spionii chinezi vor sosi prin calul troian al Universităţii Fudan la Budapesta. Cum se poate că guvernul nu vede ştirbirea suveranităţii naţionale prin lansarea învăţământului în cadrul Universităţii Fudan? Deputatul a explicat că la Universitatea Fudan va avea loc şi pregătirea de diplomaţi. În opinia sa, nu trebuie să fii adeptul teoriilor conspiraţioniste ca să observi că „o şcoală de diplomaţi controlată din străinătate afectează grav suveranitatea naţională”. Potrivit lui Ungár institutul chinezesc va avea un buget mai mare şi va pregăti mai mulţi diplomaţi decât toate celelalte universităţi ungureşti la un loc. Politicianul a reamintit că în anul 2019 Partidul Comunist Chinez a eliminat din Charta Universităţii Fudan libertatea de gândire şi libertatea ştiinţifică, în schimb a introdus pasajul potrivit căruia învăţământul trebuie să corespundă tezelor marxism-leninismului şi trebuie să urmărească interesele Partidului Comunist Chinez. În răspunsul său secretarul de stat Schanda Tamás a spus că Fudan este al 34-lea în topul instituţiilor de învăţământ superior din lume şi „putem fi mândri că Fudan a ales Ungaria unde să deschidă primul său campus în afara Chinei”.
 
Şi presa internaţională s-a ocupat de acest subiect. Prestigosul cotidian austriac de orientare liberală Der Standard, citat de rador, notează printre altele: Regulamentul de funcţionare (al Universităţii Fudan n. r.) stabileşte fără echivoc că profesorii şi studenţii sunt obligaţi să urmeze scopurile Partidului Comunist Chinez şi să respecte <<valorile fundamentale ale socialismului>>.
 
Experţii în China din Ungaria nu cred că la această universitate se va preda varianta maoistă a comunismului, nici măcar nu se va urmări o îndoctrinare ideologică de tip vechi. Este însă indubitabil că scopul Chinei este să creeze în Europa o instituţie de învăţământ superior importantă. Cert este că la această universitate subiecte ca asuprirea minorităţii uigure din Xianjiang, desfiinţarea autonomiei Hong Kong-ului, sau situaţia drepturilor omului vor fi tabu. Iar acest lucru îi convine autocratului Orbán Viktor, cel care în anul 2019 a alungat din Ungaria prestioasa Universitate Central Europeană (CEU)” – scrie editorialistul Der Standard.
 
Presa ungară mai scrie că ar fi o nouă dovadă a apropierii de Beijing, după importul unei mari cantităţi de vaccinuri chinezeşti sau după ce guvernul ungar a blocat o declaraţie a Uniunii Europene prin care critica China din cauza tratamentului său faţă de Hong Kong.
 
Sau după ce Ungaria a acceptat cu reticenţă sancţionarea Chinei cu privire la tratamentul aplicat  minorităţii uigure. Minstrul de externe Peter  Szijjártó a declarat că sancţiunile sunt ”lipsite de sens şi dăunătoare”.
 
Presa pro-guvernamentală, dominantă în ţara vecină, salută ceea ce ea numeşte venirea în ţară a uneia dintre cele mai bune universităţi de pe planetă, ceea ce va impulsiona activitatea de cercetare şi va atrage atenţia comunităţii ştiinţifice internaţionale.
 
Criticii se tem de îndoctrinarea care poate veni odată cu instalarea noii universităţi, în condiţiile în care presiunea ideologică a devenit imensă în China, odată cu consolidarea puterii lui Xi Jinping.
 
De altfel, un curs numit „Gândirea lui Xi Jinping” a fost introdus recent în cel puţin 37 de universităţi, inclusiv la Fudan, scrie publicaţia Hungarianspectrum, citând un articol mai vechi din The New York Times.
 
Potrivit The Washington Post, ”devotamentul faţă de partidul comunist” este înscris chiar în carta universităţii. Ziarul îl citează pe un profesor de sociologie de la Fudan care recunoaşte că „dacă vrei cu adevărat să faci cercetări reale şi să ai gânduri independente, este greu”, adăugând că anul 2019, când au fost introduse noi reguli, „s-ar putea să nu fie cel mai dificil moment. În cinci ani, s-ar putea să ne uităm în urmă la 2019 şi să spunem că acesta a fost doar începutul”.
 
Dar, după cum remarcă Hungarianspectrum, mulţi universitari consideră că oricum libertatea academică este deja ceva de domeniul trecutului în Ungaria, astfel că guvernul nu are de ce să fie preocupat de posibila influenţă comunistă chineză care vine împreună cu Fudan.
 
Pe de altă parte, un fost ambasador al Ungariei la Beijing crede că ceea ce este scris în cartă înseamnă puţin în China.
 
În timpul revoluţiei culturale de exemplu, carta Fudan era plină de referinţe la libertatea academică, chiar dacă „era cea mai roşie universitate din ţară”. În acest moment, tendinţa este de a sublinia rolul partidului la fiecare pas, dar – crede fostul ambasador – asta nu înseamnă că predarea în Ungaria va fi cumva afectată de ideologia comunistă.
 
Locul unde va fi stabilită filiala din Budapesta pare să fi fost ales în mod special pentru apropierea sa de staţia terminus a legăturii feroviare Budapesta-Belgrad, tot un proiect sino-ungar. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Costique
21.04.2021, 10:54:44

După cum merge lumea, prefer comunismul chinez pseudo-"progresismului" globalist Soroist, cel care a distrus civilizația occidentala deși prostii, ce sunt majoritari, nu vad nimic rauin asta...

+1 (5 voturi)
gigi banateanul
21.04.2021, 11:12:37

Prostii au fost majoritari de cand e lumea !!! Doar ca desteptii au stiut sa i strunesca...acum in epoca informatiei e mai greu.,...ca prostul se crede important si are si puterea votului.

-1 (3 voturi)
gigi banateanul
21.04.2021, 11:10:48

P;leaca americanii, vin chinezii...asa va fi peste tot in lume ! Maghiarii au fost doar primii din Uniune care au facut pasul...Bravo lor ! Inca o data Orban dovedeste ca are sange in instalatie.... E singurul ''aliat'' care are curajul sa le spuna adevarul ucrainienilor !!! Al nostru ministru de extrene spune doar ce i se dicteaza de la Bruxelles !!! Nu are opinie proprie...nu tine cu tara !!!

-1 (3 voturi)
Dr. No
21.04.2021, 11:30:33

Buna initiativa, asa macar copii unguri nu vor invata ca mama si tata se numesc parinte 1 sau 2 si nici ca fratiorul poate deveni surioara daca vrea in virtutea noilor precepte ale fluditatii de gen care bantuie occidentul post-civilizatie.

0 (4 voturi)
Kongo-Müller
21.04.2021, 11:48:47

In UE nu prea-l vrea nimeni pe Soros, nu doar Ungaria ... Doar presa si marionetele politice au obligatia sa-i faca lobby.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările